Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2013 | Teme: pametni telefon

Sony Xperia Z1

Sony nas je z novim oblikovanjem prejšnje najdražje Xperie navdušil in oblika se je z manjšimi popravki ohranila tudi v naslednici Z1. Japonci na linijo naprav Z stavijo veliko in do zdaj še noben izdelek s to črko v imenu ni razočaral.

Xperia Z je na začetku letošnjega leta prehitela osrednje telefone preostalih androidnih izdelovalcev za nekaj mesecev in tako oznanila zadnji val pametnih telefonov. Sonyju se je poteza obrestovala, saj so imeli okno na trgu, ko so bili edini izdelovalec s predstavnikom »nove generacije telefonov«. Prehitevanje jih je tudi stalo nekaj strojne moči, saj je Xperia Z procesorsko malce zaostajala za HTC One in Galaxy S4, a se to med samo rabo ni poznalo.

Japonci so tako zopet presenetili in le devet mesecev kasneje že dostavili naslednico Z1, ki model Z še nadgradi. Nekatere nadgradnje so skorajda neopazne. To se najlepše vidi pri ohišju, ki se je v vse osi zmanjšalo le za nekaj milimetrov. Vendar pa gre tokrat za težji telefon, saj je 170 gramov težka Z1 od predhodnice pojedla za 24 gramov materiala. Teža resda ni tako opazna, a se pozna večja gostota naprave, saj v roki deluje bolj robustno. To je bil eden od pomislekov pri prejšnjem modelu. Zaslon je pri petih palcih namreč tako visok, da daje neprijeten občutek, da bi se lahko prelomil. Seveda je to praktično nemogoče doseči, a je Sony uvidel težavo in vtis nedvomno popravil. Ločljivost zaslona resda ostaja enaka, saj sliko riše pri 1920 x 1080 in za to uporablja 441 pik na palec, to je enako kot pri prejšnjem modelu. Manjši korak nazaj je naredila prednja kamera, ki zdaj premore 2.2 megatočke, a zastavo optičnega napredka z lahkoto nosi kar dvajsetmegatočkovna osrednja kamera, ki postavlja nov mejnik v pametnih telefonih. Če odštejemo Lumio 1020 in njeno epsko 42 megatočkovno tipalo, je fotoaparat Xperie Z1 strojno daleč pred androidno konkurenco. Slike so ostre in znanje Japoncev na tem področju se pozna, saj je Sony tisto podjetje, ki izdeluje  optične senzorje tudi za Applove telefone. Poleg kamere sta na zadnji strani telefona še bliskavica in čip NFC.

Celotno ohišje je narejeno iz enega kosa aluminija in na levi in desni stranici so vsi vhodi in reže pokriti s pokrovčki, ker je tudi Z1 vodoodporen telefon. Pokrovčki so zelo napredovali, saj jih je laže odpirati. Predvsem gre pohvaliti to, da se na delu plastike, ki jih drži k ohišju, lahko prosto vrtijo. To ima za posledico, da se pokrovčki odprtini lahko povsem umaknejo in ne ovirajo vstavljanja. To je najbolj hvalevredno pri pokrovu, ki skriva vhod mikro USB, saj ga največkrat odpiramo in zapiramo.

Na prednji strani Z1 je le zaslon, saj Sony uporablja programske androidne gumbe, vendar še vedno ostaja veliko prostora nad zaslonom in pod njim, ki daje vtis, da je tam bolj zaradi lepšega. Težko je namreč misliti, da so inženirji veliko pridobili s prostorom okoli zaslona, in telefon bi še lepše deloval, ko bi se robovi zaslona čim bolj dotikali roba naprave. Na desni stranici prav tako ostaja velik srebrn gumb za vklop in izklop, ki je postal zaščitni znak japonskih izdelkov, le da je tokrat malenkost bolj ugreznjen v ohišje.

Če je prejšnja Xperia Z malce trpela ob pogledu na strojne značilnosti, je Sony z modelom Z1 zopet pri vrhu androidnega ekosistema. Procesor ima štiri jedra, ki računajo pri 2,2 GHz, in podatke meče v dva gigabajta pomnilnika. Roko na srce, ne gre za neverjeten skok glede na predhodnico, saj  je bil 1,5 GHz procesor Xperie Z povsem dovolj za lagodno poganjanje Androida 4.2. Ta je prisoten tudi na tokratnem telefonu in je oblečen v Sonyjevo preobleko, ki poleg lepotnih popravkov ponuja tudi nekaj funkcionalnih. Med slednjimi izstopa možnost delovanja z varčevanjem baterije, ki dobro opravlja svoje delo. Predvsem je odlična možnost, da si telefon zapomni večkrat uporabljene WiFi točke in WiFi anteno prižge le takrat, ko smo v dosegu ene od teh točk. Tako si privarčujemo nenehno vklapljanje in izklapljanje WiFi antene, ki med iskanjem omrežij porabi veliko baterije.

Z1 je solidno napredovanje in dobra iteracija že tako odličnega telefona, ki je Sony zopet postavila na vrh androidnih telefonov. Koliko časa bodo Japonci vztrajali pri tako hitrem tempu izdajanja telefonov, bomo še videli, a zaenkrat jim gre kar dobro. Najvišji rang telefonov z Googlovim operacijskim sistemom je počasi prišel do točke, ko so glavni kamen spotike le še preobleke izdelovalcev, ki v resnično redkih primerih pomagajo osnovni androidni izkušnji. Večino časa pa so glavna ovira pri posodobitvah in zgled povprečnega grafičnega oblikovanja.

Sony Xperia Z1

Pametni telefon.

Izdeluje: www.sony.com.

Prodaja: Redna cena 730 EUR, Mobitel od 530 EUR naprej.

✓    Strojna oprema, oblikovanje.

✗    Androidna preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji