Objavljeno: 6.12.2016 01:00

Amazonove trgovine brez blagajn

Amazon je objavil načrt, po katerem bodo odprli maloprodajne trgovine s prehrambnimi izdelki, v katerih ne bo blagajn. Kupci bodo s pomočjo izvirne mobilne aplikacije zbirali izdelke na policah, po izhodu iz trgovine pa bo Amazonovova rešitev samodejno izdelala obračun in poslala račun kupcu.

Osnova novih teh futurističnih trgovin bo mobilna aplikacija Amazon Go, ki združuje tehnologije, kot so računalniški vid, tipala in algoritmi za strojno učenje, s katerimi razpozna, kaj kupec daje v nakupovalno torbo. Ko kupec pride v trgovino, se identificira s pomočjo kode v aplikaciji, od tu dalje pa lahko telefon spravi kar v žep ali torbo.

Tehnologija, ki jo imenujejo »Kar odidite ven« (Just Walk Out) omogoča, da aplikacija s pomočjo navedenih tehnologij samodejno zazna, kdaj je kupec iz police vzel izdelek oziroma kdaj ga vrnil na ustrezno mesto, če si je premislil. Natančneje povedano, tipala in kamere spremljajo kupca in njegovo početje, ne pa tudi samih izdelkov na policah.

Na prvi pogled se zdi, da tak koncept stoji na trhlih temeljih, toda Amazon trdi, da je napredek v tehnologiji dovolj velik velik preskok v smeri nakupa brez blagajn. Amazon Go so menda na skrivaj razvijali že skoraj štiri leta, celota pa bo nared v letu 2017. V začetku leta naj bi jo odprli v Amazonovem domačem mestu, Seattlu, kasneje pa naj bi tovrstne trgovine odpirali tudi v drugih mestih.

Amazon se s tem korakom hkrati podaja v klasično trgovino s prehrambnimi izdelki in izdelki za domačo rabo. Glede na tamkajšnjo konkurenco se tja verjetno ne bi podajali, če ne bi imeli v rokah veliko konkurenčno prednost. Amazon trdi, da bo uporabniška izkušnja takšna, da bo uporabnike prepričala.

Hkrati poudarjajo, da so drugi trgovci resda naredili velik korak naprej na področju mobilnega plačevanja, vendar nihče ni zares naslovil glavne težave nakupovalnega procesa – čakanja pred blagajno. V preteklosti so sicer že bili nekateri poizkusi, da bi se to spremenilo, vendar tedaj preprosto še ni bilo prave tehnologije. Tehnologija »Kar odidite ven« naj bi to radikalno spremenila.

NrmMk1Myrxc

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

chavlji | 6.12.2016 | 09:13

Lektor? "tipala in kamere spremljajo kupca in njegovo početje, ne pa same izdelke na policah." Koga ali česa ne spremljajo? Samih izdelkov na policah. "če ne bi imeli v rokah veliko konkurenčno prednost" Koga ali česa ne bi imel? Konkurenčne prednosti. "Na prvi vtis" ?

Matjaž Klančar | 6.12.2016 | 09:20

"Lektor" je danes malce zamudil, da... Hvala.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji