Objavljeno: 5.7.2018 14:00

Evropski poslanci zavrnili cenzuro interneta

Evropski parlament je zavrnil mandat evropskemu odboru za pravne zadeve (JURI) za pogajanje z Evropskim Svetom o reformi avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga na ravni Evropske Unije.

Pred kratkim smo pisali o novi direktivi o zaščiti avtorskih pravic na enotnem digitalnem trgu, ki bi po mnenju kritikov prinesla cenzuro interneta. Uredba bi med drugim založnikom omogočala zaračunavanje uporabe in deljenja izsekov novic ter ponudnikom interneta naložila vzpostavitev filtrov, ki bi pregledovali naloženo vsebino in odstranjevali avtorsko zaščiteni material. Kaj to pomeni za svobodo interneta, ni treba posebej pojasnjevati. Ker so evropski poslanci pogajanja z zavrnitvijo mandata evropskemu odboru za pravne zadeve prekinili, se reforma vrača v javno obravnavo in je zopet dovzetna za črtanje ali spreminjanje posameznih členov.

Proti je glasovalo 318 poslancev, za 278, medtem ko se jih je 31 vzdržalo. Od Slovencev so proti glasovali Alojz Petrle, Ivo Vajgl, Tanja Fajon in Igor Šoltes, za je bil Franc Bogovič, vzdržali pa so se Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver.

Tema bo ponovno odprta septembra. Kot je dejal Axel Voss (ELS, Nemčija), poročevalec o zakonodaji:

»Obžalujem, da večina poslancev ni podprla stališča, za katerega sva se zavzemala jaz in odbor za pravne zadeve. Ampak to je del demokratičnega procesa. K zadevi se bomo vrnili septembra, jo znova preučili in poskusili odpraviti pomisleke ljudi, hkrati pa naša pravila o avtorskih pravicah prilagoditi modernemu digitalnemu okolju.«

Piratska stranka Slovenije

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji