Objavljeno: 10.11.2020 12:00 | Teme: 5G, drone

5G iz visokoletečih dronov

Dve britanski podjetji sta predstavili načrte za oddajanje omrežja 5G preko samodejnik letalnikov (dronov), ki bi leteli v stratosferi – torej več kot deset kilometrov visoko.

Podjetji Stratospheric Platforms in Cambridge Consultants ocenjujeta, da bi za pokrivanje ozemlja Velike Britanije potrebovali okoli 60 dronov. Ti bi za gorivo uporabljali vodik in bi v zraku lahko ostali po devet dni naenkrat. Podjetji podpira tudi nemški Deutsche Telekom, ki računa, da bi sistem leta 2024 preizkusili na Bavarskem.

Google ima podoben projekt, imenovan Project Loon, le da gre tam za balone, ki letijo na višini 20 kilometrov, za energijo pa uporabljajo sončne celice. Ta projekt je že v obratovanju v Keniji, s 35 baloni pokrivajo področje veliko 50.000 kvadratnih kilometrov (torej za dve in pol Slovenije).

Drone sicer še razvijajo, veliko je pomislekov tudi okoli zasedenosti zračnega prostora, vendar že sodelujejo z upravljalci zračnega prometa. Po mnenju analitikov bodo ponudniki telekomunikacijskih storitev do 2024 sicer že postavili lastna zemeljska omrežja, vseeno pa bi lahko bili ti droni koristni za pokrivanje težje dostopnih področji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji