Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2013 | Teme: pametni telefon

LG G2

Korejski LG še zdaleč ni novinec med izdelovalci pametnih telefonov, a kljub temu do nedavna ni veljal za enega glavnih igralcev na področju naprav z operacijskim sistemom Android. Res so Korejci razvili prvi telefon z dvojedrnim procesorjem in prav tako pametnjakoviča s 3D kamero, a uporabnikov njihov trud ni prepričal. Vse do prihoda Nexusa 4. Tokrat predstavljamo njegovega duhovnega naslednika.

LG G2, telefon, o katerem vse prevečkrat slišimo, da bo vzorčni model prihajajočega Googlovega telefona Nexus 5, že po oblikovanju spominja na priljubljeno linijo pametnih telefonov z nižjo cenovno postavko. Glavna sprememba je umestitev gumbov. Tako nadzor glasnosti kot gumb za vklop in izklop so na hrbtni strani, takoj pod kamero. Čeprav inovativnost pozdravljamo, se ob druženju nismo privadili na alternativni način nadzora. Za bujenje naprave smo veliko raje uporabili programsko rešitev KnockOn, ki z dvojnim trkom po ugasnjenem zaslonu prikliče sistem iz najglobljega spanca. Oblikovanje samo po sebi ni ravno presežek, dejansko preseneti le s 5,2 palca velikim zaslonom IPS, ki čudežno prebiva v sorazmerno majhnem ohišju. Mere 140 × 70 mm izdajajo, da ima zaslon minimalno obrobo. V resnici je prednja stran telefona en sam velik zaslon, prekrit z goriljim steklom druge generacije. In prav je tako, saj se izkaže, da je sposoben prikaza nadpovprečnega kontrasta ter ostrine slike v ločljivosti 1920 × 1080 (več kot 400 ppi).

Telefon je strojno obogaten z najnovejšim procesorjem Snapdragon 800, ki tiktaka pri hitrosti 2,26 GHz. Ima 2 GB pomnilnika RAM in operacijski sistem Android 4.2.2 z malo dodane navlake, kar se ugodno pozna na hitrosti osrednjega uporabniškega vmesnika. G2 ima dve kameri, hrbtno s tipalom 13 MP in prednjo z 2 MP. Na obe zna snemati hkrati. Medtem ko je fotografiranje z zmogljivejšo kamero v dobrih svetlobnih razmerah povsem netežavno, se težave med delom z manj svetlobe kar vrstijo. Uporabniški vmesnik postane počasnejši, ostrenje pa ne dohaja naših želja. LG je pri delu s kamero predstavil zmožnosti Tracking Zoom in Audio Zoom. S prvo poskrbimo, da je vnaprej določen osebek pri snemanju nenehno v ospredju, z drugo pa ob približevanju slike ojačamo tudi glasnost snemanega zvoka. Funkciji nimata večje uporabne vrednosti, saj se v praksi nezadostno izkažeta. 3000 mAh velika baterija poskrbi za dostojno dolgoživost telefona. Med dvema polnjenjema bi tudi ob nadpovprečni rabi naprave moralo miniti vsaj 24 ur.

Med programske izboljšave osnovnega Androida je LG uvrstil Samsungovo prepoznavanje obraza. Smart Screen ob pozornosti uporabnika telefona ne ugasne, Smart Video pa predvajani posnetek vestno ustavi, ko gledalec pogleda vstran. Pri učinkovitosti telefona pomaga QSlide, ki osnovne programe pomanjša in nam omogoča, da jih prosto premikamo po zaslonu. Novost Slide Aside ob pomoči geste treh prstov z desne na levo poskrije tri odprte aplikacije, ki jih nato v poljubnem trenutku povrnemo v prvotno stanje ob pomoči LGjeve izvedbe večopravilnosti. Omejitev in nerodnost postopka nas nista prepričala o redni rabi, zato smo še vedno raje posegli po privzeti androidni rešitvi, ki se skriva za dolgim pritiskom (programskega) gumba Home. Med boljšimi nadgradnjami operacijskega sistema je program QuickRemote, ki v navezi z vgrajenim infrardečim žarkom poskrbi, da ne bomo nikoli več založili dežurnega daljinca. Rešitev je v primerjavi z drugimi priloženimi univerzalnimi daljinskimi upravitelji (Samsung, HTC) boljša. Za konec naštevanja programskih dobrot izpostavimo še način Guest Mode, ki nam omogoča varno posojanje naprave. Izberemo ga v nastavitvah, kjer mu določimo vzorec odklepanja in dovoljene aplikacije.

LG G2 je trenutno eden izmed najboljših pametnih telefonov na trgu. Korejcem je uspelo povzeti dobre lastnosti križancev med tablicami in telefoni in jih udejanjiti v sprejemljivi škatli. Za enoročno upravljanje je resda tudi ta prevelika, a z uporabo obeh gornjih okončin G2 zasije. Na čudno umeščene gumbe, ki sicer dodatno lajšajo delo s kamero, se (še) nismo navadili, kar so v LGju bržkone pričakovali in zato dodali učinkovite programske rešitve. Oblikovanje telefona nas je, ob predpostavki, da odmislimo fantastično rešen zaslon, pustilo hladne, a bo asketski videz marsikomu všeč. Nakup LG G2 kljub temu težko priporočamo, saj nas za vogalom bržkone že čaka izvedenka z Googlovim blagoslovom, Nexus 5, ki bo sicer malce okleščena različica telefona G2, a s precej prijaznejšo ceno.

LG G2

Pametni telefon.

Izdeluje: www.lg.com

Cena: 650 EUR, pri Mobitelu od 21 EUR naprej, pri Debitelu od 26 EUR naprej, pri Tušmobilu od 1 EUR naprej.

✓    Zaslon, hitrost, trkanje.

✗    Nenavadno umeščeni gumbi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji