Objavljeno: 7.5.2019 13:00

V Windows prihaja Linuxovo jedro!

Microsoft je sporočil, da bo imela prihodnja inačica Windows 10 vgrajeno pravo Linuxovo jedro. Namesto emuliranega podsistema, ki so ga uvedli v Windows 10 in omogoča uporabo Linuxovih ukazov in knjižnic, bodo v navidezni stroj dodali polno Linuxovo jedro. (Da se razumemo, jedro Windows ostaja NT.)

Trenutna rešitev je sicer uporabna, a je daleč od popolnosti. Emulacija – prevajanje Linuxovih API-jev v takšne, ki so razumljivi jedru Windows NT - pomeni, da teče jedro počasneje, zlasti ko gre za operacije branja z diska in pisanja nanj, predvsem pa onemogoča uporabo Linuxovih gonilnikov. Emuliran Linux, ki ga v podsistemu vsebuje Windows 10, se zgleduje po sedaj že precej starem jedru 4.4, a ni popoln. Ne vsebuje vseh API-jev, nekateri pa so pohabljeni.

Junija bo na voljo prva preizkusna verzija, ki bo vsebovala polno jedro Linux. To hkrati tudi pomeni, da bo zaradi licence (GPL) Microsoft razkril celotno kodo jedra, ki jo bodo prilagojeno uporabljali v novem podsistemu. Ta se bo imenoval Windows Subsystem for Linux 2.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji