Objavljeno: 2.8.2018 05:00

Google bo pokleknil pred Kitajsko

Google je leta 2010 prenehal ponujati svoj iskalnik na Kitajskem, ko z oblastmi niso našli skupnega jezika glede zahtevane cenzure. Od leta 2006 je Google ponujal cenzurirano verzijo svojega iskalnika, a se je situacija kasneje zapletla. Leta 2009 so odkrili hekerske napade, s katerimi so napadalci skušali pridobiti dostop do Gmaila kitajskih aktivistov za človekove pravice, zato se je Google naslednje leto odločil, da neha cenzurirati iskalne rezultate, in začel pogajanja za nudenje necenzurirane storitve. To ni uspelo, zato je Google zaprl kitajsko stran in uporabnike začel preusmerjati na necenzurirano hongkonško, ki so jo na celini kmalu blokirali.

A časi se spreminjajo, zlasti pa finančne računice. Na Kitajskem je več kot 770 milijonov uporabnikov interneta, kar je nezanemarljiv kos svetovne pogače. Googlov izvršni direktor Sundar Pichai je že pred dvema letoma dejal, da si podjetje želi nazaj na Kitajsko. In Google počasi res trka na kitajska vrata. Lani so v Pekingu odprli kitajski raziskovalni center, Pichai se intenzivno pogovarja s kitajskimi oblastmi, tamkajšnji uporabniki pa so dobili dostop do aplikacije FilesGo Android.

The Intercept sedaj poroča, da Google ponovno pripravlja cenzurirano verzijo svojega iskalnika. Projekt Dragonfly teče že od lanske pomladi, intenzivneje pa letos. Google pripravlja kitajsko iskalno aplikacijo (v dveh različicah: Maotai in Longfei), ki bo po odobritvi kitajskih oblasti na voljo kitajskim uporabnikom. To pomeni, da bo Google popustil in začel cenzurirati teme, kot so politični nasprotniki, svoboda govora, oporečniki, antikomunizem, pokol na Trgu nebeškega miru itd. Za večino iskalnih pojmov bo Google odstranil sporne zadetke, za najbolj problematične pa sploh ne bo prikazal zadetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji