Objavljeno: 24.4.2019 08:00

Intel v prenosniku do 5 GHz

Intel je predstavil deveto generacijo svojih procesorjev - osvežitev linije Coffee Lake. Prvi procesor iz te generacije so sicer predstavili že lani (osemjedrni 9900K), danes so predstavili še ostale modele.

Med njimi so svojevrstna novost zmogljivi procesorji za prenosnike s termalno ovojnico 45 W - ti ciljajo na prenosnike za igričarje in delovne postaje, namenjene zahtevnejšim uporabnikom. Med njimi najdemo tudi procesor i9-9980HK, namenjen t.i. »Musclebooks«, kot so pri Intelu poimenovali te prenosnike. Procesor ponuja 8 jeder in takt do 5 GHz (pri vklopu Turbo in Thermal Velocity Boost).

Segmentacija procesorjev ostaja enaka, torej se začne z modeli Celeron, ki ponujajo po dve jedri in nimajo tehnologije Hyperthreading, sledijo Pentiumi (tudi le dve jedri, a z Hyperthreading), Core i3 imajo že štiri jedra, Core i5 in i7 oba dodata po dve jedri, najzmogljivejši i9 pa ima prav tako osem jeder in še Hyperthreading. Nova sistemska vezja imajo integrirano tudi podporo za USB 3.1 Gen2 (torej do 10 Gb/s), čeprav gre v osnovi še vedno za tehnologijo, grajeno na osnovi šeste generacije (Skylake). Vmes so vse skupaj sicer preselili na 14 nm izdelavo, dvignili frekvence in dodali nekaj jeder, za konec leta pa napovedujejo resnejši korak naprej, s prehodom na 10 nm (kodno ime teh procesorjev je Ice Lake, prvič smo jih omenili že leta 2017).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji