Archive.org z emulatorjem za Commodore 64

Objavljeno: 15.10.2018 14:00 | Teme: igre

Spletni arhiv Archive.org je poslastica za vse, ki se radi spuščajo v zgodovino računalništva. Pred kratkim so dodali emulator za Commodore 64.

To pomeni, da lahko v spletnih brskalnikih preizkusimo programe in igre, narejene za to legendo računalništva. Izkušnja seveda ni ravno hitra, kar nekaj iger tudi ne deluje, a med drugim se lahko preizkusimo tudi v igri Castle Wolfenstein.

Tovrstnih emulatorjev je v spletu kar veliko, tako programskih (najbolj poznan in razširjen je odprto-kodni VICE – VersatIle Commodore Emulator) kot spletnih. Obstajajo seveda tudi emulatorji za druge sisteme, tako računalnike kot za raznovrstne igralne konzole. Nekatera podjetja se sicer temu upirajo, tako sta tako Nintendo kot Sony že poizkušala s tožbami in dosegla umike nekaterih strani oziroma iger. Nintendo prodaja lastne sisteme Classic, tudi pri Sonyju so pred časom napovedali PlayStation Classic, zato je obramba proti zastonjskim spletnim igram iz njihovega arzenala razumljiva.

Velja omeniti tudi naš članek o tem, kako kultni mini računalnik Raspberry Pi spremeniti v retro igralno konzolo, ki med drugim podpira igre za Spectrume, SNES in tudi Commodore 64.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki