Objavljeno: 17.8.2018 12:00

Googlovi zaposleni spet pišejo protestna pisma

Pisali smo že o govoricah, da se Google pripravlja na ponovni vstop na kitajsko tržišče, kar pomeni, da bo njihov iskalnik moral imeti vgrajeno cenzuro, tako ali drugačno. Google o tem uradno ni šel nič povedal, stotine njegovih zaposlenih pa se je vseeno oglasilo in spisalo pismo, v katerem opozarjajo, da projekt Dragonfly, kot je znan v podjetju, sproža »nujna moralna in etična vprašanja«.

Googlovi zaposleni moti predvsem to, da kitajskim oblastem de facto pomagajo zatirati svobodno besedo in cenzurirati prispevke o človekovih pravicah in verskih vprašanjih. Menijo, da taki projekti kršijo pravilo »ne bodi zloben« (don't be evil), ki je bilo do nedavnega  zapisano v internem Googlovem kodeksu.

»Kitajski Google« bo, tudi ko bo dokončan, še vedno potreboval potrditev/odobritev kitajskih oblasti.

Zaposleni se z javnim pismom niso oglasili prvič - ni dolgo tega, ko jih je zmotilo Googlovo sodelovanje z ameriškim obrambnim ministrstvom, za katerega so izdelovali programsko opremo za razbiranje podatkov iz fotografij, posnetih z brezpilotnimi letalniki. Takratni protest je uspel, vodstvo Googla je napovedalo, da pogodbe z obrambnim ministrstvom ne bo podaljšalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji