Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2010

Trio Fantastikus

Trio Fantastikus

Danes je že povsem očitno, da se bo boj za prevlado, pa tudi razvoj na področju računalništva v prihodnjih letih dogajal pretežno v domeni trojice Apple - Google - Microsoft. Toda med tem, ko trojica prinaša svetovni javnosti precej dobrega in zanimivega, v ospredje vse bolj prihaja tudi manj čedno početje. Žal se pri vsem tem glas manjših izdelovalcev vse manj sliši, vsaj dokler ne posežejo v dogajanje državne ustanove.

Če nekoliko bolj od daleč pogledamo na dogajanje velike trojice, hitro opazimo, da danes pravzaprav tekmujejo že na neverjetno velikem številu področij. Res ne na vseh enako, a so kljub temu tekmeci na področju strojne opreme, operacijskih sistemov, aplikacij, mobilne telefonije, elektronske zabave in interneta. Kaj pravzaprav še ostane? Kapo dol za minule dosežke, toda dogajanje vendarle pusti tudi nekoliko bolj grenak priokus. Občutek absolutne nadvlade, zaskrbljenost za svetlo prihodnost, ki je po meni enemu ali vsem iz trojice.

Vsak od teh velikanov je vodilni na vsaj enem področju. Google ima tako rekoč v lasti internetno iskanje (pa še precej več kot to), Microsoft je kralj operacijskih sistemov in aplikacij. Apple je v zadnjih letih dobesedno zavladal na vseh področjih računalniške zabavne elektronike in spravlja ob živce tradicionalne izdelovalce elektronike, ki kar ne najdejo pravega recepta za tekmovanje. Zanimivo je tudi, da vsak od trojice še vedno raste na področjih, ki jih najbolje obvladujejo, seveda pa bi si zelo želeli, da bi neposredne tekmece prehiteli tudi drugod. Hkrati ta tekmovalnost vsaj za zdaj nekoliko zamegljuje pogled regulatorjem, saj na videz vlada idealno tekmovalno okolje, v katerem je malo verjetnosti za monopolno ravnanje.

Pa vendar v javnost vsak dan prihajajo novi ali pa že znani podatki, kako vsakdo od trojice ravna na trgu. Zanimivo, v zadnjem času velja kar nekakšno premirje, kar zadeva neposredno napadanje, vendar so zato vsi trije precej bolj nesramni do manjših izdelovalcev in ponudnikov storitev. Začelo se je z Microsoftom, ki manjšim tekmecem kar nekako noče omogočiti priložnosti, ravno nasprotno, posega po novih in novih področjih aplikativne rabe. Lep zgled je ravnanje na področju spletnih brskalnikov in šele ukrepanje ameriških in evropskih institucij je spremenilo vzorec ravnanja. Prvi vtis je, da so imeli prav, hkrati pa je tudi Microsoft uvidel, da je treba na tem področju ravnati bolj uvidevno, recimo temu taktično.

To pa je nekaj, kar se bosta morala Apple in Google šele naučiti. Predvsem slednji je v zadnjem času zelo agresiven na vse več področjih, zato najbrž ni presenečenje, da se množi tudi število tožb in preiskav. Lokalni vrhunec je bil dosežen sredi marca, ko so na isti dan dobili kar tri težke udarce. Očitajo jim prirejanje rezultatov spletnih iskalnikov, kršitev patentov in povrh vsega še vdor v zasebnost - bodisi s posnetki na YouTube ali pri posnetkih StreetView, kjer snemajo tudi to, kar ne bi smeli.

Apple ni od včeraj, pa se kljub temu zdi, da jim je uspeh na področju predvajalnikov, telefonov in osebnih računalnikov nekoliko stopil v glavo. Predvsem gre v nos Applova percepcija, da morajo biti neodvisni izdelovalci za njihove izdelke strogo podrejeni (prek različnih spletnih "trgovin") in lepo pridni, da so sploh lahko zraven velikega kolača. Ob tem so začeli tudi dokaj nespretno cenzurirati, kaj lahko razvijalci objavljajo in česa ne, tako da je ogorčenje zagovornikov svobode izražanja in enakih možnosti najbrž upravičeno.

Nemara najbolj moteča pa je moč teh velikanov. Če odmislimo javni ugled, ki je zelo visoko cenjen, jim, kot kaže, ne pridejo do živega še tako "težke" tožbe. Še tako velike ali sporne zadeve zgladijo z denarjem. Na strani je najbrž dovolj rezervnih denarnih sredstev prav za take spore. In samo nekateri vedo, ali določene poteze vlečejo zgolj zato, ker jih lahko, ne pa zato, ker je to prav.

Pa vendar vse to še ni poroštvo za trajni uspeh. Pri teh podjetjih bi si predstavljali, da bodo nemoteno nadaljevala svojo pot, tudi če bi povsem zamenjala vodstvo. Analitiki menijo, da ni povsem tako. To še posebej velja za Apple, kjer je Steve Jobs nedvomno glavni zaklad in motivator, ki mu ni para. Morda se to sliši nekoliko pretirano glede na velik talent v družbi, pa vendar je Apple v drugih rokah v preteklosti deloval bistveno, bistveno bolj nespretno. Za ravnanje Appla je zdaj postalo nekako že simptomatično, da za uspeh potrebuje hite - odmevne izdelke ali osebnosti. Če bo tega nekega dne konec, se utegne zgoditi, da bo tudi Apple v precej večji nemilosti, če ne drugega, pri navdušenih delničarjih, ki zahtevajo le presežke.

Google, se zdi, od te trojice čaka ta hip najbolj svetla prihodnost. Pa vendar podjetje ni povsem brez tveganj. Njihov način razvoja izdelkov je zelo razpršen, že skoraj stihijski, pri čemer, kot kaže, stroški niti niso tako pomembni. Za zdaj je bilo še razmeroma malo neuspehov, toda v prihodnje bo tega zagotovo več. Tedaj pa tak način poseganja v vse pore internetnega življenja morda ne bo več najbolj primeren. Google se lahko tudi opeče na področju varovanja zasebnosti, saj o posameznikih zbirajo že silno veliko podatkov. Za zdaj so bili v ospredju le manjši spodrsljaji, vprašanje je, kako bo v prihodnje. Pri tem ne bo pomagalo niti to, da Google sicer eksplicitno objavlja večino svojih protokolov in politik ravnanja s podatki. Pa vendar ne vseh.

Microsoft je na neki način preizkus javnosti doživljal zadnjih deset let, ko so se morali ukvarjati s številnimi sodnimi procesi. To jih ni uničilo, temveč predvsem utrdilo. Malo je verjetno, da bi v bližnji prihodnosti povsem opešali na področju operacijskih sistemov in ključnih aplikacij, malo pa je tudi verjetno, da bi se v kratko tako hitro spremenil računalniški model oziroma platforma, kot si želijo neposredni tekmeci. Zdi pa se, da Microsoft zaostaja tako na področju licenčnih modelov kot razvojnih ciklov, ki so precej daljši kot pri Applu in Googlu. To utegne postati v prihodnje resna ovira, če ne bodo interno opravili nekaj korenitih sprememb v razmišljanju.

Nekaj pa je zagotovo - v takšnem okolju bo za neodvisne zamisli razmeroma malo prostora, še posebej, če bodo avtorji želeli ostati neodvisni. Nekaj, kar je še vedno do neke mere vrednota na stari celini in kar, kot kaže, niti najmanj ne šteje na zahodu čez lužo. Zato je mogoče v prihodnje pričakovati nove globalne spore, boj za interese, ki ne bodo več zgolj v domeni velikih korporacij. Upajmo le, da v omejenem obsegu.

"Nekaj pa je zagotovo - v takšnem okolju bo za neodvisne zamisli razmeroma malo prostora, še posebej, če bodo avtorji želeli ostati neodvisni."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji