Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2013 | Teme: pametni telefon

Vedno večji in vedno manjše

O tem, da postajajo telefoni vedno večji, ni nobenega dvoma. Včasih so bili veliki kot vžigalniki, danes so skorajda velikosti loparjev za ping-pong. Bolj je zanimivo, da se tablice manjšajo. Da, še vedno so na voljo tudi 9- in 10-palčni modeli, toda vedno več jih je velikosti 7 ali 8 palcev. Bosta obe vrsti naprav morda nekoč konvergirali v eno samo?

Sam sem verjetno posebnež (ali pa sem pred časom?), a 5-palčni telefon za »pravo« telefoniranje uporabljam morda enkrat na dan. Včasih. Pošljem pa z njega nekaj deset elektronskih sporočil na dan, da o tem, koliko jih z njim preberem, niti ne govorim. In zaradi take rabe se mi vsekakor splača imeti telefon, ki mi zaradi velikosti v žepu vedno znova naredi luknjo na sprednji strani kavbojk. Poznam tudi uporabnike, ki tako v žepu nosijo še večje telefone (Galaxy Note), in druge, ki so žepe že opustili in nosijo telefone v posebnih ovitkih, te pa v torbicah. Daleč smo prišli od časov mobilnih »vžigalnikov«, mar ne?

Da, to, da so telefoni vedno večji, je posledica tega, da jih vedno bolj uporabljamo kot računalnik in vedno manj kot telefone. Ker so v tem enostavno dobri. So dovolj hitri (in vedno hitrejši) in zmorejo že precej velik del tistega, kar ponavadi počnemo z računalnikom. In hkrati še kaj več, saj imajo vgrajenih vedno večji kup tipal (žiroskop, termometer, barometer, GPS …). S slednjimi lahko »telefone« uporabljamo tudi kot pohodniške ali športne naprave, namenskih programov za tako početje je več kot preveč.

Točno slednje je razlog, da se Nokiini, pardon, Microsoftovi, novi telefoni z operacijskim sistemom Windows 8 nikakor nočejo prijeti (kljub temu da so tudi ti vedno večji) – ker je zanje daleč premalo namenskih programov. Prav vsi, ki jih poznam in so imeli  možnost preizkusiti kak telefon z mobilnimi Okni, so bili navdušeni nad enostavnostjo in hitrostjo dela, a jih je ustavilo pomanjkanje programov. Napovedujem, da bodo telefoni Windows postali nova različica še do nedavna priljubljenih »neumnih« telefonov. Odlično bodo opravljali zelo ozek segment opravil –  telefoniranje, e-pošta, SMSi, fotografiranje. Morda še Facebook. In nič kaj dosti drugega.

Telefoni vedno večji, tablice vedno manjše. V tokratni številki smo preizkusili nekaj novih 7- in 8-palčnih modelov, ki so vsi po vrsti vrhunsko strojno opremljeni, androidnih novosti na področju 9- in 10-palcev pa je veliko manj. Pa tudi Applov iPad mini se zelo dobro prodaja, čeprav je Steve Jobs menda rekel, da je tablica udobna za rabo šele pri velikosti prvotnega iPada. Za tipkanje morda res, za rabo, kot jo razumemo danes, pa v resnici ne. Vprašajmo se – za kaj danes večinoma uporabljamo tablice? Prav, za igranje iger. Še kaj? Za branje. Za branje spletnih strani, za branje knjig in za branje novic v specializiranih programih. In velika tablica je za branje enostavno pretežka, še posebej po urici ali dveh.

Večje tablice seveda ne bodo odmrle, daleč od tega. Menim pa, da bodo počasi postale nišni izdelek. Tako kot zgoraj omenjeni telefoni Windows.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji