Objavljeno: 5.4.2019 05:00

Amazon pripravlja satelitski internet

Če bi članek o satelitskem internetu namesto v prejšnji številki nastajal te dni, bi imel eno poglavje več. Amazon je potrdil, da pripravlja omrežje 3236 satelitov v nizkozemeljskih orbitah (590-630 kilometrov), ki bodo zagotavljali dostop do interneta več kot 95 odstotkom prebivalstva na planetu.

Te dni so vložili tri zahtevke na ITU (International Telecommunication Union), da jim odobrijo orbite. To je pomembno, ker prostor v orbitah hitro krči, ko se promet gosti. To pomeni, da bo Amazon v naslednjih nekaj letih v vesolje poslal satelite, ki bodo pokrivali območje med 56° severno in 56° južno, kjer živi večina prebivalstva. Tu je tudi večina prebivalstva, ki zaradi revščine ali nerazvite infrastrukture nima dostopa do interneta.

Amazon še ni razkril podrobnosti. Vemo, da bodo sateliti v nizkih eliptičnih orbitah, ne vemo pa, koliko zemeljskih postaj načrtuje, kakšno opremo bomo potrebovali za dostop in predvsem kolikšne hitrosti in prepustnosti si lahko obetamo. V zahtevku, ki ga je poslal FCC (Federal Communications Commission), je zahteval dovoljenje za kar milijon zemeljskih postaj. Ne pozabimo, da ima direktor Jeff Bezos v lasti tudi Blue Origin, ki je specializiran za prevoz v vesolje. Videti bo treba le še, ali bodo satelite izdelali in dizajnirali sami, ali pa jih bodo kupili.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji