Objavljeno: 19.2.2019 10:00

Ofenziva proti Huaweiu se nadaljuje

Po tem, ko je že kar nekaj zahodnih držav prepovedalo/odsvetovalo/odstranilo Huaweievo opremo iz omrežij svojih mobilnih operaterjev, se »ofenziva« ZDA nadaljuje, Huawei pa postaja v odgovorih vse bolj odločen.

Ameriški državni sekretar (zunanji minister) Mike Pompeo je trenutno na obisku v nekaterih srednjeevropskih državah (Slovaška, Poljska in Madžarska), kjer oblasti med drugim prepričuje, da so mobilna omrežja, ki so postavljena s kitajsko (Huawei in ZTE) tehnologijo, preveliko varnostno tveganje. Na Madžarskem, kjer je predstavil načrte za sodelovanje na varnostnem področju (in kjer trenutno 70% Madžarov uporablja mobilno opremo tega Huaweia), je neposredno dejal, da uporaba opreme Huawei »otežuje ameriško prisotnost v državah partnericah«. ZDA so se podjetja sicer že lotile tudi sodno.

O »neuporabi« Huaweia razmišljajo tudi na Poljskem, kjer so zaposlenega v Huaweiu obtožili vohunjenja (podjetje ga je nemudoma odpustilo), o tem se pogovarjajo tudi v Nemčiji, medtem ko se Italijani v to ne pustijo prepričati.

Huawei seveda vsakršno sodelovanje s kitajskimi varnostnimi službami zanika, ustanovitelj podjetja pa ima vedno več  intervjujev, v katerih pove tudi kakšno ostro na to temo. Nazadnje je dejal, da jih ZDA nikakor ne morejo uničiti; če ne bo šlo drugače, bodo pač spet postali nekoliko manjše podjetje. Ker ne kotirajo na borzi, ampak so v lasti zaposlenih, to ne bo težava. Omenil je še, da bodo vse države, ki se bodo zaradi političnih razlogov odločile proti Huaweievi opremi, pač na slabšem, saj da je njihova oprema daleč najbolj tehnološko napredna.

***

Pojavilo se je tudi poročilo, ki temelji na izpovedih »neimenovanih virov«, da je Huawei sistematično nagrajeval zaposlene, ki so uspeli izbrskati poslovne in tehnološke skrivnosti konkurenčnih izdelovalcev mobilnih telefonov, še najbolj Applea. Viri informacij naj bi izvirali iz podjetij, ki so dobavitelji Applea in celo izza tekočih trakov Foxconna, ki izdeluje iPhone.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji