Objavljeno: 1.8.2018 12:00

Google Pay od danes na Hrvaškem

Od prvega avgusta dalje je Googlova storitev brezstičnega plačevanja na voljo tudi pri naših južnih sosedih.

Google Pay deluje na napravah Android z vgrajenim modulom NFC, v ozadju je sicer povezan s plačilno ali kreditno bančno kartico, a podatkov o kartici prodajalcu ne sporoča. Za njegovo uporabo moramo imeti vključeno zaklepanje zaslona, za potrditev plačila pa uporablja prepoznavo obraza ali prstnega odtisa, na napravah, ki teh sistemov nimajo, pa PIN kodo.

Sistem so v ZDA splavili pred tremi leti, od takrat se seznam držav, kjer je na voljo, počasi povečuje. Februarja letos je prišel na Slovaško, pred dobrim mesecem v Nemčijo, med večjimi državami, kjer sistema še ni, sta Francija in Italija, "manjka" tudi Avstrija. V praksi gre predvsem za to, da se Google poveže s konkretno banko v neki državi – v primeru Hrvaške gre za PBZ (Privredna banka Zagreb). Mimogrede, PBZ je del italijanske bančne skupine Intesa San Paolo, kamor sodi tudi bivša Banka Koper. Upanje, da se bi v tej smeri morda odločili tudi Koprčani, torej ostaja, čeprav velja opozoriti, da tudi matična itlalijanska banka tega (še?) ni storila.

V praksi "hrvaški Google Pay" deluje tako, da potrebujemo plačilno kartico banke PBZ, ki jo vnesemo v aplikacijo Google Pay. Deluje povsod, kjer imajo brezstične plačilne terminale, torej po celem svetu. Velja omeniti, da smo pred časom preizkusili tudi NLBjevo storitev NLB Pay, ki deluje praktično enako (z NLBjevo kreditno kartico in lastno aplikacijo).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 1.8.2018 | 14:37

... Odlično deluje tudi Abadenarnica :)

uros.leder@callida.si | 2.8.2018 | 08:31

ja, abadenarnica dela.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji