Objavljeno: 18.9.2003

XScale procesorji bodo v prihodnosti precej bolj zmogljivi

Na konferenci IDF v San Joseju je Intel predstavil tudi naslednjo generacijo procesorjev XScale, namenjenih predvsem ročnim računalnikom, pa tudi mobilnim telefonom. Procesorji z razvojnim imenom Bulverde naj bi predvsem zmanjšali porabo energije in izboljšali večpredstavne zmožnosti naprav, opremljene z njimi. Procesorji Bulvedere naj bi tako brez dodatkov podpirali večino bolj razširjenih čipov CCD in CMOS, ki se uporabljalo v digitalnih fotoaparatih, tako da proizvajalcem ne bo potrebno uporabljati namenskih rešitev, saj bo pretvorbo podatkov v fotografijo ali video opravil kar procesor.

Procesorji XScale bodo podpirali čipe CCD in CMOS z največ štirimi milijoni pik, omogočali pa bodo tudi zajemanje videa v visoki ločljivosti v realnem času in njegovo stiskanje neposredno v zapis MPEG-4. Pri Intelu so predstavili prve prototipe, ki so v MPEG-4 zajemali in hkrati predvajali video z ločljivostjo 640 × 480 pik, do izida novih procesorjev pa naj bi omogočali tudi višje ločljivosti.

Druga novost pri procesorjih bo podpora ukazom MMX, s čimer naj bi olajšali prenos večpredstavnih programov in iger z namiznih računalnikov v prenosne naprave. Ukazi bodo omogočali hitro poganjanje 2D in 3D iger in animacij, pretočnega videa MPEG-4, prepoznavanje govora in kodiranje brezžičnih signalov. Poleg tehnologije MMX je iz ostalih Intelovih procesorjev v procesorje XScale prešlo tudi varčevanje z energijo SpeedStep, ki prilagaja takt delovanja procesorja glede na računsko zahtevnost programa, ki se v napravi trenutno izvaja.

V navezi s tehnologijo Dynamic Voltage Management, ki je že sestavni del procesorjev XScale in ki med delovanjem samodejno spreminja napetost na procesorju, bodo novi procesorji med delovanjem prilagajali tako napetost kot takt delovanja in s tem izboljšali varčevanje z energijo, ki ji Intel v zadnjem času tako pri prenosnikih kot tudi pri mobilnih telefonih in ročnih računalnikih posveča precej pozornosti.

Največja novost pri procesorjih za mobilne telefone je procesor PXA800EX, ki v mobilnih telefonih nadomešča procesor PXA800X. Poleg podpore paketnemu prenosu podatkov GPRS, ki je bila vgrajena že v predhodnika, so pri Intelu podprli tudi prenos podatkov po standardu EDGE, prenos pa so predstavili tudi v simuliranem GSM omrežju. V praksi je hitrost prenosa z novim procesorjem po standardu EDGE do trikrat višja kot pri GPRSu.

Pri novem procesorju ne gre za poseg v samo arhitekturo procesorja, ampak za spremembo programske opreme, ki je zapisana v pomnilniku ROM procesorja, tako da lahko v prihodnosti pričakujemo hiter prehod proizvajalcev mobilnikov iz telefonov s podporo za GPRS na modele, ki bodo podpirali tudi hitrejši EDGE.Procesor PXA800EX je že na voljo, medtem ko naj bi bili izdelki iz družine Bulverde na voljo v prvi polovici leta 2004.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji