Objavljeno: 16.10.2019 06:00

Kitajska vlada 100 milijonom ljudi podtaknila vohunsko aplikacijo

Zadnje leto je na Kitajskem popularna mobilna aplikacija Study Xi, Strong Nation (Xuexi Qiangguo), s katero se lahko uporabniki naučijo usmeritev in politik kitajske partije. Uporabniki lahko spremljajo različne članke, videoposnetke in druge vsebine, s katerimi se učijo misli kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Za svoje aktivnosti nabirajo točke, rešujejo lahko kvize itd. Toda zadnji podatki kažejo, da ima aplikacija – kako ironično – velikanska stranska vrata, ki partiji omogočajo neoviran dostop do pametnih telefonov in vohunjenje za uporabniki.

Teh ni malo. Aplikacija se je zavihtela na vrh seznama najpriljubljenejših in ima danes več kot 100 milijonov registriranih uporabnikov. (Ameriška) nevladna organizacija Open Tech Fund je pri nemškem podjetju Cure53 naročila natančno analizo aplikacije. Rezultati so pokazali, da ima stranska vrata, ki omogočajo poganjanje ukazov s privilegiji superuser. Z drugimi besedami to pomeni, da imajo pisci aplikacije, torej kitajska komunistična partija, popoln dostop do telefonov, na katerih je aplikacija nameščena. To je izjemno neobičajno, saj predstavlja velikansko varnostno luknjo, zato nobena legitimna aplikacija take zmogljivosti nima. Kitajska aplikacija pa za povrhu to še skriva.

Kitajska vlada zanika, da bi aplikacija vsebovala vohunske dodatke. Pravijo, da aplikacija temelji na kodi iz aplikacije za pomenkovanje DingTalk, kar pa slednji zanikajo. DingTalk je tehnološka platforma Alibabe, tudi analiza kode kaže, da je pri razvoju očitno sodelovala tudi Alibaba. To v resnici ni tako neverjetno - če na Kitajskem država nekaj zahteva, podjetja nimajo kaj dosti manevrskega prostora.

Tudi uporaba aplikacije ni povsem prostovoljna, saj so številni člani partije in ljudje na položajih dobili priporočila, da jo namestijo.

Cure53

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji