Objavljeno: 5.10.2018 05:00

Kitajska v ameriške matične plošče menda vgrajevala prisluškovalne čipe

V matičnih ploščah Super Micro, ki so jih uporabljala številna ameriška podjetja, denimo Apple ali Amazon, naj bi bili vgrajeni kitajski čipi za prisluškovanje, trdi Bloomberg. Matične plošče je zasnovalo kalifornijsko podjetje Super Micro, proizvajale pa so se na Tajvanu in na Kitajskem. Apple, Amazon in Super Micro so odločno zanikali trditve.

Bloombergova novinarja Jordan Robertson in Michael Riley sta v leto dni dolgi preiskavi po lastnih besedah odkrila dovolj dokazov, da sta napisala zgodbo. V ploščah Super Micro naj bi bili čipi, ki so bili videti kot običajne komponente ali v nekaterih primerih celo vstavljeni v ploščo, ki so bili povezani s pomnilnikom in omrežnim prometom. Čipi so komunicirali z oddaljenimi strežniki, od koder so dobivali navodila, tja pa so pošiljali zbrane podatke. Delovali so kot stranska vrata.

Amazon naj bi to odkril leta 2015, ko je izvajali varnostni pregled svojih sistemov in analizo strežnikov podjetja Elemental, ki so uporabljali komponente Super Micro. Ko so o odkritju obvestili organe pregona, so ti v obsežni preiskavi odkrili kompromitirane strežnike tudi na ministrstvu za obrambo, vojaških ladjah in v CII. Našli so jih tudi v številnih podjetjih, denimo v Applu, Amazonu in številnih bankah.

Vse vpletene stranke so odločno zanikale navedbe Bloomberga. Ta vztraja, da ima pričevanja šestih sedanjih in nekdanjih uslužbencev agencij, ki zgodbo potrjujejo. Prav tako je Apple odstranil 7000 Super Microvih strežnikov in leta 2016 nehal sodelovati s podjetjem, Amazon pa je odprodal podatkovni center na Kitajskem. A obe podjetji vztrajata, da so pri Bloombergu napak interpretirali nekatere starejše incidente.

BBC poroča, da so zaradi Bloobergovega članka močno padle tudi delnice kitajskih podjetij Lenovo (15%) in ZTE (10%), čeprav Lenovo zatrjuje, da ne uporablja komponent Super Micro. ZTE zadeve ni komentiral.

Bloomberg.

Demanti Super Micra.

Demanti podjetij in Kitajske.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji