Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Miran Varga | Monitor Julij-avgust 2019

Tudi brez Googla gre! Preverjeno

Spletni iskalnik DuckDuckGo uporabnike novači predvsem s svojimi obljubami o popolni zasebnosti, ki je vsekakor velik adut pred absolutnim zmagovalcem po številu uporabnikov, iskalnikom Google. A iskalnik DuckDuckGo je od tekmeca precej pametnejši in več kot le prijetna osvežitev.

Spletni iskalnik DuckDuckGo, ki domuje na spletnem naslovu www.duckduckgo.com, smo v Monitorju že večkrat omenili in izpostavili njegovo zelo dobrodošlo skrb za zasebnost uporabnikov spleta. Brskalnik, ki je lani praznoval prvo desetletje obstoja, je v tem času prehodil dolgo pot. Iz meseca v mesec je bolj priljubljen, »prometna« statistika Alexa mu namreč v povprečju dnevno nameri več kot 35 milijonov poizvedb. Pričakovati je, da bo v prihodnje še precej bolj, saj je marca tudi Google ta iskalni pogon (končno) dodal na seznam spletnih iskalnikov v svojem brskalniku Chrome.

Večina ljudi DuckDuckGo pozna le kot spletni iskalnik, precej manj pa jih ve, da je na voljo tudi v obliki razširitve za brskalnike, kjer prinaša še vrsto drugih pametnih in praktičnih funkcij, ki jih opisujemo v nadaljevanju. Je tudi privzeti iskalnik brskalnika Tor za brskanje po temnih delih spleta. Po nekajtedenskem oddihu od iskalnika Google zaradi pisanja teh vrstic, moramo priznati, da je DuckDuckGo zelo dobrodošla osvežitev. Ob njegovi pomoči po spletu ne brskamo le v znatno večji zasebnosti, temveč tudi hitreje in pametneje.

Delovanje, kot bi ga sicer pričakovali

Tako kot drugi iskalniki tudi DuckDuckGo sprejme uporabnikove ključne besede ali iskalni pojem in opravi poizvedbo na spletnih straneh po svetu. Pozna več kot 400 virov najrazličnejših spletnih strani in ima tudi lastno podatkovno zbirko, od konkurentov pa se loči po tem, da so rezultati za posamezen iskalni pojem enaki – pri vsakem uporabniku in povsod po svetu. Laično bi lahko kakšen uporabnik ocenil, da so rezultati sicer »slabši« od tistih, ki jih servira Google, a dejansko niso – so pa drugačni v tem, da uporabniku niso skrite vsebine, za katere bi algoritem na drugi strani presodil, da ga mogoče ne zanimajo. To zahteva malo privajanja, za vedoželjne pa že tedenska primerjava zadetkov med iskalnikoma Google in DuckDuckGo ustvari jasno mnenje – za ali proti.

Skladno z zavezo o zasebnosti DuckDuckGo uporabnika po kliku na zadetek sicer odpelje na izbrano spletno stran, a ji ne pove, kaj je uporabnik iskal, da jo je našel. Prav tako že privzeto uporabnika pošlje na varno različico strani (https://), če je ta na voljo.

V nasprotju z Googlom in Bingom iskalnik DuckDuckGo že privzeto ne uporablja piškotkov, v katere bi hranil osebne (in druge) podatke, torej iskalnih poizvedb ni mogoče povezati s posameznim uporabnikom. Stran DuckDuckGo pojasnjuje, da sicer iskalne pojme hrani, a le z namenom izboljševanja delovanja – npr. prepoznavanja zatipkanih besed.

Brskalniška razširitev DuckDuck Go ne pohitri le spletnega iskanja, temveč nam postreže z oceno, kako je na posamezni strani poskrbljeno za našo zasebnost (če sploh).

Ključne razlike v primerjavi z drugimi iskalniki

Večino uporabnikov seveda najprej zanimajo ključne razlike med najbolj razširjenima iskalnikoma Google in Bing. Kot je bilo že večkrat omenjeno, DuckDuckGo stavi na zasebnost uporabnika. Ta iskalnik v nasprotju s (skoraj vsemi) tekmeci varuje zasebnost uporabnika tako, da o njem ne shranjuje nobenih osebnih podatkov in drugih podrobnosti niti jih ne deli z drugimi stranmi ali podjetji. Statistika kaže, da je iskalnik DuckDuckGo do zdaj spletnim uporabnikom postregel s skoraj 30 milijardami spletnih poizvedb, desetina teh je bila opravljena v prvih treh mesecih letošnjega leta – podatek o vse večji priljubljenosti torej drži kot pribit.

V nasprotju z DuckDuckGo iskalnikom Google in Bing shranjujeta prav vsa iskanja uporabnikov in jih, če smo sočasno v spletnem brskalniku prijavljeni še s svojim Google ali Microsoft računom, celo povežeta z drugimi informacijami, ki jih že premoreta o nas. To pa ni nujno dobro, še več, lahko je zelo slabo, saj algoritmi spletnega iskalnika nato prikazane zadetke prilagodijo profilu, ki ga je o nas izdelala programska oprema omenjenih IT-gigantov. Čeprav tekmeca to zagovarjata kot dobro lastnost, s katero uporabniku prikažeta predvsem rezultate, ki naj bi ga najbolj zanimali, in tiste, za katere je največja verjetnost, da bo nanje kliknil, se vsaj bolj kritični uporabniki ne moremo znebiti občutka, da s tovrstnim »filtriranjem« vendarle ne dobimo prave slike – saj ne nazadnje ne dobimo vseh informacij.

Nedavna študija, ki jo je opravilo osebje DuckDuckGo, je celo pokazala, da Google prilagaja iskalne rezultate tudi takrat, ko uporabnik ni prijavljen v Google račun, a ima dovolj podatkov, da ga prepozna z veliko natančnostjo – različica brskalnika, vrsta računalnika, IP-naslov povezave itd. Še bolj zastrašujoče je dejstvo, da spletni gigant to počne tudi v primeru, ko ima uporabnik v spletnem brskalniku vklopljeno možnost oziroma način zasebnega brskanja (t. i. private mode). Ker ima Google svoje spletne pajke že nameščene na okoli 75 odstotkih vseh spletnih strani po svetu, poleg tega, da ve, kaj iščete, ve tudi, kaj ste si dejansko ogledali.

Je spletna anonimnost (sploh) pomembna?

Večine spletnih uporabnikov anonimnost na spletu ne skrbi, laično celo menijo, da so na spletu že privzeto anonimni, a to je daleč od resnice. Tudi ljudje, ki nimajo česa skrivati, se pošteno zamislijo že ob tem, ko vidijo, kaj vse o njih ve Google. Kdor uporablja Googlove storitve vsak dan, bi se moral zavedati, da spletni gigant beleži vse njegove aktivnosti, poleg iskalnih poizvedb tudi rabo Zemljevidov, e-poštnega predala Gmail, oglede video posnetkov na dvereh YouTube in še marsikaj drugega. Podrobnejši seznam najdemo na strani Moja dejavnost/My Activity (myactivity.google.com/myactivity). Strašljivo, kajne?

Z uporabo iskalnika DuckDuckGo iz tega nabora odstranimo iskalne poizvedbe. V zadnjih različicah spletnih brskalnikov Chrome in Firefox je tudi zamenjava privzetega iskalnika postala enostavnejša in zato še lažje izberemo možnost DuckDuckGo. Mimogrede, če se nam zdi uradni naslov iskalnika DuckDuckGo predolg za vsakokratno tipkanje, si lahko pomagamo z dvema krajšima – na iskalnik DuckDuckGo bomo prišli tudi ob vnosu spletnih naslovov duck.com (to domeno si je do lanskega decembra lastil Google) in ddg.gg.

Zelo dobro primerjavo o tem, kje in kako nam sledijo spletni iskalniki in druge spletne strani, najdemo na spletni strani Don’t Track Us (www.donttrack.us).

Poenostavljena pot do zaslužka

Verjetno vas zanima, kako iskalnik DuckDuckGo ustvarja prihodke. V nasprotju z drugimi ponudniki storitev spletnega iskanja, ki uporabniške profile in iskalne pojme prodajajo oglaševalcem, DuckDuckGo uporablja precej bolj poenostavljen pristop. Stran še vedno ustvarja prihodke iz naslova oglasov, pri čemer pa uporablja ključne besede in na njihovi podlagi prikazuje oglase. Če v iskalniku iščemo karkoli v povezavi z avtomobilom, bomo deležni avtomobilskih oglasov. Poleg tega se nam ni treba prebijati čez goro spletnih oglasov, da bi videli zadetke iskanja, saj DuckDuckGo za svoje delovanje ne rabi ogromno denarja, torej je tudi oglasov bistveno manj kot pri tekmecih. Dodaten bonus je tudi možnost izklopa prikazovanja oglasov – v tem primeru jo moramo ustrezno označiti v nastavitvah, kar storimo s klikom na tri črtice v zgornjem desnem kotu in klikom na možnost Other settings. Zatem poiščemo vnos Reklame in poskrbimo, da je poleg njega izbrana možnost Izklopljeno.

Iskalnik DuckDuckGo financira tudi nekatere druge projekte s področja zagotavlja zasebnosti na spletu, vključno z briljantno rešitvijo Privacy Badger.

Upraviteljem iskalnika DuckDuckGo lahko čestitamo tudi za potezo rednih donacij, saj so od leta 2011 v dobrodelne namene razdelili že 1,3 milijona ameriških dolarjev, podpirajo pa tudi odprtokodno skupnost in projekte, kot so FreeBSD, Tor, Privacy Badger in Tails.

Skrb za dvig produktivnosti

Spletni iskalnik DuckDuckGo privzeto že uporabljajo nekateri spletni brskalniki, posebej tisti, ki poudarjajo spletno zasebnost uporabnika. Tako iskalnik DuckDuckGo uporablja brskalnik Brave (www.brave.com), ki ga je ustvaril nekdanji izvršni direktor Mozille (organizacije, ki skrbi za brskalnik Firefox) in velja za enega najbolj zasebnosti naklonjenih brskalnikov, saj zna blokirati spletne oglase in sledilce – v zasebnem načinu brskanja pa stavi predvsem na DuckDuckGo. Tudi spletni brskalnik Vivaldi (www.vivaldi.com), ki je delo bivšega izvršnega direktorja podjetja Opera, ki prav tako premore istoimenski brskalnik, je za privzeti iskalni pogon v zasebnem načinu brskanja izbralo DuckDuckGo. Seveda lahko DuckDuckGo nastavimo za privzeti spletni brskalnik tudi v drugih brskalnikih, kot sta npr. Chrome in Firefox.

A komur je res do spletne zasebnosti, bo namestil brskalniško razširitev DuckDuckGo Privacy Essentials. Tako lahko še bolj produktivno izkoristimo iskalni pogon. Omenjena razširitev je na voljo za brskalnika Chrome in Firefox pa tudi za vse druge brskalnike, ki temeljijo na programski kodi Chromium (torej tudi Opera in Vivaldi). Razširitev brskalnika prenesemo kar z domače strani DuckDuckGo, ki nam jo vsaj v brskalniku Firefox ponudi samodejno.

DuckDuckGo brskalniška razširitev je odprtokodne narave (in gostuje na dvereh GitHub), zato se lahko vsak prepriča, da ne počne nič škodljivega, nasprotno, izpostavlja uporabniku škodljive namere spletnih strani.

Razširitev za sodobne brskalnike ne omogoča le enostavnega iskanja vsebin na spletu, temveč tudi blokira skrite sledilne piškotke in povezave na straneh, ki jih obiščemo, ter nas samodejno preusmeri na šifrirano povezavo do spletne strani, če je ta na voljo (HTTPS). Prav tako nas razširitev DuckDuckGo obvesti o tem, če obiskana spletna stran uporablja naši zasebnosti manj prijazne prakse. Zadnja funkcija deluje v navezi s spletnim mestom Terms of Service Didn’t Read (www.tosdr.org) in nas obvesti o tem, če pogoji obiska spletnega mesta ali uporabe storitev od nas zahtevajo kaj nenavadnega. Ob vsakem obisku spletne strani je ta označena z oceno, in sicer po ameriškem sistemu od A do F. Za delovanje omenjene funkcije moramo razširitvi dati privoljenje za branje in spreminjanje podatkov na spletnih straneh, ki jih obiščemo, a to zgolj zato, da lahko opravlja svoje delo. DuckDuckGo pojasnjuje, da dana privoljenja delujejo le na posamezni napravi in da podjetje o naši spletni aktivnosti ne hrani nobenih podatkov.

DuckDuckGo za »čebulno« omrežje

Omrežje Tor nam pomaga ostati anonimni na spletu, saj kriptira vse podatke o brskanju in zakriva lokacijo uporabnika. V nasprotju s povezavami VPN namreč omrežje Tor ne zahteva, da zaupamo le enemu osrednjemu ponudniku, saj deluje na podlagi več tisoč prostovoljcev in se naš spletni promet »odbija« po svetu, zato mu ni mogoče slediti. In kaj imata omrežje Tor in brskalnik Tor Browser opraviti z iskalnikom DuckDuckGo? Tudi omenjeni iskalnik ima namreč svoj skriti »čebulni« naslov, ki ga zna odpreti le namenski brskalnik za omrežje Tor, v katerem je DuckDuckGo že sicer privzeti spletni iskalnik. A če se odločimo, da bomo v brskalnik vgrajeno iskalno okence ignorirali in v naslovno polje vpišemo naslov 3g2upl4pq6kufc4m, bomo spet deležni absolutno anonimne različice iskalnika, ki ne bo sledila našim iskalnim poizvedbam.

Iskalniki, ki stavijo na zasebnost

Čeprav DuckDuckGo velja za najbolj znani spletni iskalnik, ki stavi na zasebnost uporabnika, to funkcijo ponujajo še nekateri drugi iskalniki, ki jih prav tako velja preizkusiti. Eden takšnih je, denimo, StartPage (www.startpage.com), ki zase nič kaj skromno trdi, da je najbolj zasebni spletni iskalnik na svetu. Glede na to, da iskalne rezultate črpa iz Googlovega iskalnika (ti so zato zelo točni), v procesu pa odstrani vse sledilce in tudi sam ne hrani informacije o tem, kaj smo iskali in katere strani smo obiskali, trditev morebiti celo drži.

Večina spletnih iskalnikov izvira iz ZDA, Kitajske ali Rusije, toda tudi Evropa ima po zaslugi pariškega podjetja svoj zasebni iskalnik. Ta sliši na ime Qwant (www.qwant.com), iskalne rezultate pa zagotavlja ob pomoči lastnih pajkov in prečiščenih rezultatov brskalnika Microsoft Bing. Ponuja tudi namenski aplikaciji Qwant Search in Qwant Mobile (na voljo je za Android in iOS), posebej všeč pa nam je tudi skrb za najmlajše (otroke med 6 in 14 leti starosti). Njim jim je namenjen brskalnik Qwant Junior, ki še dodatno prefiltrira rezultate pri morebitnih za najmlajše neprimernih vsebinah.

Še eden v vrsti iskalnikov, ki prisega na zasebnost uporabnika, je Search Encrypt (www.searchencrypt.com). Ta v nasprotju s skoraj vsemi ostalimi iskalniki ne kriptira le lokalnih poizvedb, ampak nudi tudi možnost samodejnega brisanja zgodovine iskanja – v tem primeru po 30 minutah povsem pozabi rezultate iskanj.

Iskalnik Gibiru (www.gibiru.com) pa poleg zasebnosti izpostavlja še dodatno lastnost – premore namreč funkcijo, poimenovano necenzurirano. Po opravljeni iskalni poizvedbi nas namreč poleg rezultatov pričaka tudi možnost na klik povezave Uncensored, kjer Gibiru predstavi dodatne zadetke, med katerimi so pogosto strani, ki jih klasični iskalniki uporabnikom skrijejo na račun kršenja intelektualnih pravic ali pa je njihova vsebina potencialno sporna.

Zagotavljanje zasebnosti na drugih, pretežno mobilnih napravah

Vedno več ljudi iskalne poizvedbe opravlja v brskalnikih, nameščenih na svojih mobilnih napravah. V podjetju DuckDuckGo so zato oblikovali namenski anonimni brskalnik, poimenovan Privacy Browser, ki je v obliki mobilne aplikacije na voljo za operacijska sistema Android in iOS – povezavi nanju najdemo na spletni strani www.duckduckgo.com/app. Če bi radi ta brskalnik namestili na drugo Android napravo brez podpore za uradno aplikacijsko tržnico, si lahko pomagamo z namestitveno datoteko (APK), ki jo snamemo s spletnega mesta GitHub (www.github.com/duckduckgo/Android/releases).

Mobilna aplikacija nam ne omogoča le anonimnih spletnih poizvedb, temveč nam brskalnik DuckDuckGo Privacy Browser zagotavlja zasebno brskanje in zakrivanje spletnih sledi. Po namestitvi aplikacije jo odpremo in v iskalno polje vnesemo iskalni pojem ali URL-naslov spletne strani, ki jo želimo obiskati. Brskalnik uporabljamo kot vsako drugo tovrstno aplikacijo. S klikom na tri pikice v zgornjem desnem kotu (…) prikličemo možnost odpiranja novega zavihka, možnost dodajanja trenutne strani na seznam priljubljenih ali pa zahtevamo nalaganje polne različice spletne strani, na kateri se nahajamo (nekatere strani mobilnim napravam nudijo zanje prilagojene različice strani). V spodnjem delu brskalnika pa poleg dveh smernih tipk in gumba za prikaz vseh odprtih zavihkov najdemo še ikono s podobo plamena – klik nanjo takoj pobriše vse odprte zavihke in zgodovino brskanja. Zelo zanimiva možnost je tudi klik na ikono levo od URL-naslova strani, saj ta prikaže oceno zasebnost in izpiše, katere strani so nam želele slediti.

Uporaba pametnih bližnjic

Pametne bližnjice oziroma Bangs, kot jih poimenuje DuckDuck Go, so eden največjih adutov tega iskalnika. Omogočajo namreč takojšnje iskanje po priljubljenih spletni straneh, prikličemo pa jih z vnosom klicaja (znak !). Ukaz !w, ki mu sledi iskalni pojem, bo tako postregel z rezultati iskanja tega pojma v spletni enciklopediji Wikipedia, prednameščenih bližnjic pa je seveda še več, npr. eBay, Yelp, Amazon, Twitter, Instagram, Reddit, Steam in druge. Pri tem pa velja opomniti na pomembno dejstvo – čeprav so te pametne bližnjice nadvse prikladne za pohitritev spletnega iskanja, se iskalne poizvedbe izvajajo zunaj iskalnika DuckDuck Go, zato niso povsem anonimne.

DuckDuckGo prinaša možnost uporabe prikladnih bližnjic, ki pohitrijo iskanje po določenih priljubljenih spletnih mestih.

Enostavneje do trikov in nasvetov

Iskalnik DuckDuck Go je zelo prikladen tudi za iskanje različnih trikov in nasvetov v povezavi z aplikacijami, storitvami ali operacijskimi sistemi. Pri tem moramo svoji iskalnik poizvedbi dodati le še iskalni pojem cheat sheet (npr. Windows 10 cheat sheet) in že lahko uživamo v prebiranju zadetkov. Predlagamo, da to storite za vse priljubljene aplikacije in storitve, ki jih uporabljate, saj utegnete odkriti marsikaj novega in uporabnega.

Krajšanje URL-naslovov

Na spletu že sicer obstajata par storitev krajšanja URL-naslovov spletnih strani, denimo Bitly (www.bit.ly) in TinyURL (www.tinyurl.com), a iskalnik DuckDuck Go zna to opraviti iz svoje iskalne vrstice. Vse, kar moramo storiti, je vnesti ukaz shorten pred naslov strani (npr. shorten www.monitor.si/novice). Iskalnik nam bo nato postregel z novo kratko povezavo, ki bo pripravljena na kopiranje in lepljenje na drugo lokacijo. Še več, DuckDuck Go obvlada tudi obratni postopek, in sicer zna z ukazom expand shortlink prikazati poln vnos skrčene povezave – za te rezultate sicer uporablja storitev unshorten.me.

Ustvarjanje naključnih gesel

Vsi vemo, da bi morala biti naša gesla močna in edinstvena, a le redko se takšnih tudi domislimo in jih uporabljamo. A v času, ko vse več uporabnikov uporablja programe za hrambo gesel, si ustvarjanje res močnih gesel lahko privoščimo. To zna tudi iskalnik DuckDuck Go, kjer z vnosom ukaza password 8 ustvari naključno geslo dolžine osmih znakov. Podobno bo ukaz password 16 ustvaril 16-mestno geslo. Odločimo se lahko tudi za uporabo ukaza random passphrase, ki bo ustvarilo naključno izbrane štiri besede, ki jih lahko uporabimo kot geslo (ali del njega).

Iskanje znotraj posamezne države

Iskalnik DuckDuck Go v privzetem načinu iskanja postreže z globalnimi rezultati, te pa lahko enostavno omejimo na posamezno državo. To preprosto izberemo iz zavihka All Regions, če uporabljamo spletni iskalnik v brskalniku, oziroma v nastavitvah, če uporabljamo mobilno aplikacijo.

Iskalnik kot štoparica

Da je iskalnika DuckDuck Go pravcati digitalni švicarski nož, dokazuje tudi naslednja funkcija. Vgrajena je namreč štoparica oziroma rešitev za merjenje časa. Prikličemo jo z vnosom ukaza stopwatch v iskalno polje, njena uporaba pa je nadvse enostavna. S klikom na zeleni gumb Start sprožimo beleženje časa, pri čemer nato lahko z gumbom Lap beležimo čas posameznega kroga itd. Rezultate izbrišemo s pritiskom na gumb Reset.

Iskalnik in bližnjice na tipkovnici

Podobno kot številni programi tudi iskalnik DuckDuck Go premore bližnjice do pogosto uporabljanih funkcij ob uporabi tipkovnice. Te so privzeto vklopljene, če nas motijo, pa jih lahko izklopimo v nastavitvah iskalnika. Za njihov ogled priporočamo vnos iskalnega pojma duckduck go keyboard shortcuts, ki nam bo postregel s temeljitim izpisom različnih možnosti.

Z uporabo bližnjic na tipkovnici postane raba iskalnika DuckDuck Go še hitrejša.

Izdelava QR-kod

Digitalna vsestranskost iskalnika DuckDuck Go skoraj ne pozna meja. Omogoča namreč tudi hitro in enostavno izdelavo QR-kod. Če bi radi izdelali QR-kodo s povezavo do Monitorjeve strani, enostavno v iskalno polje vpišemo ukaz QR www.monitor.si in že naslednji hip nas pričaka ustrezna QR-koda, ki jo lahko preberemo s pametnimi telefoni ali z drugimi namenskimi bralniki.

Navigacija v iskalniku

Podobno kot Google tudi DuckDuck Go omogoča rabo zemljevidov. Pri tem iskalnik DuckDuck Go privzeto uporablja zemljevide Bing Maps, a lahko v nastavitvah ponudnika zemljevidov tudi spremenimo – na voljo so Google Maps, Here Maps ter OpenStreetMap.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji