Objavljeno: 29.11.2019 13:00

Tudi Slovenija zavrnila predlog evropskega zakona, ki bi osvetlil, kako se multinacionalke izogibajo davkom

Dvanajst članic Evropske unije je glasovalo proti zakonu, ki bi multinacionalkam, kot so Apple, Google, Amazon in Microsoft, nalagal poročanje o tem, koliko v posameznih državah zaslužijo in koliko davka plačajo. Predlog zakona bi zapovedal obvezno tovrstno poročanje vsem podjetjem, ki letno obrnejo več kot 750 milijonov evrov.

Ocenjuje se, da se velike korporacije letno izognejo plačilu okoli 500 milijard dolarjev davka in to tako, da svoje dobičke prikažejo v državah, kjer je davek na dobiček najnižji. Še več, zaradi svoje velikosti imajo moč se pogajati o višini tega davka, kar je pokazal primer Irske. Na Irskem je davek od dobička pravnih oseb (corporation tax) 12,5% (v Franciji je denimo 33,3%), vendar za dobičke iz strani patentov in intelektualne lastnine pade na borih 6,25%. Kljub temu je Apple v pogajanjih z Irsko vlado dosegel 13 milijardni »popust«, kar pomeni, da je davek defacto postal le 0,005 odstoten. Evropska komisija je že odločila, da je to nedovoljena državna pomoč in zahteva, da Apple Irski poravna omenjene milijarde. Zanimivo je, da je Irska (!) proti odločbi sprožila ugovor.

Da je med državami, ki so glasovale proti zgoraj omenjenemu zakonu tudi Irska, torej ni nenavadno. Še posebej, če vemo, da je Irska po besedah svojega lastnega davčnega organa nevarno odvisna od prihodkov multinacionalk. Davek od dobička pravnih oseb na irskem pomeni kar 20% vseh davkov, ki jih pobere država, polovico tega davka pa prispeva le deset svetovnih multinacionalk. V opozorilu davčnega organa Irish Fiscal Advisory Council (IFAC) podjetja niso poimensko navedena, gotovo pa vključujejo Apple, Facebook, Microsoft, Dell, Google in Oracle, ki so na Irskem pomembno prisotni.

Vir: The Guardian/KPMG

Zakaj je med državami, ki so glasovali proti zakonu tudi Slovenija, ki ne premore ravno veliko sedežev mednarodnih korporacij, ki bi nas zalagale z milijardami, pa ni jasno.

 The Guardian

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji