Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2015

V sosedovo zelje

V sosedovo zelje

Največja računalniška podjetja imajo očitno dovolj moči in denarja, da se lahko lotijo domala česarkoli. Že pred časom se je Google lotil robotike, pa samovozečih vozil in celo vesolje jim ni tuje. Tudi Microsoft si je svoj čas  privoščil izlete na nenavadna področja, ne nazadnje je lani prevzel Nokio, letos pa je na presenečenje javnosti predstavil pametna očala Hololens. Kaj lahko stori šele Apple, ki je nedavno postal največ (špekulativno gledano) vredno podjetje v zgodovini človeštva! Viri družbe navajajo, da je najbolj skrivnosten njihov projekt električnega, najbrž samovozečega avtomobila, želijo si kraljevati na področju zdravstva in zdravja, obenem pa razvijajo nove storitve, ki bodo neposredno tekmovale z Googlom, Microsoftom in podobnimi.

❘❙❚❘❙❘❘  11 - 02 - 2015

Tudi tatovi, kot kaže, berejo tehnološke novice. Po tem, ko sta Google in Apple za svoje telefone izpopolnila možnost daljinskega onesposobljenja telefona, se je kraja teh visokotehnoloških naprav močno zmanjšala. V San Franciscu se je število kraj iPhonov zmanjšalo za 40 %, vseh pametnih telefonov pa za 27 %. O podobnem zmanjšanju poročajo tudi v Londonu in drugod po svetu.

❘❙❚❘❙❘❘  12 - 02 - 2015

Najnovejše raziskave kažejo na to, da je morda še preuranjeno napovedovati velik uspeh pametnih ur. V družbi Canalys so izračunali, da so izdelovalci lani poslali v prodajo le 720.000 pametnih ur na podlagi platforme Android Wear, najodmevnejše novosti na področju, če odmislimo Apple Watch, ki še ni naprodaj. Glede na druge promocije novih tehnologij in izdelkov so to silno majhne številke. Skrbijo tudi neuradne novice o tem, da je Apple iz svoje prihajajoče ure črtal večino zdravstvenih tipal. Ker – ne delujejo dovolj natančno.

❘❙❚❘❙❘❘  10 - 02 - 2015

Bližajo se časi, ko bomo mobilnim aplikacijami rekli vse prej kot »programčki«. Apple je nedavno zvišal omejitev za velikosti programov v trgovini App Store, in sicer s sedanjih 2 GB na 4 GB. Nekateri izdelovalci iger so čakali na to spremembo, da lahko na iOS prenesejo najnovejše udarne naslove. To najbrž tudi pomeni, da bodo prihodnji Applovi izdelki imeli večje pomnilnike, sposobne sprejemati večje programe.

❘❙❚❘❙❘❘  11 - 02 - 2015

Naprave IoT so morda prihodnost računalništva, toda njihovo trenutno stanje dovršenosti je vse prej kot zgledno. Raziskovalci HPjevega oddelka Fortify, ki se sicer ukvarjajo z varnostjo, so nedavno analizirali 10 najnovejših rešitev IoT za avtomatizacijo in varovanje stanovanj. Rezultati so dobesedno porazni: prav vsi izdelki omogoča postavitev šibkih gesel in ne zaklepajo računov z večjim številom napak pri avtentikaciji (tipičen znak avtomatizacije poizkusa vdora). Večina ob tem omogoča delitev video posnetkov brez posebnih zaščit. Samo ena od desetih rešitev je omogočala dvofaktorsko avtentikacijo. Hmmm …

❘❙❚❘❙❘❘  14 - 02 - 2015

Ob zadnji predstavitvi potrošniške različice Windows 10 je Microsoft oznanil, da bo nova različica za uporabnike Windows 7 in Windows 8 prvo leto brezplačna. Toda ali to pomeni, da bo treba po tem obdobju zanjo plačati? Saj se spomnite znanega rekla, da »ni brezplačnega kosila«. Povsem na tiho so v začetku leta registrirali tržno znamko Windows 365. Verjetno lahko iz tega sklepamo, da bo to ime izdelka, ki ga bo Microsoft prvič ponujal kot storitev za naročnino, podobno kot to danes (uspešno) počnejo z Office 365. Toda ali je to smiselno in sprejemljivo za operacijski sistem? Tega ni še nihče poizkusil.

❘❙❚❘❙❘❘  06 - 02 - 2015

Google zagotovo ni zadovoljen, da je Apple s svojim plačilnim sistemom Apple Pay že požel lep uspeh, njihov nekoliko starejši plačilni sistem Google Wallet pa je bolj ali manj polomija. Zaradi tega menda pospešeno razvijajo projekt novega plačilnega sistema, ki mu interno za zdaj pravijo Plaso, v ozadju pa naj bi bil podoben sistem kot Apple Pay, pa vendar po drugi strani unikaten. Glavni poudarek je na zagotavljanju varnosti transakcij in uporabnikovih podatkov, pri čemer je Walletu že nekajkrat spodletelo. Vojna za uporabnikova plačila (denar) se nadaljuje.

❘❙❚❘❙❘❘  05 - 02 - 2015

Zadrti Microsoft, ki je nekoč podpiral le svojo platformo in domala ignoriral konkurenčne platforme, je, kot kaže, stvar preteklosti. Novi Microsoft pa je postal strastni razvijalec nadvse zanimivih in uporabnih programov za Android in iOS. Začenši s pisarniškimi programi Office, a ne omejeno nanje. Menda je v pripravi še kup novih, povsem izvirnih programov, ki bodo najbrž na konkurenčnih platformah celo pred izidom v Oknih. Morda je tudi zato Microsoft vložil v podjetje Cyanogen, ki razvija in želi še precej bolj uveljaviti resnično odprtokodno različico sistema Android, tako, ki ne bi bila na vseh koncih povezana z Googlovimi spletnimi storitvami.

❘❙❚❘❙❘❘  13 - 02 - 2015

Sliši se morbidno, toda Facebook ponuja storitve tudi za uporabnike, ki so umrli. Po novem lahko sklenemo posebno »nasledstveno pogodbo«, v kateri določimo družinskega člana ali prijatelja, ki bo po naši smrti lahko urejal podatke v računu družabnega omrežja. Zapisi v računu se lahko trajno shranijo, izbrišejo ali pa lahko pooblaščenec objavlja in odgovarja na vprašanja sočustvujočih. Drugače povedano, Facebooka se ne moremo znebiti niti, ko umremo.

❘❙❚❘❙❘❘  30 - 01 - 2015

Sliši se neverjetno, toda ameriška obrambna agencija DARPA je razvila način, kako se njihovi roboti lahko učijo – z gledanjem video posnetkov YouTube. Za poizkus so robotom podtaknili nekaj izbranih kuharskih posnetkov, nakar so roboti pravilno izbrali orodja in opravili naloge, ki so bile prikazane v video posnetkih. Postati kuharski vajenec, je seveda le stranski učinek, v ozadju je iskanje načina, kako bi lahko najhitreje in s čim manj sredstvi robote naučili ponavljajočih se opravil. Poglejte to še skozi perspektivo vojaške rabe, ki je v ozadju te agencije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji