Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor September 2022

Tudi poslovni informacijski sistemi se selijo v oblak

Podjetja ne bi smela dovoliti, da bi neprilagodljive programske rešitve ovirale celostno digitalno preobrazbo. To velja za večino njih, vključno s poslovnimi informacijskimi sistemi (ERP).

Programska oprema za vodenje oziroma upravljanje poslovanja (ERP) obstaja že zelo dolgo, vendar pa so bili poslovni informacijski sistemi, ki predstavljajo temeljni kamen sodobnih podjetij, v zadnjih desetletjih deležni izjemno veliko sprememb, in sicer tolikšnih, da so starejše različice upravičeno zastarele. Od teh sprememb so imela koristi zlasti podjetja, predvsem mala in srednje velika, ki so se – vsaj kar zadeva funkcionalnosti, ki so jim danes na voljo – lahko približala velikim.

Poročilo Panorama ERP Report je razkrilo odgovore, zakaj podjetja uvajajo ali posodabljajo poslovne informacijske sisteme. Prvi je izboljšanje poslovanja (17 odstotkov), sledijo pa mu lažje opravljanje dela zaposlenih (14 odstotkov), zagotavljanje skladnosti poslovanja (14 odstotkov), integracija novih tehnologij (13 odstotkov) in zamenjava zastarele programske opreme (9 odstotkov).

Izkoreninjanje starih navad

Sistemi ERP so »vekomaj« veljali za tisto programsko opremo, ki jo podjetja skorajda morajo imeti nameščeno pri sebi, zato so morala imeti tudi skrbnike, ki so jo posodabljali in vzdrževali, tako strojno opremo, na kateri je tekla, kot sam/-o program/-je. Prav zato so bili poslovni informacijski sistemi za mala podjetja težje dostopni. Oblak se je namenil to spremeniti.

Čeprav se sistemi ERP v oblak selijo med zadnjimi, je ta poteza jasno sporočilo, kako bo videti prihodnost računalništva. Vedno več ponudnikov ponuja možnosti, da poslovni informacijski sistemi gostujejo v oblaku, zaradi česar so rešitve ERP dostopnejše malim in srednjim podjetjem. Tako podjetjem ni več treba skrbeti za drago vzdrževanje in nadgradnje sistema. Poleg tega se lahko odločijo, da bodo uporabljala samo posamezne module, ki jih potrebujejo za svoje delo (in ne celotne rešitve), kar jim daje večji nadzor nad porabo in stroški.

Mnoga podjetja, ki uporabljajo lokalno nameščen ERP, se že zavedajo njegovih omejitev, vključno z neprilagodljivostjo, dragim prilagajanjem in s pomanjkanjem inovacij. Te omejitve so postale izrazitejše, ko je pandemija prisilila podjetja, da so delovala na daljavo, pri čemer so se lokalne rešitve zdele nezadostne, če ne kar zastarele. Podjetja so in še bodo ukrepala. Poročilo družbe MarketsandMarkets ocenjuje, da bodo za oblačne ERP-rešitve do leta 2025 odštela kar 101 milijardo evrov.

Hibridne dvoživke

Podobno kot pri večini programskih paketov in poslovnih aplikacij se podjetja odločajo za postopno ali delno migracijo v oblak oziroma gradijo hibridna okolja. Čeprav ima poslovni informacijski sistem v oblaku ob rabi vseh drugih aplikacij v oblaku še dodatne prednosti, del informatikov še vedno prisega na to, da morajo programski temelji ostati v podjetju. Sodeč po ugotovitvah poročila ERP Trends podjetja Accenture, ima več kot polovica direktorjev informatike (51 odstotkov) najraje sisteme ERP v oblaku, dobra tretjina (35 odstotkov) jih prisega na lokalne namestitve, preostali pa so se odločili za hibridno izvedbo. Zanimiva je napoved analitikov – v prihodnjih letih naj bi rasel predvsem delež hibridnih okolij. Predvsem zato, ker takšno okolje premore prednosti lokalnega ERP in ERP v oblaku, hkrati pa odpravlja njune slabosti. Tako naj bi bili hibridni ERP idealni za storitvena podjetja, čeprav so primerni za sleherno podjetje. Delež hibridnih okolij se bo povečal tudi na račun tega, da se bodo nekatera podjetja s popolno selitvijo ERP v oblak opekla, in zaradi dejstva, da ob visokih stroških vsi direktorji informatike ne bodo mogli v nedogled zagovarjati lokalnih namestitev.

Izzivi integracije novih tehnologij

Programska oprema ERP je torej vseobsežna, zato veliko podjetij od nje pričakuje, da bo znala početi malodane vse. V zadnjih letih so skoraj vsi ponudniki sistemov ERP prišli na modularno zasnovo, saj tako več zaslužijo – podjetjem pač v obliki modulov in naročnin zaračunajo posamezno funkcionalnost ali sklop funkcij.

Modularna zasnova bo olajšala tudi integracijo novih tehnologij s sistemi ERP, predvsem rešitev s področja umetne inteligence in interneta stvari. Prvi koraki so že vidni, saj naprednejši sistemi ERP že ponujajo inovativne rešitve s področja zajema, analize in obdelave podatkov. To je nenazadnje tudi nujno, saj se podjetja utapljajo v nestrukturiranih podatkih, ki jih je (vse) težje obdelati in osmisliti.

T. i. inteligentne ERP-rešitve lahko celo ustvarijo nove delovne tokove, zmanjšajo nastanek napak (oziroma te preprečujejo), skrajšajo čas pridobivanja informacij itd. Nekatere že podpirajo robotsko avtomatizacijo procesov, s čimer lahko podjetja avtomatizirajo in bistveno pohitrijo rutinske procese ter sprostijo nekaj časa zaposlenih, ki ga ti lahko porabijo za donosnejše delo.

Inteligentne rešitve ERP lahko tudi analizirajo obsežne zgodovinske podatke in jih združijo z informacijami iz različnih oddelkov. Sistem lahko nato predlaga učinkovitejše načine za izvajanje notranjih procesov. Na splošno lahko umetna inteligenca in druge inteligentne tehnologije v kombinaciji z ERP izboljšajo produktivnost zaposlenih in učinkovitost poslovanja. Katerega izbrati in kje ga »gnati«, pa ostaja vaša odločitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji