Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor November 2013 | Teme: pametni telefon

Apple iPhone 5s

Apple je s svojim pohodom na trg pametnih telefonov v zadnjih letih dobro premešal karte velikim igralcem in posredno poskrbel za zaton tistih, ki niso zmogli dovolj hitro prilagoditi svoje retorike in tehnologije. S črko S nadgrajeni model 5 je prvi, na katerem Jobs ni pustil osebnega pečata. Je Apple še zmožen priganjati konkurenco in dvigati meje v mobilni telefoniji? Ali je mobilni telefon kot tak dosegel vrhunec in zgolj čaka na nadomestilo v obliki pametnih ur ali očal?

Apple je obdržal svoj unikatni pristop k razvoju novih modelov, saj vsako drugo leto namesto naprave z novo številčno oznako dočakamo zgolj dodatno črko S (letos se ji je pridružil tudi cenejši C, ki ga opisujemo v drugem članku). In takšno poimenovanje ni naključno. Čeprav spremembe niso zanemarljive, niso nikoli dovoljšnje, da bi opravičile novo ime.

Zunanja podoba naprave se tako ni dosti spremenila, ob hitrem pogledu na obe napravi bi nepazljivo oko težko ločilo med novim in starim modelom. A razlike vendarle so. Najbolj oglaševana je dodatna barvna različica, imenovana Gold (zlata). Preimenovali so tudi drugi različici, (večidel) črna se po novem imenuje Space Grey, nekdaj bela je po novem Silver (srebrna). Poleg treh barvnih kombinacij imamo pri nakupu možnost izbirati tudi med tremi količinami podatkovnega prostora. Za marsikoga presenetljivo ostajajo možnosti enake, in sicer 16, 32 in 64 GB, cenovna razlika med njimi je točno 100 dolarjev (oziroma evrov).

Na naš preizkus smo tokrat dobili model s 64 GB pomnilnika. Na prednji strani bomo našli 4- palčni zaslon z ločljivostjo 1136 × 640 pik, ki je enak kot pri modelu 5. Nad njim je prednja kamera, katere tipalo zmore ločljivost 1,2 milijona pik. Največja novost je pod zaslonom, kjer je znamenita tipka. Ta je namreč pridobila novo zmožnost, in sicer bralnik prstnih odtisov, o katerem bomo podrobneje pisali v nadaljevanju. Na levem robu so tri znane tipke, ki omogočajo spreminjanje glasnosti (in proženje fotoaparata) ter preklop med tihim in običajnim načinom delovanja, na vrhu pa še vedno ostaja tipka za vklop in izklop. Tudi spodnji rob ostaja mesto za avdio izhod, oba zvočnika in vmesnik Lightning. Kartico SIM  velikosti nano se vstavlja na desni strani.

Zadnja stran ostaja skromna, a je vgrajeni fotoaparat vendarle doživel pomembno nadgradnjo. Količina pik, ki jih premore tipalo, v nasprotju z nekaterimi konkurenti ostaja enaka (8 milijonov), samo tipalo je pridobilo na velikosti. Večje pike tako pomenijo boljše delovanje v slabših svetlobnih razmerah in manjši šum. Podrobnejši opis o delovanju fotoaparata si preberite v posebnem razdelku.

Spremembe v notranjosti so nekoliko večje, kot daje slutiti prvi pogled. Apple je v 5S vgradil nov dvojedrni procesor A7 arhitekture ARMv8, ki se od predhodnika ne razlikuje po frekvenci (ta je še vedno »zgolj« 1,3 GHz), temveč po arhitekturi. Telefon je tako prvi mobilni telefon, ki temelji na 64-bitni arhitekturi procesorja. Zaenkrat so prednosti razširjene arhitekture še majhne, saj aplikacije še ne izkoriščajo novih zmožnosti (razen vseh sistemskih), a premik nakazuje smer razvoja v prihodnje. Kljub ohranjanju frekvence je hitrost delovanja občutno višja, to dokazujejo tudi primerjalni preizkusi. Pozoren bralec bo seveda hitro odvrnil, da zgolj uvedba 64-bitnega procesorja ne more povečati hitrosti, v nekaterih primerih jo celo zniža. Res je, pohitritve v delovanju gredo trenutno najbolj na račun podvojitve števila registrov in možnosti računanja dveh operacij s plavajočo vejico hkrati. K temu gre dodati pohitritev pomnilniškega vodila in prepolovitev latence drugonivojskega predpomnilnika in rezultat je občutno hitrejše delovanje. V sklopu čipovja z imenom A7 pa bomo poleg procesorja in grafične enote našli tudi pomožni čip, imenovan M7. Logika je, da za nekatere neprestano izvajajoče se operacije ne potrebujemo polne moči potratnega procesorja, temveč zadošča že energijsko varčnejša različica. Tako je M7 odgovoren za odbiranje vseh vgrajenih tipal in drugih stalnih opravil. Dostop do njega je razvijalcem omogočen tudi neposredno prek knjižnice, s čimer želi Apple vzpodbuditi razvoj novih aplikacij (na voljo so že fitnes aplikacije, ki neprestano odbirajo tipalo premikanja). Ob pomoči omenjenega čipa naj bi uspelo podaljšati življenjsko dobo baterije, saj se glavni procesor ne uporablja, kadar ni potrebe. Kadar smo, denimo, na območju brez omrežja, funkcijo neprestanega iskanja signala prevzame pomožni čip (a le, če je telefon v mirovanju).

Preden preidemo na programski del, se vrnimo k prej omenjenemu tipalu Touch ID. Koncept bralnika prstnih odtisov ni novost (niti v mobilnem svetu), a je tokrat prvič izveden na nov način. V preteklosti so bralniki prstnih odtisov delovali kot nekakšni optični čitalniki (spomnimo se, denimo, prenosnikov podjetja HP), prek katerih smo morali podrsati s prstom. Opravilo je bilo nerodno, zamudno in mnogokrat ni delovalo pravilno. Apple je vgradil tipalo v tipko pod zaslonom, za njegovo delovanje pa je dovolj že rahel dotik s prstom. Mimogrede, shraniti je moč pet različnih prstnih odtisov, prepoznava pa deluje neodvisno od orientacije prsta.  

Foto – bolje in hitreje

Applov novinec iPhone 5s je prinesel tudi izboljšane zmožnosti zajema slik, ki niso posledica zgolj novega procesorja in operacijskega sistema. V primerjavi s predhodnikom se je namreč površina tipala na zadnji strani povečala za slabih 15 odstotkov in je tako 17,3 mm2. Hkratna ohranitev osmih milijonov pik pomeni povečanje površine posamezne pike z 1,4 na 1,5 mikrometra. Izboljšala se je tudi svetlobna zmogljivost objektiva, ki je namesto poprejšnjih f/2,4 zdaj f/2,2. Posledično je na fotografijah opaziti precejšnje zmanjšanje šuma. Posodobitve je bila deležna tudi bliskavica, saj je svetilo LED dobilo družbo v obliki dodatne diode, ki seva v bolj rumenem delu spektra. Ob pomoči nekoliko matematike se tako naprava trudi okolico osvetliti z najprimernejšo kombinacijo obeh svetil in tako zagotoviti čim bolj naravne odtenke človeške polti.

Strojne novosti so sicer dober korak naprej, a smo deležni še večjega napredka, ko k vsemu skupaj dodamo programsko opremo, ki dodobra izkorišča nove procesorske zmožnosti in vgrajena tipala. Tako je Applov telefon prvič dobil zmožnost stabilizacije slike v realnem času, celo med snemanjem videa. To mu omogoča neprestani odjem podatkov z merilca pospeškov, za katerega skrbi novi koprocesor. Glavni procesor, skupaj z izboljšano grafično enoto, pa poskrbi za hitrejše zajemanje in obdelavo slik.

Že v preteklosti so Applovi telefoni sloveli po kakovosti slik, zato bo primerjava med predhodniki in novincem marsikoga presenetila (tudi nas je). V primerjavi z zajemom ob slabših svetlobnih razmerah opazimo občutno zmanjšanje nezaželenih rdečkastih tonov (ki so posledica šuma). Obenem bomo na enobarvnih površinah zaznali manj gradientnih nepravilnosti. Slike so tako bolj ostre in precej bolj naravnih barv (glej primerjavo).

Zajem ob slabih svetlobnih razmerah.

Zajem ob slabih svetlobnih razmerah.

Poleg običajnega zajema fotografij nam ob držanju tipke za proženje naprava omogoča hiter zaporedni zajem (»burst«). Hitrost zajemanja je deset sličic na sekundo, nepretrgano pa je moč zajeti kar 999 fotografij. A slike, zajete v tem načinu, v galeriji ne bodo prikazane ločeno, temveč bo sistem sam izbral najboljšo med njimi in jo prikazal kot predstavnico skupine. Sami nato lahko pregledamo slike v skupini in izberemo poljubno število, preostale lahko tudi zavržemo.

Podobno navdušujoč je tudi zajem počasnih posnetkov. Aparat zmore pri ločljivosti 720p zajemati video s hitrostjo 120 sličic na sekundo. To ob predvajanju vidimo kot štirikratno upočasnitev posnetka. Ob zajemu se ohranja tudi zvok, ki ga lahko kasneje odstranimo (a ne v programu za zajem). Posnetke je moč prilagajati, saj lahko poljubno izbiramo časovno območje upočasnjenega posnetka. Med zajemom videa je zdaj omogočeno samodejno in ročno ostrenje ter povečava, hkrati pa lahko zajemamo tudi fotografije.

Mateja Lugarič

Novi iPhone je prvi telefon, ki že ob nakupu prinaša operacijski sistem iOS7, in je tudi prilagojen za delovanje z njim. O novem operacijskem sistemu smo že veliko pisali, zato se osredotočimo zgolj na to, kar prinaša v navezi z modelom 5S. Največja pridobitev z uporabniškega stališča je možnost odklepanja naprave in nakupa aplikacij ob pomoči prstnega odtisa (zaenkrat sta to edina možna načina uporabe Touch ID).

Preizkušeni model je imel nameščeno različico iOS 7.0.2, ki se je po dveh tednih rabe še izkazala za nekoliko nestabilno (občasno je telefon preprosto obvisel). Pohitritve, o katerih smo pisali, uporabnik občuti predvsem pri hitrih opravilih, zares pa jih prepoznamo šele ob dejanski primerjavi z drugimi napravami (glej tokratni MonitorTV).

Je torej 5S telefon leta 2013? Da in ne. Vsekakor je omejitev majhen zaslon glede na trenutno konkurenco, Apple se tudi še vedno ni odločil za uvedbo tehnologije NFC. A resnici na ljubo je odločitev še vedno stvar osebnih preferenc. Marsikdo je nezadovoljen z grafično podobo novega sistema, drugi nezaupljiv do bralnika prstnih odtisov. Vsekakor je naprava še vedno ena najbolj zmogljivih na trgu ta hip, v sebi skriva tehnologije, ki jih bodo konkurenti morali še uvesti. K vsemu skupaj je na koncu priložena tudi nič kaj nizka cena. Lastniki iPhone 5 verjetno ne bodo trumoma drli v trgovine po novega, vsi drugi pa naj ga vsekakor dodajo v ožji izbor.

Apple iPhone 5s

Pametni telefon.

Izdeluje: www.apple.com

Cena: V Sloveniji še ni znana.

✓    Touch ID, fotoaparat, teža.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji