Objavljeno: 29.1.2019 14:00

ZDA s kazenskimi obtožbami proti Huaweiju

Ameriško ministrstvo za pravosodje (Justice Department) je vložilo 23 obtožb zoper kitajski Huawei in finančni direktorici podjetja, Meng Wanzhou.

Večina obtožb se nanaša na podružnici podjetja, konkretno Huawei Device USA in Skycom Tech, preko katerih naj bi Huawei kršil ameriške sankcije in prodajal opremo Iranu. Drugi del obtožb pa se nanaša na tehnologijo ponudnika T-Mobile, s katero se preizkuša odpornost telefonov, konkretno s simuliranjem človeških prstov.

Huawei je že poslal uradni odziv na obtožbe:

»Pri Huaweiju smo zelo razočarani nad vloženo obtožnico ZDA proti našemu podjetju. Po aretaciji naše zaposlene Meng Wanzhou smo poskušali vzpostaviti dialog z ameriškim pravosodnim ministrstvom ter tamkajšnjimi preiskovalnimi organi, vendar pa je bila naša prošnja zavrnjena brez kakršnegakoli pojasnila. Obtožbe, ki nas bremenijo kraje poslovnih skrivnosti, so bile že predmet civilne tožbe, v kateri je ameriška porota zaključila, da ni bila storjena nikakršna poslovna škoda, niti ni prišlo do kakršnegakoli zlonamernega postopanja. Pri Huaweiju izrecno zavračamo obtožbe, da smo mi, naše podružnice ali naši partnerji na kakršenkoli način kršili ameriško zakonodajo, kot nas bremeni obtožnica. Prav tako nismo seznanjeni z nikakršnim nepravilnim ravnanjem Meng Wanzhou in verjamemo, da bodo ameriška sodišča prišla do enakega zaključka.«

Sumimo, da gre za politične poteze ameriških oblasti, podobno trdijo tudi vodilni pri Huaweiju, kjer velja prepričanje, da je podjetje ujeto v politične ambicije trenutne ameriške administracije. Če je to res, si lahko samo predstavljamo, kakšne možnosti ima podjetje pred ameriškimi sodišči.

Pred kratkim smo sicer objavili tudi novico, da je Liang Hua, trenutni predsednik upravnega odpora Huaweija, na Svetovnem Ekonomskem Forumu v Davosu zavzel užaljeno držo in zahodu sporočil, da lahko podjetje lepo živi tudi brez zahodnih držav. Huaweijevi telefoni se sicer ne prodajajo v ZDA, čeprav gre za največjega proizvajalca telefonov na svetu.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji