Objavljeno: 27.3.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2018

Apple Pay ali Google Pay? Ne, NLB Pay!

Mobilno plačevanje? Digitalne denarnice? Kako za to vrsto novotarij navdušiti prebivalce dežele, kjer je plačevanje s kreditnimi karticami šele nedavno doživelo razmah? Morda bo nekaj svežega zaleta ponudnikom in uporabnikom dalo že to, da se je v novi val poravnavanja računov med prvimi vključila tudi največja banka v državi.

Slovenci smo glede teh zadev nedvomno konservativni. Plastiko smo dolgo uporabljali le za dvige na bankomatih, saj resnici na ljubo tudi prodajalci niso bili najbolj navdušeni nad uvajanjem POS terminalov in plačevanjem provizij. Vse skupaj je zaživelo šele po uvedbi davčnih blagajn pred leti, saj so te v nakup omreženih plačilnih naprav prisilile še tako zakotnega trgovca.

Zadnji tak tektonski premik pri nas je bila uvedba brezstičnega plačevanja in tudi tega smo pred tremi leti in pol uvedli med zadnjimi. No, digitalna denarnica in mobilno plačevanje sta nekakšno logično nadaljevanje razvoja, saj je docela praktično, da brezstično bančno kartico nadomesti nekaj, kar imamo vedno s seboj. Mobilni telefon. Če mu je izdelovalec naklonil vmesnik NFC. V resnici boste morali danes že kar dobro pobrskati med naborom naprav, da boste naleteli na tako brez, vsaj če ste naklonjeni platformi Android.

Tudi NLB Pay deluje le na platformi Android, saj Apple zunanjim razvijalcem strogo omejuje programski dostop do vmesnika NFC. Med nekoliko bolj skritimi zahtevami je še tista, da mora vaša naprava poganjati Android vsaj različice 4.1 (ne skrbite, to imate!), obenem pa ne sme biti »rootana«, oz., rečeno pravilno, imeti omogočenega korenskega dostopa. In, jasno, nastavljeno mora imeti vsaj eno obliko zaščite. Kot smo pri bančnih aplikacijah že vajeni.

Za namestitev naj bi po zatrjevanju njihove prijazne ekipe PR potrebovali le kako minuto. Toda potem boste skoraj zagotovo izpustili nekaj zaslonov dolgo prebiranje splošnih pogojev, s katerimi se je treba strinjati. Za preostanek opravil pa to lahko potrdimo: vpisati je treba svojo davčno številko in zadnje 4 številke kreditne kartice, pri čemer je za zdaj podprt le Mastercard. Potem vas čaka le še varnostni del aktivacije; prek sporočila SMS dobimo potrditveno kodo, nato pa določimo še štirimestno geslo, s katero bomo vstopali v aplikacijo.

Pri plačevanju aplikacije ni treba zaganjati, telefon zgolj odklenemo in sam zazna, da mu je ponujena transakcija. Plačila nad 15 evrov moramo avtorizirati še z vnosom PIN kode in, ker slednje povzroča malce zmede, omenimo, da gre v tem primeru za geslo, ki pripada bančni kartici in ne aplikaciji. No, tudi plačila, nižja od 15 evrov, bodo občasno deležna naključnega preverjanja gesla, enako, kot to srečamo pri plačevanju z brezstičnimi karticami.

NLB Pay smo preizkušali v testnem obdobju, zato čisto brez zapletov v praksi ni šlo. Vsi POS terminali še ne sodelujejo in pogosto se zgodi, da prodajalčeva naprava vrne odgovor »nepravilna kartica«.

NLB Pay smo preizkušali v testnem obdobju, zato čisto brez zapletov v praksi ni šlo. Vsi terminali POS še ne sodelujejo in pogosto se zgodi, da prodajalčeva naprava vrne odgovor »nepravilna kartica«. In potem malce zardevate. Kot so nam pojasnili na NLB, se to menda dogaja samo na terminalih ene od naših bank, a se je nam primerilo na vsaj dveh različnih. Kot rečeno, šlo je za uvajalno, preizkusno obdobje, zato bo treba nekaj kolcanja spregledati.

Sicer pa drži: aplikacija je preprosta, še tako nevešč uporabnik se tudi v nastavitvah ne more izgubiti. Med uporabnimi funkcijami velja še omeniti, da omogoča precej pregledno spremljanje zgodovine nakupov in razpoložljivega limita svojih kartic. Ko smo že pri tem; opazili smo, da za zdaj novih kartic še ni mogoče dodajati, to pa je bržkone treba pripisati dejstvu, da je trenutno podprt samo Mastercard.

NLB se je s to pridobitvijo vključila v dirko za uporabniki novodobnih plačilnih storitev, ki jo globalno že nekaj let peljejo veliki tehnološki in trgovski ponudniki. Najbolj znani so Google Pay, Apple Pay In Samsung Pay, ki se vsak na svojem področju borijo za prostor pod soncem. Tudi Amazon Pay obstaja že od leta 2007. Da, obstaja tudi Microsoft Pay, a njegov tedanji namen je bil zapolniti vrzel z mobilnim plačevanjem v okoljih Windows, ta pa so, vemo, v zatonu.

No, tudi v Sloveniji doslej nismo bili čisto za kačami. Od sorodnih načinov plačevanja imamo doslej že Mbills, nekoč Hal Mbills, ki so ga že kaka tri leta nazaj razvili pri Halcomu, danes pa ga, po lanski lastniški poroki s Petrolom, trži ločeno podjetje. Druga je bila Banka Koper, ki je pred dvema letoma predstavila svoj Wave2Pay, sicer razvit za svojo krovno skupino Intesa San Paolo. Banka Koper je tedaj predstavila še en mobilni način plačevanja, z elektronsko denarnico QL, ki pa ne poteka prek NFC, temveč s skeniranjem kode QR, s katero morajo biti opremljeni izdelki (enako velja za Mbills).

NLB Pay

Aplikacija za mobilno plačevanje

Kje: www.nlb.si/pay

Za: Enostavna uporaba.

Proti: Začetniške težave – na nekaterih terminalnih POS ne deluje. Deluje le s karticami banke NLB, zaenkrat le Mastercard.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

prgrmr | 24.4.2018 | 10:20

Najboljši del besedila: Pero, dajmo za tole naredit eno fotko – nekdo drži telefon nad POS terminalom in z njim kao brezstično plačuje. Pol pa umontiraš not tale screenshot: (POS terminal imata Luka in Senki spodaj)

Matjaž Klančar | 24.4.2018 | 10:24

Kje???? ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji