Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2014 | Teme: windows

XP se je poslovil, je čas za nov začetek?

Microsoft je aprila opustil uradno podporo operacijskemu sistemu Windows XP, ki je sicer luč sveta ugledal že daljnega leta 2001. Kljub spoštljivi starosti pa omenjeni sistem še vedno uporablja slaba tretjina vseh računalnikov v gospodinjstvih, presenetljivo visok je njegov delež tudi v poslovnih okoljih. V nadaljevanju si bomo ogledali, kako svojemu zaupanja vrednemu računalniku z Windows XP vdihniti še kakšno leto življenja.

Takega namestitvenega ploščka smo si pred dvanajstimi leti želeli skorajda vsi.

Takega namestitvenega ploščka smo si pred dvanajstimi leti želeli skorajda vsi.

Osmi april 2014 so v Redmondu označili za datum, ko se izteče uradna podpora operacijskemu sistemu Windows XP. To je za uporabnike pomembno predvsem zato, ker za omenjeni sistem ne bodo več izdajali varnostnih popravkov, tako da utegne v naslednjih mesecih postati zelo ranljiv in za resno delo celo nevaren. Veliko uporabnikov se sprašuje, ali je z računalnikom, ki ima nameščen Windows XP,  sploh še varno deskati po spletu, kaj šele obiskovati spletno banko in opravljati finančne transakcije. Spet drugi razmišljajo širše – mar bodo XPje »zapustili« tudi drugi izdelovalci programske opreme in bo tako na voljo manj programov, ki, denimo, ne bodo deležni funkcionalnih nadgradenj. V nadaljevanju bomo podali odgovore na vsa ta vprašanja in si ogledali možnosti, kako nadaljevati z uporabo starejšega računalnika. Seveda nas bo zanimal predvsem vidik varnosti, saj večina strokovnjakov svari pred pravo nevihto hekerskih napadov, ki utegne doleteti uporabnike, če se v prihodnje v sistemu XP odkrijejo kakšne večje pomanjkljivosti.

Naj pa že na tem mestu zapišemo, da menimo, da je moč Windows XP tudi še naprej uporabljati brez večjih težav, če se bodo le uporabniki držali varnostnih napotkov in priporočil, ki jih opisujemo v nadaljevanju. To pomeni, da moramo namestiti dober varnostni program, posodobiti aplikacije in gonilnike ter se držati priporočil za varno rabo interneta. Kako dolgo bo Windows XP še varen za uporabo? Na to vprašanje seveda ni moč enostavno odgovoriti. Bržkone vse dotlej, ko zazeva velika razpoka v varnosti, pred katero sistema ne bodo mogle varovati klasične varnostne rešitve. A verjetnost za kaj takega ni prav velika, zato je pred XPji verjetno še nekaj let življenja v praksi. Potem pa bodo tudi že danes stari računalniki, ki poganjajo XPje, še starejši in bo marsikateri med njimi tudi podlegel zobu časa. Precej bolj verjetno pa je, da nova strojna in programska oprema tega sistema ne bosta podpirali več in bo zato treba namestiti katero izmed novejših različic Oken, o čemer tudi pišemo v nadaljevanju.

V boj s popravki, obliži in gonilniki

Microsoft se torej ne trudi več s podporo Windows XP (poslovna okolja, ki zakupijo drago storitev dodatne podpore so izjema), zato novih popravkov za omenjeni operacijski sistem ne bo. Vsi starejši popravki pa ostajajo dostopni prek sistema Windows Update vsem uporabnikom še naprej. Dejstvo je, da bodo XPje prej ali slej nehali podpirati tudi neodvisni izdelovalci programov, a to se bržkone vendarle ne bo zgodilo kar čez noč. Že danes statistika kaže, da napadalci izkoriščajo predvsem vrzeli v sistemu varnosti v programih, kot sta Adobe Reader in Java, v izjemnem razmahu pa so tudi zvijače, ki uporabnika prepričajo o namestitvi na videz legalnega programa, ta pa nato napadalcu omogoči pridobitev dostopa do računalnika in podatkov v njem. Varnostni programi sicer nekatere takšne poskuse odkrijejo in blokirajo, zato je zelo pomembno, da imamo v operacijskem sistemu Windows XP nameščen dober protivirusni program, saj bo ta v prihodnjih tednih in mesecih postal prva obrambna linija računalnika pred nevšečnostmi interneta in digitalnega sveta. Že brezplačna Microsoftova rešitev Security Essentials je danes nekakšna minimalna osnova, žal pa je Microsoft že sporočil, da bo tudi to nehal posodabljati – k sreči šele leta 2015. Izdelovalec Kaspersky je, denimo, javnosti že sporočil, da bo svoje varnostne programe, ki podpirajo Windows XP, posodabljal vsaj še dve leti, bržkone pa tudi dlje, vse dokler se delež uporabnikov tega sistema ne bo zares znižal (danes še vedno govorimo o stotinah milijonov računalnikov!). Podjetje Avast! je sledilo z obvestilom, da bo XPje podpiralo še vsaj tri leta. Varnostna podjetja torej tega operacijskega sistema ne bodo kar pozabila in to je vsekakor dobra novica, na uporabnikih pa je, da zdaj resnično poskrbijo za namestitev varnostnega programa.

Brezplačnih varnostnih rešitev za Windows XP v spletu ne manjka, je pa res, da so nekateri varnostni programi postali že prav nesramno požrešni glede sistemskih virov in zato lahko dobesedno spravijo star računalnik na kolena s svojo porabo pomnilnika (ga ne ostane nič za druge programe). Pri strojno podhranjenih računalnikih (beri: računalnikih s starejšo strojno opremo) zato svetujemo le namestitev protivirusnega programa, navadno ga prepoznamo po imenu Antivirus, vsem drugim pa priporočamo izbiro varnostnega paketa, ki vsebuje več varnostnih rešitev, pogosto pa sliši na ime Internet Security ipd.

Kot smo že omenili, posodobitve operacijskega sistema niso edina šibka točka. Prav mogoče je, da bo v prihodnje več razpok v sistemu varnosti v samih programih za Windows XP, ker jih avtorji ne bodo posodabljali. Uporabnikom že danes svetujemo, da drugega za drugim poženejo vse, v  računalnik nameščene programe, in preverijo, ali so zanje na voljo kakšne posodobitve. To najlaže storijo tako, da se odpravijo v razdelek pomoči (navadno označen s Pomoč oziroma Help) in poiščejo možnost posodabljanja (update). Če program nima integrirane rešitve za (samodejno ali ročno) posodabljanje, poiščemo informacijo o različici nameščenega programa in na spletni strani izdelovalca preverimo, ali je na voljo novejša različica za operacijski sistem XP. V tem primeru jo prenesemo in namestimo, a še prej preverimo, ali imamo ustrezne licenčne pogoje za takšno nadgradnjo.

Še lažji način posodobitve nameščenih programov je z namestitvijo programa, ki mu je omenjeno opravilo glavna delovna naloga. Za operacijski sistem priporočamo bodisi rešitev Secunia PSI (www.secunia.com) ali pa Update Notifier (www.cleansofts.org). Seveda omenjeni rešitvi nista vsemogočni in prav lahko se nam primeri, da bomo morali kakšno posodobitev opraviti ročno. Sta pa zato rešitvi za samodejno posodabljanje lahko v izdatno pomoč uporabnikom, ki imajo nameščenih res veliko programov. Na tem mestu ne bo odveč tudi nasvet, da v primeru, ko ugotovimo, da kakšnega starejšega programa sploh ne uporabljamo več, ta program preprosto odstranimo iz sistema – odpravimo se v Nadzorno ploščo/Control Panel in poiščemo razdelek Programi/Programs, zatem še program in kliknemo gumb Odstrani/Uninstall.

Varnostne pomanjkljivosti niso omejene zgolj na operacijski sistem in nameščene programe. Tudi gonilniki strojne opreme niso nedolžni, zato jih velja posodobiti na najnovejše različice. Verjamemo, da je poznavanje strojne opreme povprečnemu uporabniku računalnika španska vas, zato priporočamo uporabo brezplačnega orodja Device Doctor (www.devicedoctor.com). Ta bo najprej analiziral stanje gonilnikov v računalniku, zatem pa v internetu preveril, ali so zanje na voljo  novejše različice. Priporočamo vam, da najdene posodobitve vsekakor namestite. Ima pa Device Doctor eno bolj nadležnih namestitev, saj med namestitvijo predlaga namestitev kopice drugih bolj ali manj uporabnih programov, zato vam svetujemo, da najprej preberete, kaj vse želi ta program namestiti, in se večini nepotrebnih dodatkov tudi odrečete. Če imamo Windows XP nameščen na prenosnem računalniku, velja morebiti korak s programom Device Doctor kar izpustiti in se napotiti na stran izdelovalca prenosnika in tam poiskati ustrezno podporo in gonilnike. Prenosni računalniki so namreč nekoliko bolj občutljive naprave, kar zadeva gonilnike, saj lahko z namestitvijo kakšnega splošnega gonilnika mimogrede pokvarimo drugo sistemsko funkcijo. Najnovejše gonilnike se vsekakor splača namestiti v primeru grafičnih kartic, saj si lahko obetamo pohitritve v delovanju iger. Ker v zadnjem desetletju v svetu grafičnih kartic kraljujeta le dva izdelovalca grafičnih procesorjev, bomo sveže gonilnike našli bodisi na uradni strani podjetij AMD (www.amd.com) ali Nvidia (www.nvidia.com).

Menjava brskalnika

Naslednji nasvet bo kratek in jedrnat. Če v operacijskem sistemu Windows XP še vedno uporabljate brskalnik Internet Explorer (uradno podprta je le različica 9), je čas, da takoj nehate s tem, saj je zelo ranljiv. Na srečo je izbira spletnih brskalnikov danes razmeroma pestra, zato z zamenjavo ne boste imeli večjih težav. Med bolj razširjenimi brskalniki sta Google Chrome (chrome.google.com) in Mozilla Firefox (www.getfirefox.com), uporabniki starejših in počasnejših računalnikov (in seveda vsi drugi) pa lahko pogledajo še v smeri brskalnika Opera (www.opera.com). Vsi trije so brezplačni za uporabo in redno posodabljani, zato smo prepričani, da jih bodo njihovi ponudniki tudi za sistem Windows XP še dolgo podpirali.

Drugi priporočljivi varnostni ukrepi

Med varnostnimi priporočili se je znašlo tudi okolje java. V zadnjem letu je bilo namreč odkritih veliko pomanjkljivosti, nekatere med njimi so bile prav strašljive. Da bi se izognili dodatnim težavam, zato svetujemo, da izvajanje javanske kode in programov v brskalniku/ih preprosto onemogočimo. S tem seveda ne bomo onemogočili krajevnega izvajanja v javi napisanih programov, bomo pa precej varnejši, saj na razpoke v kodi java preži kup spletnih škodljivih kod. Uporabnikom svetujemo naslednji korak: na Nadzorni plošči (Control Panel) poiščemo ikono java in jo kliknemo. V razdelku  Security odstranimo kljukico pred vnosom Enable Java content in the browser ter izbiro potrdimo s klikom gumba V redu (OK). Sistem nas bo opozoril, da bo sprememba začela veljati šele po novem zagonu brskalnika/ov.

Povprečnim uporabnikom priporočamo tudi preklop na omejen uporabniški račun, saj ta v okolju Windows XP (pa seveda tudi v drugih okenskih operacijskih sistemih) znatno pripomore k varnosti. Omejen uporabniški račun namreč prinaša »dobrodošle« omejitve, saj omejen uporabnik ne more nameščati ali odstranjevati programov ali opravljati drugih sprememb v operacijskem sistemu, npr. spremeniti particije na disku itd. Seveda tega ne more storiti niti morebitna škodljiva koda ali aplikacija, na katero smo nevede naleteli v spletu, saj je omejena pravno tako kot sam uporabnik. A slednjemu bomo v nadaljevanju pokazali nekaj zvijač, kako programe požene kot skrbnik, ko je treba. Za ustvarjanje računa z omejenim dostopom se moramo v sistem najprej prijaviti kot skrbnik (Administrator) in poskrbeti, da bo ta dostop zaščiten z geslom. Zatem se odpravimo na Nadzorno ploščo (Control Panel) med Uporabniške račune (User accounts) in izberemo lasten uporabniški račun. Kliknemo možnost Ustvari geslo (Create a password) in dvakrat vnesemo geslo, lahko pa se odločimo tudi za namig, ki nam bo v pomoč, če se nam pripeti, da geslo pozabimo. Izbiro potrdimo s klikom gumba V redu (OK). Zatem se vrnemo nazaj k ustvarjanju uporabniških računov in  kliknemo možnost Ustvari nov uporabniški račun (Create a new account). Nov račun poljubno poimenujemo, izberemo možnost Omejen račun (Limited Account) in kliknemo možnost Ustvari račun (Create Account). V nadaljevanju omejenemu računu nastavimo geslo, postopek je enak kot v primeru skrbniškega računa – le geslo po možnosti izberite drugačno. Sledi naj vnovični zagon računalnika ter prijava v omejen račun. Če smo prej že posodobili vse programe in gonilnike ter odstranili programe, ki jih ne potrebujemo, bomo ugotovili, da lahko tudi z omejenim računom računalnik praktično nemoteno uporabljamo.

Če kljub temu naletimo na kakšno omejitev, denimo, da bi želeli namestiti nov program, nas bo sistem obvestil o pomanjkanju uporabniških pravic. Rešitev za nameščanje dodatnih programov je razmeroma preprosta. Samo namestitveno datoteko desno kliknemo in s padajočega menuja izberemo možnost Run As, pri čemer v nadaljevanju kliknemo ime skrbniškega računa, vnesemo ustrezno geslo in kliknemo gumb V redu (OK). Namestitev programa se bo nato izvedla brez težav/prekinitev. Windows XP pa kljub temu ne pozna tako prefinjenega dela z uporabniškimi računi kot naslednika Windows 7 in 8, zato nam včasih omejen uporabniški račun ne bo dovoljeval izvedbe kakšne zahtevnejše naloge in bo dejansko potrebna odjava iz računa in prijava s skrbniškim računom. Prav mogoče se bomo enkrat na mesec zalotili pri prijavi v skrbniški račun z namenom, da opravimo vse zgoraj opisane posodobitve. Vsekakor pa je delo v skrbniškem načinu z vidika povprečnega uporabnika manj varno kot v omejenem načinu ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji