Objavljeno: 20.11.2019 10:17

Kitajci vračajo sumničavost

Američani postajajo vse bolj zaščitniški do svojih podjetji, Kitajski regulatorji pa jim vračajo.

V Pekingu je namera ameriškega proizvajalca polprevodniških elementov, da prevzame tekmeca iz daljnega vzhoda, vzbudila kar nekaj zaskrbljenosti. Podjetje Diode je namreč hotelo prevzeti tajvansko podjetje Lite-On, ki ima v lasti tudi kitajsko hčerinsko podjetje On-Bright Electronics. Posel podrobno spremljajo kitajski regulatorji, ki naj bi razmišljali o zahtevi, da se kitajsko podjetje izključi iz omenjenega prevzema.

V zadnjih letih se ameriška administracija vse bolj zoperstavlja prevzemom ključnih tehnoloških podjetji, denimo v obliki blokade prevzema podjetja Western Digital s strani kitajskega Tsinghua Unigroup. Kitajska država pa seveda odgovarja s podobnimi taktikami. Pomisleke je sicer sprožilo industrijsko združenje kitajskih proizvajalcev pametnih telefonov, kjer pravijo, da ne želijo, da podjetje, v katerega je kitajska država vložila kar nekaj truda, pristane v ameriških rokah.

Letos ogromno poročamo o političnem manevriranju med Ameriško administracijo in podjetjem Huawei, a je to le vrh ledene gore, saj se ti dve državi že dlje časa zoperstavljata, na različnih področjih.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji