Objavljeno: 9.4.2019 05:00

Novi mikrosateliti tavajo brez znanega lastnika

V prihodnjih letih se bo število satelitov v vesolju močno povečalo, saj številna podjetja snujejo svoje konstelacije satelitov za globalni internet. SpaceX, Iridum, Facebook, OneWeb in Amazon bodo v vesolje skupaj ponesli več tisoč satelitov, ki bodo povečali gnečo v orbitah blizu površja. Že sedaj pa imamo težave z identifikacijo obstoječih satelitov.

SpaceX je 3. decembra lani v vesolje poslal Falcon 9, ki je imel na krovu 64 satelitov. Moderni sateliti so namreč majhni, zato njihovi lastniki pogosto najamejo prostor na raketi, ki jih potem pelje več (ride-share). Problem pa je, če so ti sateliti zelo majhni, zelo podobni in po možnosti neodzivni. Ameriški Air Force se trudi slediti vsem satelitom v orbiti, da bi preprečili nezgode in trke, a vedno te ne uspe.

Satelite, ki so poleteli 3. decembra, sicer uspešno spremljajo, a za več kot deset satelitov se ne ve, kdo je njihov lastnik. Iz takšnih ali drugačnih razlogov se nekateri sateliti niso javili lastnikom oziroma jih ti ne morejo kontaktirati, hkrati pa so zelo podobni. Veliko izstreljenih satelitov je mikrosatelitov CubeSat, ki so vsi videti enako. To pomeni, da vemo, čigavi so sateliti v množici, ne vemo pa točno, kateri je čigav. Pogosto se upravljavci zanašajo na Air Force, ki pa med enakimi sateliti, ki so tja poleti na isti raketi, pogosto ne more razlikovati.

To ni le estetski problem. Če satelita upravljavec ne more priklicati, ker bodisi ne deluje bodisi ne ve, kam usmeriti antene, gre le za vesoljsko smet, ki predstavlja nevarnost za vse ostale predmete tam gori. Trenutno namreč ni enotnih pravil, kako izstreljevati satelite in kako skrbeti za njihovo odstranitev po koncu življenjske dobe. Združeni narodi so sicer izdali priporočila, a držita se jih ni obvezno. Zato predstavljajo neidentificirani ali zablodeli predmeti v orbiti nevarnosti.

The Verge

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji