Objavljeno: 16.9.2022

Asus z novimi prenosniki Zenbook in Vivobook

Podjetje Asus je na novinarskem dogodku Asus/Intel performance day za tehnološke novinarje Slovenija, Hrvaške in Srbije, predstavilo prenosniške novosti modelnega leta 2022, ki temeljijo na Intelovih procesorjih.

Prenosniki Zenbook in Vivobook linije Intel imajo vgrajene procesorje 12. generacije s termalno ovojnico (TDP) 45 W in kombinacijo počasnejših, vendar učinkovitih jeder in ter hitrejših jeder za naprednejša opravila. Po Asusovih besedah nekatere meritve kažejo, da so denimo najnovejši procesorji Core i5 H kar 2,5x zmogljivejši od Core i5 U 11. generacije. Prenosniki s temi procesorji so zato seveda hitrejši od lanskih modelov, kar je po Asusovih besedah ključ do uspeha na tržišču, saj raziskave kažejo, da je zmogljivost ključna lastnost, ki zanima uporabnike. Na drugem mestu je zmogljivost baterije, sledita kakovost zaslona in kakovost izdelave.

Parne komore "prenašajo" toploto iz vročih v hladnejše dele prenosnika.

Ključ do višje hitrosti s procesorji, ki »smejo porabiti« več energije (to označuje termalna ovojnica) je seveda boljše in učinkovitejše hlajenje v prenosniku. Pri Asusu se zato znajo pohvaliti z lastnimi hladilnimi rešitvami, ki vključujejo ventilatorje z naprednim dizajnom lamel, »3D« parnimi komorami za odvajanje toplote in celo s prenosniki, ki se, ko jim privzdignemo tipkovnico, razprejo, in na ta način bolje odvajajo toploto. Zaradi takih rešitev se pri Asusu lahko pohvalijo tudi s prenosniki, ki imajo vgrajene celo vroče procesorje Core i9 in grafične kartice nVidia Geforce RTX 3060.

Za učinkovito hlajenje je ključen razvoj vedno boljših ventilatorjev. 

Sicer pa je podjetje najbolj ponosno na dejstvo, da so se že v koronskem letu 2010 odločili za odločen vstop na področje zaslonov OLED. V sodelovanju z dobaviteljem Samsung so danes največji proizvajalec (68 %) z zasloni tega tipa, na voljo pa jih imajo v prenosnikih vseh razredov. Model Vivobook X1503 denimo zaslon OLED prinaša že v modelu, ki stane od 700 evrov naprej. Zaslonov OLED smo že vajeni v telefonih in televizorjih, za pričakovati pa je, da bodo sčasoma preplavili tudi prenosniško tržišče. Ponujajo namreč izredno kontrastno in živobarvno sliko, Samsung pa zagotavlja vsaj 7000 ur delovanja brez opaznega poslabšanja kakovosti prikazane slike. Po Asusovih besedah je proizvodna cena prenosnika z zaslonom OLED zaenkrat 15-20% višja od cene običajnega prenosnika z zaslonom LCD (IPS). Prenosniki OLED ponujajo hitrost osveževanja 120 Hz, kar je dovolj tudi za povprečne igralce iger, le najbolj zahtevni morajo še poseči po vrhunskih zaslonih LCD IPS, ki zmorejo še višje hitrosti osveževanja.

Asus v svojem prodajnem katalogu ponuja tudi prenosnike s procesorji AMD, razmerje med obema prodajnima linijama pa se s časom spreminja - trenutno imajo v prodajnem katalogu okoli 60 % Intelovih in 40% AMDjevih modelov.

Preberite si še test prenosnikov do 1000 evrov, med katerimi nastopa tudi Asusov model z zaslonom OLED.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji