Objavljeno: 23.7.2019 14:00

Ali Apple kupuje Intelov oddelek za 5G?

The Wall Street Journal poroča, da je Apple z Intelom v »resnih pogovorih« glede nakupa njegovega modemskega oddelka. Ta je med drugim že skorajda razvil tudi modem 5G.

Apple v kar nekaj svojih iPhonih uporablja Intelova modemska vezja, vendar so zamude pri razvoju Intelovega modema 5G pripeljale do tega, da se je podjetje začelo ozirati tudi po konkurenci. Tako zelo se je mudilo, da se je Apple na koncu odločil sodno pobotati z večnim »sovražnikom« Qualcommom in uporabiti njegovo tehnologijo 5G. Spomnimo, Qualcomm in Apple sta bila še nedavno v hudih pravnih bitkah, zaradi katerih so v nekaterih državah ponekod celo prepovedali prodajo nekaterih različic iPhonov. Razlog je bil Applovo obtoževanje Qualcomma, da izkorišča svoj monopolni položaj (predvsem na področju patentov) in Qualcommove zahteve za (menda previsoka) plačila pravic za patente. Pred tremi meseci sta se podjetji poravnali, Apple pa se je odločil, da bodo novi iPhoni uporabljali Qualcommove modeme 5G.

Novica, da Apple kupuje Intelov modemski oddelek, je pomembna. Za okoli milijardo dolarjev (na toliko poznavalci ocenjujejo vrednost nakupa) bi Apple dobil skupino razvojnikov, predvsem pa množico patentov, ki bi mu omogočila ponovno osamosvojitev od »monopolista« Qualcomma. Predvsem pa bi Apple na ta način »v svojo hišo« prinesel še en del proizvodnje in razvoja, kar je v današnjem svetu trgovskih vojn še kako pomembno.

Mimogrede, Intelov odstop od modemskega posla je še en zanimiv odstop od mobilnega sveta, kjer se vrti vse več denarja. Spomnimo, da je Intel pred leti že imel tudi svoj oddelek za razvoj procesorjev ARM, vendar so vse v zvezi s procesorji XScale nato prodali podjetju Marvell. Slednje tudi s to tehnologijo danes denimo opremlja tudi Googlove vmesnike Chromecast.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji