Objavljeno: 23.1.2019 11:00

Huawei: »Lahko se tudi umaknemo tja, kjer smo dobrodošli.«

Liang Hua, trenutni predsednik upravnega odbora podjetja Huawei, je na Svetovnem Ekonomskem Forumu v Davosu zavzel nekoliko užaljeno držo in »zahodu« sporočil, da lahko čisto podjetje lepo živi tudi brez zahodnih držav.

Huawei se sooča z vedno večjimi pritiski držav, ki zaradi sumov (strahov), da podjetje sodeluje s kitajsko državo oz. njenimi obveščevalnimi službami, njihovo opremo izrivajo iz gradnje mobilnih omrežij nove generacije 5G. Iz istega razloga tudi njihovi telefoni bolj ali manj niso na prodaj v ZDA, enemu največjih mobilnih tržišč na svetu (tam Huawei nima niti odstotek tržnega deleža, čeprav gre za drugega največjega proizvajalca mobilnih telefonov na svetu). Podjetje to vseskozi zanika, večkrat so tudi zagotovili, da se matični državi podrejajo le v okviru javno znanih gospodarskih in davčnih zakonov.

Čeprav se vodilni iz Huaweia z novinarji redko pogovarjajo, se zaradi omenjenih težav to počasi spreminja. Nedavno smo tako lahko prebrali izjavo, da je Huawei družbeno podjetje v lasti zaposlenih (spomnimo se družbene lastnine v naši stari Jugoslaviji) in ni odgovorno borznim muham, zato si zaradi morebitnega izpada dohodka zahodnih držav ne bodo pretirano belili glave, zdaj pa je podobno povedal tudi drugi človek podjetja (prvi je še vedno ustanovitelj podjetja Ren Zhengfei, ki ima sedaj naziv CEO).

Ni se sicer pustil sprovocirati in se opredeliti o izstopu podjetja iz konkretnih držav, izjavil pa je, da bi svojo tehnologijo v prihodnosti lahko preselili tja, kjer so dobrodošli. In da bodo prebivalci držav, ki se otepajo njihove tehnologije, pač na slabšem, ker ne bodo imeli dostopa do njihovih visoko zmogljivih omrežij…

BBC

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji