Objavljeno: 4.4.2023 08:00 | Teme: Intel, procesor, strežnik, oblak

Intel predstavlja procesor s 144 jedri

Intel se zelo trudi, da bi ostal vodilni dobavitelj procesorjev za podatkovne centre, zlasti pa za storitve v oblaku. V ta namen so predstavili novi procesor z delovnim imenom Sierra Forest, ki ima kar 144 procesnih jeder. Gre za model, ki sodi v družino procesorjev Xeon z oznako E-Core (Efficiency Core), pri katerih je v ospredju predvsem optimalna poraba energije in ne nujno največja zmogljivost, kar prepuščajo družini P-Core (Performance Core).

Intel je namreč prepričan, da bo v prihodnjih letih naraščalo predvsem povpraševanje po procesorjih z večjim številom jeder, ne pa strežnikih z več procesorji, a relativno manjšim številom jeder. Sierra Forest sodi v kategorijo izdelkov, kot sta Ampere Altra in AMD Bergamo, kjer srečamo veliko število manjših, energijsko učinkovitih jeder za lažja bremena, denimo virtualizacijo ali uporabo kontejnerjev. V praksi je povpraševanje po tovrstnih rešitvah večje, kot tisto po procesno najbolj zmogljivih sistemih.

S tem pa ni rečeno, da Sierra Forest ne ponuja procesne zmogljivosti za današnje procesne potrebe, denimo s področja umetne inteligence. Intel je v ta namen uvedel tehnologijo AVX-512 (Advanced Vector Extensions), ki pospešuje procesno zmogljivost pri obdelavi velike količine podatkov, a ne pri vseh jedrih sočasno.

Xeon z imenom Sierra Forest bo uradno dobavljiv šele v letu 2024. Zanimivo pa je, da je kljub temu Intel spregovoril tudi o nasledniku z imenom Clearwater Forest. O večini tehničnih podrobnosti za zdaj molčijo, razkrili so le eno: naslednik bo prvi procesor narejen s tehnologijo imenovano 18A, za katero je 1,8 nanometrska arhitektura.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji