Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2017

Pretres(i) v mobilni telefoniji

Navajeni smo že, da se v mobilni telefoniji cene nižajo, kadar se ne nižajo, pa se vsaj ugodnosti večajo. Več minut, več gigabajtov, več točk. In vedno več ponudnikov mobilne telefonije, takih in drugačnih.

SIM kartico HoT kupimo v Hoferju, aktivna je takoj, v pakete pa jo lahko nadgradimo tudi prek spleta in aplikacije.

aj je bil na področju mobilne telefonije pri nas zanimiv mesec, junij bo, predvidevamo, še bolj. Za prvo je odgovoren Hofer, ki se je odločil prodajati tudi pakete mobilne telefonije, za drugo pa so že odgovorni konkurenti, ki so začeli zniževati cene, oz. v pakete dodajati »točke«, dodatno pa še to, da bo 15. junija začela veljati evropska direktiva o koncu roaminga na območju Evropske unije. Naj si o jari kači, ki je pripeljala do slednjega, mislimo karkoli, dejstvo je, da smo/bomo uporabniki zaradi vseh teh pretresov na precej boljšem, kot smo bili doslej.

Vroče, HoT!

To, da trgovci dandanes prodajajo vse, tudi mobilne telefone in celo naročnine nanje (beri: SIMke), ni nič novega. To počnejo in so počeli že Mercator, Spar, Tuš, Petrol. Po novem tudi Hofer, pri čemer njihova ponudba HoT ni običajna preprodaja paketov nekaterih večjih prodajalcev, temveč resno zastavljen projekt, ki bo nedvomno pridobil kar nekaj uporabnikov.

Dobroimetje lahko v aplikaciji nalagamo kar prek nekaj digitalnih poti.

Hofer mobilno telefonijo (z blagovno znamko HoT) že trži v Avstriji, kjer za to skrbi podjetje Ventocom, njeno novo slovensko podružnico, ki se je lotila pohoda na Slovenijo, pa vodi nekdanja vodja marketinga Simobila. HoT nima svojega omrežja, temveč uporablja omrežje Simobila, kar je vsekakor prednost v primerjavi z nekaterimi ponudniki, ki s tujim omrežjem poskušajo le krpati luknje v svojem, zaradi česar prihaja do težav (primer – T2, do nedavna tudi Tuš Telekom oz. po novem Telemach). Ponudba temelji na karticah SIM, ki jih kupimo v trgovskih centrih Hofer, in predplačniški ponudbi v obliki štirih paketov. Cenovno najugodnejši je HoT Mini, ki za 30 dni premore 1000 minut, 1000 SMSov in 1 GB podatkov (veljajo tudi v EU), stane pa le 7 evrov. Za tri evre več dobimo HoT Maxi s 3× več minutami in SMSi in 2x več gigabajti, a jih lahko le 2,13 GB porabimo v tujini. Še opozorilo – sporočila MMS se plačujejo posebej, saj ne sodijo v kvote. To verjetno ni ravno huda omejitev, kajti MMSe so že davno izpodrinile aplikacije za trenutno sporočanje (Whatsup, Facebook Messenger …).

Stanje porabe je vedno na voljo.

Za test smo pri Monitorju SIMko kupili že prvi dan in jo z nakazilom prek Paypala (seveda so na voljo tudi klasični »polnilni boni«) napolnili do 1 GB. SIMko smo vstavili v telefon in sredi Ljubljane brez težav namerili hitrost 20/5 Mb/s, kot obljubljajo v Hoferju. Za dodatna dva evra, ki smo ju nakazali, smo jo povečali na teoretičnih »do 50/10 Mb/s«, v praksi pa smo dosegli 30/13 Mb/s. Torej – če boste v bližini manj zasedene bazne postaje, bo hitrost višja, drugače pač ne, tega smo v mobilnem svetu že vajeni. Simobilovo (pardon, A1) omrežje teoretično zmore še več (150/100 Mb/s), a Hoferju to ni bilo ponujeno. Seveda je te vrednosti še težje doseči, biti moramo še bliže bazni postaji in ta mora biti še manj zasedena. Sploh pa – težko si predstavljamo, za kaj bi ta trenutek na telefonih potrebovali kaj več kot 20 Mb/s.

Cene so eno, zaradi njih je Hoferjeva ponudba zanimiva, drugo pa je popolna naslonitev na mobilno aplikacijo oz. spletno stran. Z aplikacijo namreč samostojno spreminjamo pakete, polnimo račun, višamo ali nižamo hitrosti, celo telefonsko številko lahko na HoT prenesemo prek aplikacij, samostojno, ne da bi nam bilo treba obiskati kakršnokoli poslovalnico! Vse spremembe, ki jih odklikamo, so aktivne takoj, le prenos številke naslednji dan. To je pač posledica sistema, kot je vpeljan v Sloveniji, za vse operaterje. Prenos številke dokončno potrdimo kar s podpisom, ki ga »načečkamo« s prstom po zaslonu telefona.

Če doplačamo dodatna 2 evra, lahko računamo na hitrosti »do 50/10 Mb/s«. Odvisno od zasedenosti in oddaljenosti od bazne postaje.

Sami si lahko tudi nastavimo samodejno polnjenje računa, s čimer predplačniški model v resnici postane naročniški, z vsemi prednostmi in brez slabosti, kot so razne vezave. Nenavadno je le, da samodejno polnjenje ne deluje prek Paypala, čeprav Paypal v osnovi podpira samodejna plačila.

HoT, kot vsi operaterji, seveda prodaja tudi telefone, a seveda brez vezave in brez subvencije. V ponudbi so večinoma (pred)lanski modeli znanih izdelovalcev, zato so ugodno poceni, med novimi najdemo le iPhone 7, ki je nekoliko cenejši kot pri drugih prodajalcih in ponudnikih.

14 dni kasneje pa …

Hoferjeva ponudba, ki je bila v trenutku predstavitve veliko cenejša od konkurence, ni ostala neopažena. Konkurenti so jo pozorno spremljali in se tudi zelo hitro odzvali. Predvsem osnovna ponudba za sedem evrov je tista, ki jo želijo kar čimprej doseči.

Izimobil tako podvojuje količine v lastnih paketih in bo imel sedemevrski paket Izimesec S po novem 3000 enot (minut/SMSov/MMSov/megabajtov). Dražji paket, Izimesec M, za 8,9 evra prinaša 4000 enot, za 11,9 evra pa je na voljo 6000 enot. Tudi tu velja opomba glede MMSov – res so zajeti v paket, a se sam podatkovni prenos zanje dodatno obračuna. Izimobil dodatno nagrajuje tudi prenos številke v njihovo omrežje – s 6000 enotami za prvi mesec. Vse količine je moč uporabiti tudi v Evropski uniji.

Enako je naredil tudi Spar mobil, ki je svoj paket Spar 1500 podvojil – na 3000 enot. Tudi te je moč v celoti uporabiti tudi v Evropski uniji, za MMSe pa se dodatno odštevajo megabajti.

T-2, ki se je menda tokrat dokončno otresel stečaja, napoveduje spremembe količin in morda tudi cen za prvi junij. O katerih številkah bo govor, se še ne ve, zagotovo pa bodo v nižjih paketih merili tudi na novo Hoferjevo ponudbo.

Telemach je svoje pakete »povečal« še pred prihodom Hoferja, v resnici morda bolj kot odgovor na oglasno kampanjo A1, kot se po novem imenuje Simobil. Najcenejši paket Več so s 500 MB povečali na 600 MB, Še več se je s 5 GB odebelil na 15 GB, Največ pa je z 10 GB poskočil na 50 GB. Telemach je v zadnjem času veliko vložil v svoje omrežje, zdaj ga, kot kaže, želi tudi izkoristiti. Omogočajo tudi neomejene klice in SMSe v Evropski uniji in, kar je morda bolj zanimivo, priklop na priklopne točke Wifi, ki so del svetovnega omrežja iPass. Mimogrede, iPass smo v Monitorju uporabljali že v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko smo se v hotelih po svetu priklapljali v splet prek – telefonske žice in modema.

A1 se je nadgradnje paketov zaenkrat lotil pri cenovno višjih paketih. Paket A1 Svobodni EU ima neomejene klice in sporočila in 15 GB prenosa podatkov, to pa stane 20 evrov. Uporaba je omogočena tudi v Evropski uniji. Za dva dodatna evra je mogoče paketu dodati še 200 minut klicev iz Slovenije v tujino.

Podobno z novostmi okoli dvajset evrov ponuja tudi Telekom. Paket EU Vključeni obsega neomejene klice in SMSe, 10 GB podatkov, kar lahko vse izkoristimo v Sloveniji in v Evropski uniji. Poleg tega paket obsega tudi 120 minut klicev iz Slovenije v EU.

Kaj pa 15. junija?

Verjetno ste opazili, da se prav vsi ponudniki hvalijo s tem, koliko količin je možno uporabiti v Evropski uniji, nekateri domače vsote celo izenačujejo s tujimi. Razlog? 15. junija bo na območju Evropske unije opuščen t. i. roaming, zaradi katerega smo uporabniki dolga leta (pre)plačevali telekomunikacijske storitve. Takoj, ko smo prestopili mejo, nas je vsak klic, SMS in še posebej megabajt stal veliko več kot doma. Zaradi tega je večina uporabnikov takoj po prehodu meje – izklopila prenos podatkov in se nehala javljati na telefonske pozive.

Na slednje so očitno postali pozorni tudi operaterji in ugotovili, da je verjetno res bolje znižati cene in uporabnike prepričati v uporabo telefonije tudi zunaj matične države ter se dogovoriti z evropsko politiko, ki je odpravo roaminga zahtevala že vrsto let.

Letom zniževanja cen, ki jih je diktirala Evropska unija, je sledilo nekaj let resnih pogajanj z operaterji in 15. junija bomo menda končno tam, kjer bi morali biti že takrat, ko se je politika odločila ustvariti to skupnost držav. Z nekaj kompromisi sicer, ki bodo operaterjem omogočali ugotavljanje t. i. »pravične uporabe«. Osnovni namen je preprečevanje manipulacij, kot bi bil nakup poceni mobilnega paketa v, denimo, Romuniji, in uporabe tega paketa v dražji Nemčiji. Končni rezultat pa vendarle bo, da telefonov na mejah ne bomo več »ugašali«, tako ali drugače. In zgoraj omenjene ponudbe le za nekaj tednov prehitevajo to dejstvo.

HoT

Novi ponudnik mobilne telefonije.

Koliko: Od 6,99 EUR na mesec naprej.

Za: Ugodne cene, hitro omrežje, upravljanje prek aplikacije.

Proti: Paketi ne vsebujejo MMSov, prek Paypala avtomatska polnitev ne deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji