Objavljeno: 23.1.2018 05:00

Amazonova trgovina brez blagajn je tu

Amazon je odprl prvo trgovino, v kateri lahko nakupujemo brez blagajn. Dobro leto dni po delujočem prototipu, ki je bil namenjen le zaposlenim, je v Seattlu luč sveta ugledala trgovina Amazon Go, v kateri ni blagajnikov ali gotovine.

Za nakupovanje moramo na svoj pametni telefon namestiti aplikacijo Amazon Go, potem pa telefon ob vstopu približamo avtomatu, kakršne imajo na primer podzemne železnice. Takrat si kamere, ki jih je cela trgovina polna, dasiravno so postavljene precej diskretno, zapomnijo kdo smo in kako smo videti. Potem nam sledijo po sprehajanju po trgovini, ko izdelke mečemo kar v vrečko ali nahrbtnik. To je tudi najbolj smiselno, saj jih ob izhodu ne bomo več zlagali na pult. Kamere so že tako sposobne, da jim ne povzročajo težave niti ljudje podobne zgradbe niti šaljivci, ki prestavljajo izdelke. Nekateri izdelki imajo velike črtne kode, druge kamere prepoznajo kako drugače.

Namesto tega se preprosto sprehodimo skozi izhod, sistem pa avtomatično izračuna znesek nakupa in ga odšteje z naše kreditne kartice. Celoten postopek je avtomatičen in če ne kupujemo ravno alkohola, sploh nimamo stika s človeško osebo. Ali je to dobro ali slabo, presodite sami. Amazon pa bo presodil, ali bo odprl še kakšno takšno trgovino, saj za zdaj ostajajo le pri eni v Seattlu. Ker so lani kupili Whole Foods, se zaposleni v tej verigi upravičeno tresejo za svoje službe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji