Objavljeno: 4.4.2019

Električni avtomobil z dometom 1000 km?

Švicarsko podjetje Innolith trdi, da je iznašlo različico litijevih akumulatorjev, ki zmorejo hraniti 4x več energije kot trenutno najmočnejši akumulatorji, ki se vgrajujejo v avtomobile.

Podjetje trdi, da je izdelalo akumulator, ki zmore hraniti 1000 Wh/kg, medtem ko akumulatorji v Tesli 3 (izdeluje jih Panasonic) zmorejo »gostoto« 250 Wh/kg. Tesla/Panasonic sčasoma napovedujeta tudi gostoto 330 Wh/kg. Ameriško ministrstvo za energetiko (US Department of Energy) trenutno financira raziskave, ki naj bi izdelal akumulatorje gostote 500 Wh/kg.

Innolithovi akumulatorji namesto organskega »mokrega« elektrolita uporabljajo anorganskega, ki je hkrati bolj stabilen in manj gorljiv, kar naj bi pomenilo bolj varno uporabo, hkrati pa omogoča večjo baterijsko energijsko gostoto.

V pogovoru za The Verge se je Innolithov šef pohvalil, da gre za gigantski skok v razvoju akumulatorjev, ki pa v praksi (avtomobilih) ne bo na voljo pred letom 2022. 

Novico je treba brati z nekaj skepse, saj se novice o revolucionarnih baterijskih tehnologijah redno pojavljajo, pravega preboja pa še nismo doživeli. Bi bilo pa seveda lepo imeti električni avtomobil, ki bi z enim polnjenjem zmogel 1000 kilometrov in ne le okoli 300, kolikor jih zmorejo danes.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji