Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2018

Retro igralna konzola

Začenjamo serijo člankov o kultnem mini računalniku Raspberry Pi, s katerim lahko že za 35 evrov ustvarimo lasten strežnik, pametno ogledalo, si pomagamo pri varjenju piva in še kaj. Za začetek pa se bomo pozabavali s starimi legendarnimi računalniškimi igrami.

Ena zabavnejših reči, ki jih lahko z Raspberry Pi ustvari prav vsak, ne glede na tehnično predznanje, je retro igralna konzola. Poti do sestavljene rešitve je več, predstavili bomo najenostavnejšo in najučinkovitejšo obenem. Z njo boste lahko še enkrat preigrali igre svoje mladosti, mlajšim pa lahko z drobno napravo pokažemo čas, ko so bile igre res precej manj grafično dovršene, a najboljše še vedno veljajo za nadvse igralne in zabavne.

Za poganjanje iger, pa čeprav starih, bomo potrebovali čim več procesorske moči. Zato priporočamo, da uporabite najzmogljivejšo različico Raspberry Pi. Trenutno je to model Raspberry Pi 3 Model B+, ki je na voljo od marca 2018. V primerjavi s prejšnjo različico premore še nekoliko hitrejši procesor ARM z 1,4 GHz, še vedno je vgrajen 1 GB delovnega pomnilnika SDRAM, po novem vmesnik Wifi podpira frekvenci 2,4 GHz in 5 GHz in prvič je dodan tudi hitrejši, torej gigabitni vmesnik LAN. Vse to zahteva tudi primeren napajalnik, ki mora priskrbeti vsaj 2,5 A električnega toka. Če boste za napajanje uporabili polnilec kakšnega starega mobilnika, boste v desnem zgodnjem kotu zaslona zagledali ikono rumene strele, delovanje pa bo manj stabilno, kot bi bilo sicer.

Kako do iger?

Kopijam iger, ki jih lahko poganjamo na drugih napravah in posnemovalnikih, navadno rečemo ROM. Ime izhaja iz dejstva, da so bile te igre v različnih oblikah kartic, ploščic na medij zapisane samo za branje. In če se prvič srečujete z igranjem starih iger, ste se v prejšnjih korakih gotovo vprašali, kje boste našli ROM svoje priljubljene igre iz mladosti? Tu se celotna zgodba nekoliko zaplete.

Za igre veljajo enaka pravila, kot za druga umetniška dela, kot so glasba in film. Po trenutni ameriški zakonodaji pripadajo pravice avtorju 75 let in, če se te »modernim« avtorjem glasbe in filmom počasi iztekajo, bodo stare igre še vedno zaščitene nekaj desetletij! V spletu boste brez težav našli številne spletne strani, s katerih stare igre lahko prenesete brezplačno. A legalno jih lahko prenesete le, če ste lastnik izvirne igre, pa bi jo želeli igrati na drugi napravi, saj to po splošnem prepričanju šteje za pošteno rabo. V drugih primerih pa je prenos iger nelegalno početje, tako kot prenašanje glasbe in filmov.

Za igranje starih konzol so seveda potrebni igralni ploščki z vmesnikom USB. Ponudba vmesnikov je zelo pisana in omislite si lahko kopije vseh mogočih ploščkov za Xbox, PlayStation in številne druge konzole. Mi smo se odločili za poceni kitajske kopije ploščkov zdaj že kultne Nintendove konzole SNES. Za par ploščkov smo na AliExpress odšteli samo 8 dolarjev, a pri takem nakupu je treba imeti tudi nekaj sreče. Na pogled enakih modelov je zelo veliko in nekateri kupci s svojimi niso zadovoljni. Mi smo imeli srečo, saj po več tednih rabe še vedno delujejo brezhibno (http://www.monitor.si/ploscek). Nekatere boljše ploščke boste našli tudi v krajevnih trgovinah, na nemškem Amazonu pa boste, na primer, za zelo kakovosten kontroler SNES odšteli slabih 20 evrov. Ne pozabite, da bo igranje zares zabavno, priporočamo dva ploščka in dva igralca!

(Slabe) kopije igralnih ploščkov so v kitajskih trgovinah z elektroniko na voljo za drobiž.

Osnovni operacijski sistem priljubljenega malega računalnika je Raspbian, ki je izvedenka Linuxove distribucije Debian, posebej prilagojena za Raspberry Pi. Njegova ključna prednost je, da je po namestitvi na voljo programska oprema za vse okuse in potrebe, tako boste našli nameščeno pisarniško zbirko, razna okolja za razvoj programske opreme in nekaj iger. A za tokratni zgled rabe Rapberry Pi nič od naštetega ne potrebujemo, zato namestitev sistema Raspbian ni prava pot. Raje bomo uporabili namensko programsko opremo RetroPie, ki za osnovo uporablja omenjeni operacijski sistem brez nepotrebnih dodatkov in vsebuje vse potrebno za igranje iger. Ključni komponenti RetroPie sta EmulationStation, ki poskrbi za uporabniški vmesnik, in RetroArch, ki z ustreznimi dodatki omogoča poganjanje in igranje iger z avtomatov, domačih konzol in starih iger za PC. RetroPie lahko posnema legendarne sisteme, kot so ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga, pa tudi Atari 2600 in Apple II. Zajeto je tudi posnemanje številnih naprav Nintendo, tako ročnih kot konzol, kot so Nintendo Entertainment System (NES) in Super Nintendo Entertainment System (SNES) in Playstation 1 in 2. Vseh podprtih v trenutni različici je kar 50, zato bo vsakdo našel pravo napravo za obujanje spominov.

Kaj potrebujemo:

• Raspberry Pi, vsaj 2 Model B, priporočeno Raspberry 3 Model B+

• kartica SD velikosti 16 GB, priporočeno 32 GB, Class 10

• ustrezen usmernik, priporočeno Raspberry Pi Universal Power Supply

• kabel HDMI

• monitor, ali še bolje, TV z vmesnikom HDMI

• igralni ploščki s priključkom USB

Dodatne komponente:

• Raspberry Pi USB Wifi Dongle ali drug združljiv vmesnik USB, če ne uporabite modela, ki ima vgrajen vmesnik Wifi

• Uradno ohišje Raspberry Pi Case ali drugo ustrezno ohišje

• Pri intenzivni uporabi Raspberry Pi je priporočena uporaba hladilnega rebra za procesor

Namestitev

Raspberry Pi za zagon in shranjevanje uporablja kartico SD. Omislite si čim hitrejšo kartico, prepoznali jih boste po oznaki »Class 10«. Velikost kartice naj bo vsaj 8 GB, če imate namen naložiti veliko iger, pa naj bo večja. S spletne strani RetroPi (retropie.org.uk) prenesite različico datoteke za vaš Raspberry Pi, vsaka različica naprav ima prilagojeno programsko opremo. Napaka v tem koraku je najpogostejši razlog za grizenje nohtov nekoliko kasneje, ko se sistem ne bo ustrezno zagnal.

Za prenos vsebine prenesene datoteke na kartico SD potrebujete namenski program, priporočamo Etcher (etcher.io), ki je na voljo za Windows, Mac OS X in Linux. Ko je prenos končan, ste pripravljeni na prvi zagon. Kartico SD vtaknite v ustrezno režo in poskrbite, da je naprava s kablom HDMI priključena na televizijski zaslon ali monitor. Priključite še igralne ploščke in, ko je končno vse na svojem mestu, priklopite še napajalnik. Čez nekaj trenutkov bi morali zagledali pozdravni zaslon RetroPi.

Po prvem zagonu vas bo pozdravila privzeta pozdravna slika Retro Pie. Kot mnoge druge reči, lahko tudi to prilagodite osebnim željam in okusu.

Ob prvem zagonu vas bo pričakalo nekaj pritiskanja na gumbe igralnega ploščka, s katerim sistem prilagodite svoji izbiri ploščka. Ker vsi ne vsebujejo vseh gumbov, dobro preberite navodila, namignemo pa, da boste proti koncu potrebovali dolg pritisk na tipko A. Seveda lahko za lažje prve korake na sistem priklopite tudi tipkovnico s priključkom USB. Navadno delujejo tudi brezžične tipkovnice, ki ste jih poprej uparili z brezžičnim vmesnikom.

Če ste se odločili za rabo brezžičnega omrežja, je to naslednji korak pri namestitvi. Izberite ustrezno omrežje in vpišite geslo, če pa boste Raspberry Pi priključili na kabel, ta korak preskočite. Ne pozabite, da brezžičnih omrežij 5 GHz ne podpirajo vse različice vmesnikov! Za vpis gesla začasno priključite tipkovnico, če pa tipkovnice nimate pri roku, pobrskajte po navodilih, saj lahko podatke za priklop v brezžično omrežje vpišete tudi v datoteko v korenski mapi kartice SD na računalniku, ob zagonu pa se nastavitve ustrezno prepišejo.

Prenos iger

Ko sistem deluje, boste opazili, da ne vsebuje nobenih iger. Kako do njih, si preberite v ločenem okvirčku in, ko jih boste pridobili, jih lahko prenesete v novo sestavljeno napravo na številne načine. Najhitreje tako, da uporabite ključek USB, nam pa se zdi najpriročneje, da igre prek omrežja preslikate kar na kartico SD, ki je v napravi RetroPi. Uporabniki oken v okence za zagon vpišete \\retropie ali pa naslov IP vaše napravice in v primeru uspeha ste že zelo blizu zabave. Privzeto sta omogočena še protokola SFTP oz. SSH, ki ju bodo raje uporabili uporabniki brez Oken. Ne glede na to, po kateri poti se boste odločiti naložiti igre, jih odložite v mapo »roms« in nato mapo z imenom posnemane naprave. Če naprava privzeto nima mape, jo bo treba ustvariti. Za točna navodila pa uporabite dokumentacijo projekta RetroPie.

Prvi zagon

Po prenosu igre bo potreben nov zagon naprave in, če je to vaša prvo srečanje z Raspberry Pi, boste spoznali kruto resnico, da je edini način, da izklopite napajanje. K sreči lahko vnovičen zagon izvedete tudi programsko. Po novem zagonu bo sistem sam poskrbel za aktivacijo ustreznega posnemovalnika in v glavnem meniju boste zagledali ime naprave, za katero ste naložili gre. Igre lahko že preskusite, a za popolno izkušnjo vam priporočamo še zagon funkcije Scrape, ki bo poskrbela, da boste namesto imena datoteke na seznamu zagledali ime in uradno naslovnico igre.

Ko boste zagledali glavni zaslon RetroPi in na njem logotip naprave, na kateri teče želena igra, ste na zelo dobri poti do zabave.

Kako in kam naprej?

Zdaj lahko ure in ure igrate igre, na katere ste pozabili, in tiste, ki se jih dobro spominjate. Če vas bo RetroPi navdušil, boste verjetno začeli razmišljati o izboljšavah. Če ste navdušeni nad igralnimi avtomati, potem priporočamo, da si v spletu ogledate, kaj vse so navdušenci zgradili iz te preproste naprave in dodatkov igralnih palic in omar.

Druga zamisel za izboljšavo vam bo prišla prav, le če za vrtenje filmov in TV oddaj uporabljate Kodi. V tem primeru lahko uporabite dva RaspberryPija, lahko pa na eni napravi poganjate RetroPie in Kodi. Avtorji RetroPi so namreč pripravili Kodi kot dodatek za RetroPi, ki ga lahko zaženete enako kot igre. S tem prihranite eno napravo in en vhod HDMI, kar je za marsikoga večji izziv.

Za naslednjo številko že pripravljamo nov izziv, do takrat pa upamo, da se boste na podlagi tega zapisa lotili gradnje domače igralne konzole in pri sestavljanju in igranju uživali tako kot mi.

RetroPie

Kaj: Operacijski sistem za Raspberry Pi z vgrajenim posnemovalnikom iger.

Kje: RetroPie.org.uk

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavna namestitev, solidno delovanje.

Proti: Uporabniški vmesnik, igre niso del namestitve in njihovo dodajanje bi lahko bilo enostavnejše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

ZxuW76B4wrU

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji