Objavljeno: 1.9.2005 01:47 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Xerox Phaser 8400

Xerox ima v svojem programu (po nakupu podjetja Textronix) že kar dolgo tudi tehnologijo tiskanja z voskom oz. "voščenkarje", kot ljubkovalno pravimo takim tiskalnikom. Taki tiskalniki tehnično niso pravzaprav v ničemer podobni laserskim tiskalnikom, vendar se kot takšni tržijo, se s konkurenčnimi "laserji" primerjajo in so nenazadnje namenjeni istim uporabnikom.

Take tiskalnike smo v Monitorju že preizkušali, pa vendar za osvežitev spomina ponovimo, kako delujejo. Za razliko od laserskih tiskalnikov, ki na papir nanašajo mikroskopsko droben barvni prah in ga na koncu "zapečejo" na papir, voščenkarji uporabljajo vosek, ki ga v tiskalnik vložimo v obliki kock. Tega potem naprava enakomerno tali na papir. Zaradi voščene prevleke so odtisi vedno svetleči (tudi črno-beli). Zato se tudi tiskalnik vsaj na začetku, ko ga prižgemo, kar 15 minut ogreva in tali vosek, kar je zaznati tudi po vonju.

Pred leti, ko so se voščenkarji prvič pojavili, so se odlikovali z za tiste čase res zelo dobrim barvnim izpisom, pri čemer jim laserski tiskalniki niso segli do kolen. Vosek se enostavno lepše raztali in ustvari sliko brez pik. Izkaže se, da danes te razlike ni več. Ločljivost najnovejšega modela Phaser 8400 je 600 pik na palec (programsko 2400) in posamezne barvne pike so (tudi zaradi tega) kar lepo vidne. Za razliko od številnih vrhunskih barvnih laserjev, kjer so posamezne pike skorajda ne vidijo več. Današnje voščene slike so tako sicer lepe (in barvno zelo pravilne!), vendar ne dosegajo kakovosti vrhunskih barvnih laserjev. Poleg tega svetleč odtis danes še precej bolj moti kakor pred leti, ko je na tak način tiskalo tudi kar nekaj barvnih laserjev (danes so taki redki). Voščena plast pa je tudi precej občutljiva za pritisk - če na list papirja nad potiskanim listom kaj pišemo s kemičnim svinčnikom, se na spodnji strani odtis zelo moteče pozna.

Xeroxovi voščenkarji so se pred časom uporabnikom poizkušali priljubiti s tem, da je bil črni vosek brezplačen, kar pomeni, da je bil črno-beli tisk brezplačen (če odštejemo občasne servisne preglede in seveda papir). Danes zastonj sicer niso več, so pa relativno poceni, zato je črno-beli tisk s Phaserjem 8400 ugoden. Barvni pa sodi v povprečje dražjih barvnih laserskih tiskalnikov.

Tiskalnik je namenjen srednje zahtevnim delovnim skupinam in ima kaseto za do 525 listov, z dodatnim večnamenskim podajalnikom. Po potrebi lahko "papirno" zmogljivost razširimo do 1575 listov.

Hitrost tiskanja je 24 strani na minuto, toda izkaže se, da lahko uporabnik tako hitrost doseže le, če tiska v hitrem načinu ("fast mode"), pri čemer je kakovost tiska zelo slaba (besedilo je nazobčano in ni popolnoma črno). Slabe kakovosti tega načina se zavedajo tudi pri Xeroxu, zato je privzeta kakovost "enhanced" (vmes je še "standard"). Kakovost je v tem primeru dobra (čeprav so črke še vedno nekoliko nazobčane), vendar znaša hitrost tiska le 11 strani na minuto. Vse meritve na preizkusu smo naredili v tem načinu.

Pohvaliti pa moramo hitrost vgrajenega procesorja, ki je zapleteno stran PDF v jeziku postscript 3 natisnil v dobre pol minute. Tudi prva stran iz tiskalnika pride v le 6 sekundah, kar je trenutno hitreje od vse konkurence. Zelo hiter je tudi obračalnik (ki ga premore preizkušeni model 8400DP), ki za 18 strani dvostranskega poslovnega poročila potrebuje tri minute in pol, v enostranski različici pa dve minuti in 20 sekund. Večina konkurentov namreč dvostransko tiska dvakrat počasneje.

Xerox Phaser 8400

Hitrost: 7

Kakovost izpisa: 8

Opremljenost: 7

Cena izpisa: 6

Vmesniki: Vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko)

Navedena hitrost: 24 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 525 (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL5c, postscript 3; 256 MB.

Cena: Model 8400N 324.288 tolarjev, 8400DP 424.224 tolarjev, 8400DX 648.864 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3,96 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 26,6 tolarja.

Prodaja: FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Zelo hiter odtis prve strani, zelo dober obračalnik.

Proti: Svetleč odtis, občutljiva natisnjena plast. Počasnost tiska v privzeti kakovosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji