Objavljeno: 21.10.2018 05:00

Kje so kitajski prisluškovalni čipi?

Pred dvema tednoma je razburila Bloombergova ekskluzivna zgodba, kako so Kitajci med proizvodnjo Supermicrovih matičnih plošč vanje vgradili prisluškovalne čipe, ki so potem našli pot v številne ameriške organizacije in podjetja. Danes teh čipov še vedno ni nihče videl, zvrstili pa so se neverjetno odločni, gostobesedni in presenečeni demantiji in izjave za javnost.

Bloomberg vztraja, da je zgodba verodostojna, saj da je novinar govoril z več viri blizu NSA, ki so mu zgodbo potrdili. Toda čipov medtem ni našel nihče, prav tako pa nihče od ostalih medijev ni uspel dobiti nobenega dokaza ali vsaj pričevanja o tem. Vse skupaj postaja zelo nenavadno, zato je nujno zgodbi priti do dna.

Po neobičajno dolgih demantijih, v katerih so podjetja izrecno potrdila tudi, da niso pod nobenim ukazom o molčanju (gag order), se je sedaj odzval še Applov izvršni direktor Tim Cook. Ta je prvikrat v zgodovini od nekega medija zahteval umik zgodbe. Podjetja so večkrat nejevoljna nad kakšnim poročanjem, na kar se odzovejo z zanikanjem ali znamenitim »Brez komentarja«, redko pa pričakujejo preklic članka. Prav to sedaj pričakuje Cook. Tako odločen je, ker so podjetje obrnili na glavo in ga preiskali, pa niso našli ničesar, pojasnjuje. Bloomberg pa vztraja.

Odzvali so se tudi v vseh ostalih impliciranih podjetij, na kitajskem zunanjem ministrstvu in v ameriški administraciji. Vsi zanikajo, da je v zgodbi karkoli resničnega. Bloomberg je znan po  temeljitem preverjanju zgodb in virov, zato je vse skupaj še bolj nenavadno. Zgodba nekoliko spominja na leto 2014, ko je Bloomberg pisal, kako je NSA izkoriščala hrošča Heartbleed. Sledil je odločen demanti, o zgodbi pa ni nikoli več pisal nihče, a je tudi nihče ni zanikal. Oba prispevka imata istega avtorja.

To ne pomeni, da si je Bloomberg zgodbo izmislil. Prav mogoče je, da je v njej ščepec resnice, ki pa so jo viri napačno razumeli, novinarji napačno povzeli ali je bil kratki stik kje drugje. Dejstvo je, da strojno prisluškovanje obstaja. A morda ne v Supermicrovih matičnih ploščah.

Delnica podjetja je pred 14 dnevi padla za 40 odstotkov in si do danes ni bistveno opomogla.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji