Objavljeno: 1.7.2019

Linux je že prevladujoči operacijski sistem na Microsoftovem oblaku Azure

Sasha Levin, Microsoftov razvijalec za jedro Linux je v prošnji za pripustitev Microsofta v Linuxovo varnostno listo zapisal, da je Linux na Microsoftovi oblačni platformi Azure že prehitel Windows Server.

Časi se spreminjajo in to zelo hitro. Še leta 2001 je Steve Ballmer takratni šef Microsofta, odprtokodni Linux imenoval »rak, ki se prisesa na vse, česar se dotakne«, primerjal pa ga je tudi s »komunizmom«. Nato pa je Microsoft leta 2009 v odprtokodni svet prenesel svoj ASP.NET, leta 2012 je na Linux že prenesel MS SQL Server, pred kratkim pa je v Windows 10 celo integriral polno Linux jedro.

Leta 2016 je Mark Russinovich, tehnični vodja oblaka Azure, povedal, da vsaka četrta instanca na Azuru teče na Linuxu, danes je Linux že prehitel Windows Server. Kar v resnici ni nenavadno, saj je Linux strežniški operacijski sistem, ki v svetu tako ali tako dominira, zakaj torej ne bi tudi na Azuru. Tudi kar nekaj servisov samega Azura denimo teče na Linuxu.

Scott Guthrie, Microsoftov podpredsednik, zadolžen za Azure, je celo izjavil – »Microsoft je po novem največji podpornik odprte kode na svetu.«

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji