Objavljeno: 1.2.2018 09:00

NiceHash jutri začenja vračila ukradenih bitcoinov

Jutri bomo videli, kako se bo slovenski NiceHash spopadel z vrnitvijo 4700 bitcoinov, ki so jim jih ukradli v začetku lanskega decembra. Tedaj so obljubili, da bodo konec januarja predstavili načrt, po katerem bodo vsem oškodovanim strankam vrnili vse bitcoine, kar je ob vdoru predstavljalo 56 milijonov evrov, danes pa okrog 39 milijonov evrov.

Včeraj so iz NiceHasha sporočili, da bodo vračilo izvedli postopoma. Prvi obrok naj bi nakazali jutri, in sicer vsem okradenim točno desetino njihovega dobroimetja pred vdorom. Dodajajo, da se bodo vračila potem nadaljevala in da bodo na koncu – datuma ne opredelijo – vrnili vse. Ob tem veljajo nekatere standardne omejitve, denimo 0,01 bitcoina za nakazilo na zunanjo denarnico. Kdor ima manj, mora razliko še narudariti.

Ni sicer jasno, od kod bo NiceHash denar dobil. Ob vdoru so omenjali zunanjega vlagatelja, a so te govorice potem potihnile. Kmalu po vdoru je odstopil tudi direktor Marko Kobal, ki ga je nadomestil Zdravko Poljašević. Kobal je ob odstopu dejal, da se bo umaknil in vodenje v prihodnosti prepustil novi ekipi. Iz lastništva se je umaknilo tudi njegovo podjetje Bitorious, ki je imelo v NiceHashu 45-odstotni delež, nadomestil ga je Fleming Digital. Tehnični direktor Matjaž Škorjanc, ki je zaslovel zaradi avtorstva botneta Mariposa, zaradi česar je bil predhodno obsojen na petletno zaporno kazen, ostaja na položaju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji