Objavljeno: 13.9.2018

Novi, večji iPhoni in nova, večja ura Watch

Leto je naokoli in Apple spet predstavlja nove modele svoji iPhonov.

Če je bil lanski modem iPhone X precejšnja novost in sprememba v primerjavi s predhodniki (zaslon OLED od roba do roba, zareza, nenazadnje višja cena), so tokratni modeli le zmerna evolucija. Seveda imajo (ponovno) hitrejši procesor (A12 Bionic), ključna novost pa je le večji model XS Max.

Letošnji iPhoni nosijo imena (kot smo že poročali) XS, XS Max in XR, zlobneži bodo pripomnili, da gre za skorajda »Androidna« imena, nad katerimi se opazovalci delamo norca že vrsto let (mimogrede, tudi zgoraj omenjeni »Bionic« sodi v isto kategorijo imen).

Modela XS in XS Max sta videti kot lanski model X, prvi ima tudi enako velik zaslon (5,8 palca), medtem ko ima model XS Max kar 6,5-palčni zaslon (ločljivosti 1242 × 2688 pik), kar je celo več kot največji Samsungov model Note9. Časi, ko je iPhone moral biti majhen, ločljivost pa ni bila pomembna, so očitno dokončno mimo. Po Applovih besedah so se za model Max odločili zato, ker so uporabniki po lanski predstavitvi OLED modela X pogrešali »velik« telefon, kot je bil model 8 Plus. Četudi ima model X v primerjavi s slednjim v resnici večji zaslon, le ohišje je manjše.

Model XS bo stal enako kot lanski model X (v ZDA je to med 999 in 1349 dolarjev), model XS Max pa bo stal vsaj 100 dolarjev več. Pri nas model X trenutno stane med 1199 EUR (64 GB) in 1379 EUR (256 GB), približno torej lahko ocenimo, za koliko denarja si boste lahko privoščili model Max…

Za manj zahtevne (in bogate) je na voljo še model XR z zaslonom LCD, ki je velikosti 6,1 palca. Stal bo približno 200 dolarjev manj kot model XS.

Nova ura

Na včerajšnjem dogodku je bila predstavljena tudi nadgrajena pametna ura Watch 4. Apple sicer ne pove, kako dobro se prodajajo ure Watch, jasno pa je, da so to najbolje prodajane pametne ure. Watch 4 ima zaslon OLED, ki sega bolj od roba do roba, na voljo sta velikosti diagonale 40 in 44 mm. Lanski model Watch je bil na voljo v velikostih 38 in 42 mm, bil pa je tudi precej cenejši. Za letošnje modele se zahteva zaokroženo 100 dolarjev več – 500 in 530 dolarjev. Letošnji model lahko menda zazna, ali je uporabnik z uro padel, nakar pokliče nujno pomoč. Apple torej očitno meri (tudi) na starejšo populacijo, na to kaže tudi certifikat, ki ga je v tej smeri dobil od ameriškega zdravstvenega regulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji