Objavljeno: 17.8.2017 01:00

Intelovi procesorji Ice Lake z 10-nm arhitekturo

Intel je razkril naslednje korake v razvoju mikroprocesorjev, ki bodo predvidoma že v naslednjem letu pripeljali do izdelkov z 10-nm arhitekturo. Intel sicer redno objavlja svojo razvojno pot, a so tokrat pohiteli z napovedovanjem kar treh nadaljnjih generacij, najbrž zaradi grožnje, ki jo predstavlja AMD s svojimi najnovejšimi procesorji Ryzen Threadripper. Ti kot kaže po zmogljivosti presegajo pravkar predstavljeni najzmogljivejši izdelek Core i9, kar Intelu seveda ni všeč.

Javna napoved naslednjih korakov služi hkrati kot pomiritev kupce in vlagateljev, ki v zadnjih letih skoraj redno doživljajo zamike predstavitev novih izdelkov, predvsem zaradi težav pri vzpostavitvi proizvodnih postopkov z zadovoljivo kakovostjo in izplenom pri izdelavi silicijevih rezin z ekstremno majhnimi povezavami.

To je tudi razlog, da bomo verjetno pred prihodom 10-nm procesorjev videli vsaj še eno generacijo 14-nm izdelkov z delovnim imenom Coffee Lake, kot naslednico današnje še sveže generacije Kaby Lake. Ta bo predvsem vsebovala izpopolnjene modele z optimiziranim delovanjem v 14-nm arhitekturi. Ta pride na vrsto v začetku 2018.

Proti koncu istega leta naj bi nato Intel vendarle predstavil prve procesorje Ice lake z 10-nm arhitekturo. Zelo verjetno je, da bodo prvi izdelki namenjeni predvsem za mobilne naprave, kjer so potrebna manjša jedra z boljšim proizvodnim izplenom. Namizni procesorji bodo morda nared šele v začetku 2019. Procesorjem Ice lake bo nato sledila izpolnjena generacija z 10 nm arhitekturo, ki jo imenujejo Tiger Lake. Procesorji z 7-nm arhitekturo, ki so bili pred leti napovedani za letošnjo predstavitev, zagotovo ne bodo nared pred letom 2020.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji