Objavljeno: 3.10.2019 13:00

Matjaž Škorjanc iz Nicehash aretiran. Kaj sledi?

Minuli teden so nemški policisti blizu nemško-avstrijske meje pri Salzburgu aretirali slovenskega računalniškega strokovnjaka Matjaža Škorjanca, za katerim so ZDA razpisale mednarodno tiralico. Škorjanc, ki je na internetu nastopal pod imenom Iserdo, je sicer stari znanec policije, ki je v Sloveniji že odsedel svojo zaporno kazen.

Ameriško sodišče je vložilo obtožnico proti štirim ljudem, med njimi tudi Matjažu Škorjancu in srbskemu državljanu Mentorju Leniqiju iz Gorišnice, ki so osumljeni več kaznivih dejanj s področja računalništva. Obtožnica se nanaša na upravljanje foruma Darkode, kjer so si hekerji in zlikovci lahko izmenjevali informacije in orodja za vdiranja. Zaradi tega četverici očitajo sodelovanje v hudodelski združbi, bančne prevare, vdore in izsiljevanje, krajo identitete in še nekaj drugih kaznivih dejanj. S tem dogajanjem, ki je potekalo v letih 2008-2013, so povzročili za 4,5 milijona dolarjev škode. Darkode je policija v obsežni mednarodni akciji zaprla leta 2015.

Škorjanc je znan predvsem kot prvi avtor bota Butterfly, ki se je kasneje razvil v Mariposo. Škorjanc je bil v Mariboru aretiran leta 2010 zaradi sodelovanje pri Mariposi, leta 2013 je bil obsojen na štiri leta in 10 mesecev zapora, kar je višje sodišče leta 2015 potrdilo. Kazen je v Sloveniji že odslužil, zato se je lahko svobodno gibal po državi.

V zadnjih letih je bil znan kot ustanovitelj in nekdanji direktor družbe Nicehash, kjer so uporabniki lahko rudarili kriptovalute. Leta 2017 je v velikem vdoru v Nicehash, za katerega osumljencev še ni, izginilo 4700 bitcoinov, ki so bili tedaj vredni 56 milijonov evrov. Nicehash je odtlej večino ukradenega strankam uspel vrniti, a v bitcoinih, kar je v evrski protivrednosti danes vredno veliko manj.

V ZDA Škorjancu grozi do 50 let zapora. Čeprav je bil v Sloveniji že obsojen, ne gre za povsem enake obtožbe. Še vedno se nanašajo na Mariposo, a tudi na Darkode in sodelovanje v tem forumu. Zaradi tega je nejasno, ali se bo Škorjanc lahko skliceval na dejstvo, da je za očitana kazniva dejanja že odslužil kazen. O njegovi izročitvi v ZDA bo odločalo sodišče v Münchnu.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji