Objavljeno: 26.7.2016 13:00

Evropa proti izsiljevalskim prijemom

Evropska policijska agencija Europol se je povezala z nizozemsko policijo in varnostnimi strokovnjaki pri Kasperskem in Intel Security (Mcafee) ter vzpostavila spletno mesto No more ransom. Izsiljevalski »virusi« (in podobni prijemi) so namreč v letošnjem letu naravnost eksplodirali, o čemer smo pisali tudi pri Monitorju, zato je osnovni cilj omenjene strani uporabnikom dati še tretjo izmed možnosti, namesto da lahko izbirajo le med »plačaj« in »ne plačaj«.

Spletna stran navaja osnovne nasvete, ki naj bi se jih uporabniki držali (prvi med njimi je seveda »Varnostne kopije!«), pomoč pri identifikaciji tipa izsiljevalske programske opreme, ki smo se je »nalezli«, v nekaterih primerih le teh pa ponuja tudi prenos programske opreme, ki zna zašifrirane podatke na disku tudi odkleniti. Zavedati pa se moramo, da danes vedno več »zlobnežev« obvlada šifriranje, ki jih z današnjimi računalniki enostavno ne moremo odkleniti. Zato tudi zgornji nasvet – »Varnostne kopije!«.

Spletna stran je žal na voljo le v angleščini, k sreči imamo pri nas v te namene res odlično ekipo Si-Certa pod vodstvom Gorazda Božiča, ki nesrečne uporabnike redno rešuje iz zagat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji