Objavljeno: 3.12.2019 10:07

Američani bi obdavčili francoski sir in šampanjec

Francija je julija sprejela zakon, s katerim bi obdavčili ameriške spletne velikane, ki plačujejo izredno malo davkov na dobiček (Google, Facebook, Amazon), Amerika pa razmišlja o povračilnih ukrepih.

Ameriški predstavnik za trgovino Robert Lighthizer je objavil predlog novih uvoznih dajatev na nekatere francoske izdelke, med njimi tudi sir, šampanjec in kozmetiko. S predlogom želijo pritisniti tudi na druge države, ki razmišljajo o uvedbi podobnih davkov zoper tehnološkim velikanom – o takih davkih razmišljajo med drugim tudi v Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji.

Po novem francoskem zakonu se omenjena podjetja obdavči po prometu, ne po dobičku. Zakon velja za podjetja, ki ponujajo digitalne storitve v Franciji (ne glede na lokacijo sedeža podjetja), in ki imajo vsaj 750 milijonov evrov prometa (od tega vsaj 25 milijonov evrov v Franciji). V tem sklopu se najde približno trideset podjetji, večinoma ameriških. Amazon je zaradi tega že dvignil cene svojih storitev za francoska podjetja - za 3%.

Ameriški tehnološki velikani so sicer izredno uspešni v izogibanju davkom, s prikazom prihodkov in profitov v državah s nižjimi davki. Amazon naj bi v preteklem desetletju skupaj plačal le dobrih 12% davka na dobiček, čeprav je bila davčna stopnja v ZDA v tem času (v povprečju) okoli 35%. Še bolje gre Facebooku, kjer so v istem obdobju plačali le okoli 10% dobička, konkretno 7,7 milijard dolarjev (ob dobičku v višini 75,5 milijard dolarjev). Ob tem je premoženje Marka Zuckerberga ocenjeno na slabih 80 milijard dolarjev, premoženje Jeffa Bezosa, ustanovitelja in enega večjih lastnikov Amazona, pa naj bi bilo okoli 130 milijard dolarjev. Mimogrede, Francija letno izvozi za okoli 3 milijarde dolarjev sira.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji