Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2013 | Teme: pametni telefon

Apple iPhone 5C

Apple je pri vsaki izdaji novega telefona obdržal prejšnjega v ponudbi kot cenejšo alternativo, tako da je manj zahtevnim uporabnikom ponudil nekoliko cenejši nadomestek. A zaradi vse večjega pritiska s strani cenejših androidnih naprav je primoran to taktiko prilagoditi – nastal je novi, cenejši iPhone 5C.

O tem, da se Apple ne ukvarja s tržnim deležem, kjer je Android silno močan, je bilo prelitega zelo veliko črnila, predvsem digitalnega. Apple ponuja drage, a dovršene izdelke, ima razmeroma visoke marže. A po več kot šestih letih, odkar je na voljo prvi iPhone, so se stvari že močno spremenile, predvsem so te naprave postale več kot le naprava v žepu – vse pomembnejši so ekosistemi.

Nekdo, ki se navadi na Applov ekosistem in v njem kupi dovolj aplikacij, bo seveda raje ostal tam. To velja tudi za Android, oziroma velja vedno bolj, zato potrebuje Apple vsaj nekoliko cenejšo alternativo, s katero bo novačil tiste, ki se jim je iPhone do zdaj zdel predrag. Zakaj izdelati dodatno cenejšo napravo, namesto da bi naprej prodajali prejšnje, je vprašljivo, a razlogov je lahko več, najpreprostejši pa je lahko tudi le psihološki – novo naj bi bilo boljše od starega. Naj pa bi bila izdelava novega modela cenejša od izdelave predhodnika, iPhone 5, zaradi česar bo lahko Apple kljub nekoliko nižji ceni obdržal razmeroma visoko maržo.

Največja novost novega iPhone 5C v primerjavi s predhodnim modelom je plastično ohišje, ki je zdaj na voljo v petih barvah (poleg bele še v rdeči, rumeni, modri in zeleni). Barve so razmeroma zadržane, pastelne, torej se skladajo z Applovim novim operacijskim sistemom iOS 7. O slednjem smo že pisali, zanimiv detajl pri tem telefonu je ozadje, ki se po privzetem sklada z barvo telefona. Ohišje je resda plastično, a zelo kakovostno. Glede na iPhone 5 je ta naprava malenkost težja (132 g namesto 112 g), še vedno lahko rečemo, da je lahka.

Strojna oprema modela 5C je povsem enaka predhodniku. Procesor je znani Applov A6 (ki ga sicer izdelujejo drugi, tudi Samsung), količina pomnilnika se je obdržala pri 1 GB (iPhone 5S ima enako, le da gre tam za LPDDR3 RAM namesto LPDDR2). Na voljo je v dveh različicah, s 16 ali 32 GB prostora. Akumulator naj bi imel 1500 mAh, s čimer zdrži malenkost dlje kot predhodnik (ta je imel 1440 mAh). Zaslon je enak, torej gre za 4-palčno diagonalo ločljivosti 326 PPI. Tudi fotoaparat je enak, premore torej 8 MP.

Seveda pa je pri tem modelu ključna cena, a med pisanjem tega prispevka vsaj za naš trg še ni znana. V ZDA bo iPhone 5S v svoji najcenejši različici brez vezave veljal 650 dolarjev, model 5C pa sto dolarjev manj. Glede na dosedanje izkušnje bodo te cene približno veljale tudi pri nas, na žalost prevedene v evre – torej bo 5C stal približno 550 evrov brez vezave. To se morda zdi veliko, no, pa saj tudi je, a kaj drugega od Appla tudi ne bi pričakovali. Bolj zanimiv bo v različnih paketih mobilnih operaterjev.

Apple iPhone 5C

Pametni telefon.

Izdeluje: www.apple.com

Cena: V Sloveniji še ni znana.

✓    Kakovost izdelave, zmogljivost, teža, iOS 7.

✗    Cenovna umestitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji