Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite X200-15K

Toshiba ima v zbirki prenosnikov tudi razred elegantnih večpredstavnih modelov, imenovanih Qosmio. Vendar se je X200-15K kljub številnim podobnostim znašel v "cenejšem" razredu Satellite. Že sam videz nam da vedeti, da Satellite X200-15K ni navaden prenosni računalnik, ki bi ga vsako jutro vzeli s seboj v službo. Lepo rdeče večbarvno ohišje je res prava paša za oči, prav tako pa tudi lahka tarča za razne praske, ki bi lahko nastale pri prenosu. Pod pokrovom se skriva sedemnajstpalčni zaslon s svetlečo prevleko.

Veliki zvočniki (Harman/Kardon) nad tipkovnico in skriti globokotonec jasno nakazujejo, da je predvajanje večpredstavnih vsebin na malce višji ravni kot pri običajnih prenosnikih. Piko na "i" pa daje vgrajeni predvajalnik HD DVD. Vse to se lepo sklada z normativi višjega cenovnega razreda Qosmio, vendar je poglavitna razlika v zaslonu. Čeprav se Satellite X200 ponaša z možnostjo predvajanja vsebin HD, teh žal ne more prikazati v polni kakovosti. Zaslon ima namreč ločljivost "le" 1680 × 1050 pik in ne 1920 × 1200 pik, kot se spodobi za predvajanje vsebin HD. Kljub temu pa lahko za uživanje v polni ločljivosti priklopimo računalnik na televizor prek vmesnika HDMI. Poleg tega sta na voljo še navadna priklopa S-video in VGA. S priklopi USB niso skoparili, saj jih ima kar šest, prav tako ima vmesnik firewire. Pohvalno je tudi to, da poleg izhoda za slušalke in priklopa za mikrofon ponuja še izhod za zvočnike in splošni avdio vhod. Pozabili niso niti na infrardeči vmesnik, ki so ga vgradili s posebnim namenom. V kompletu z računalnikom namreč dobimo še daljinski upravljalnik, namenjen predvsem večpredstavnim vsebinam. Pri toliko opreme bi bilo skorajda greh, če bi pozabili še na vgrajeno spletno kamero (ločljivostjo 1,3 megapike) in na bralnik pomnilniških kartic. Za dodatno varnost skrbi bralnik prstnih odtisov.

Vse to poganja Intelov Core 2 Duo T7700 s frekvenco 2,4 GHz. 2 GB pomnilnika bo zadosti za prednaloženo Visto Home Premium. Vgrajeni disk ponuja res veliko prostora, saj ga je na voljo kar 300 GB. Za gladko delovanje Viste in uživanje v računalniških igrah skrbi grafika nVidia GeForce 8700M GT z 256 MB pomnilnika. Poleg že omenjenega infrardečega vmesnika mu delata družbo pri brezžičnih povezavah še bluetooth in WLAN (draft-N).

Za zadostno napajanje skrbi precej velik akumulator s 6000 mAh, ki zdrži za dobri dve uri in pol normalnega dela, pri gledanju filmov HD pa nas bo pustil na cedilu nekje na sredini filma. Za polnjenje akumulatorja skrbi napajalnik, za katerega so se v Toshibi spet "potrudili", da je naravnost orjaški in tehta slab kilogram.

Pohvaliti gre tipkovnico s številskim delom, ki lepo izkorišča mere računalnika. Je kakovostna, črke so dovolj velike in med tipkanjem se ne upogiba. Za spremembo so modro osvetlitev napisa "Satellite" zamenjali z rdečo, prav tako vse kontrolne lučke. Le polnjenje baterije je označeno z rdečkasto oranžno, ki jo težko razločimo od rdeče (polna). Zanimivo pa je, da so pustili modro osvetlitev sledilne ploščice, ki poleg klasične naloge ponuja še vrsto bližnjic za zagon programov.

Zaradi mer, teže in izredne zmogljivosti bi lahko rekli, da je Satellite X200-15K prej prestižna zamenjava namiznega računalnika kot pa poslovni prenosni računalnik. Temu primerna je tudi precej visoka cena.

Toshiba Satellite X200-15K

Poslovni indeks Winstone 2004: 29,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 38,4.

Sysmark 2007 Overall Score: 101.

Trajanje delovanja: 2 uri 21 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 4.

Mere: 39,9 x 28,8 x 5,2 cm, 3,79 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7700, 2,4 GHz, 2048 MB RAM, 300 GB disk, HD DVD, WiFi 802.11a/b/g/n, HDMI.

Zaslon: 17-palčni, 1680 × 1050 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 2292,80 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Oprema, zmogljivost, HD DVD.

Proti: Teža, velik napajalnik, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji