Objavljeno: 15.6.2017 01:00

Cene gostovanja v EU so odslej izenačene z domačimi

Končno smo dočakali. S 15. junijem je začela veljati direktiva EU, po kateri so se cene mobilne telefonije v gostovanju v ostalih državah EU izenačile z domačimi v matični državi. No skoraj v vseh pogledih, a o tem v nadaljevanju. Po dolgih letih približevanja temu cilju, večletnih etapnih postavljanjih vse nižjih mej najvišje cene za mobilno gostovanje, je EU vsaj v tej veji digitalizacije postal enotni trg.

Za telefonske pogovore in sporočila SMS bomo torej plačevali enotno tarifo izbranega operaterja in ponujenega mobilnega paketa, ki bo enaka ne glede iz katere in v katero državo EU kličemo. Še naprej pa velja, da bodo dejanske cene klicev prosto oblikovali posamezni operaterji in njihovi mobilni paketi, prav tako pa ostajajo pribitki za gostovanje pri klicih izven območja EU.

Če pri telefonskih klicih in sporočilih SMS lahko govorimo o izenačitvi cen doma in v EU, pa je zgodba pri prenosu podatkov in sporočilih MMS nekoliko bolj zapletena. Načeloma direktiva velja tudi za ta področja, vendar so telekomunikacijski operaterji izposlovali tudi uporabo načela »poštene uporabe«. To pomeni, da je tarifa enotna do neke meje, od tam dalje pa je operater upravičen za obračunavanje pribitkov. Ta meja je od operaterja do operaterja različna, a so pri tem te cene navzgor omejene z evropskimi veleprodajnimi cenami. Te se bodo progresivno zniževale vse do leta 2022.

V Telekomu Slovenije so denimo oblikovali nove pakete, kjer jamčijo neomejene klice in sporočila ter do 20 GB mesečne porabe podatkov znotraj območja EU. A1 ima podobne pakete, ki imajo mejo postavljajo na 15 GB. Stroški dodatne porabe čez to meje so odvisni od posameznega izbranega paketa. Drugi operaterji so ubrali tudi rahlo drugačne strategije. Pri T-2 bodo na primer po preseženi količini prenosa podatkov zgolj upočasnili hitrost prenosa podatkov, a se nadaljnji promet ne zaračunava. Operaterji so se s tem skušali omejiti zlorabo doslej na veliko oglaševanih paketov z »neomejeno« količino podatkov. Načelo poštena uporaba se nanaša nanje.

O cenovnih pretresih, ki so se pri nas zgodili nekaj (deset) dni pred današnjim evropskim odprtjem, pišemo v aktualnem Monitorju, v članku Pretres(i) v mobilni telefoniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 15.6.2017 | 13:14

1. Če si v SLO (s slovensko številko) in kličeš v AUT (na avstrijsko številko), to ni gostovanje. Plačaš 0,49EUR. 2. Če si v AUT (s slovensko številko) in kličeš v SLO (na slovensko številko), je to gostovanje. Ne plačaš nič. 3. Če si v AUT (s slovensko številko) in kličeš v AUT (na slovensko številko), je to gostovanje. Ne plačaš nič. 4. Če si v AUT (s slovensko številko) in kličeš v AUT (na avstrijsko številko), sicer gostuješ, a zato plačaš enako kot v 1. primeru. Kot da bi bil v SLO. Torej 0,49EUR. A potem tole ne drži kar sem zasledil na Slo-techu?

Matjaž Klančar | 15.6.2017 | 13:24

To drži, da.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji