Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor April 2013 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Toshiba Satellite U840W-108

Ob poplavi ultrabookov na trgu se izdelovalci trudijo svoje izdelke tako ali drugače čim bolj razlikovati od drugih. Toshiba je tako pri modelu Satelite U840W-108 posegla po zelo širokem zaslonu.

Zasloni v razmerju 16 : 9 so postali pri prenosnikih že skoraj stalnica. Ko torej omenjamo zelo širok zaslon, govorimo o nekakšnem filmskem 21 : 9 namizju, ki nas pričaka ob prvem zagonu. Seveda ni nikakršno presenečenje, saj že ob odprtju embalaže opazimo nadvse široko ohišje prenosnika. Pokrov prenosnika je po širini tako barvno kot z uporabljenim materialom razdeljen na dva dela. Pri pregibu se začne gladek aluminijasti del, ki pokriva skoraj dve tretjini zadnjega dela zaslona, druga tretjina je prevlečena z gumijastim zaključkom s strukturo. Uporabljeni gumijasti zaključek pripomore tudi k lažjemu odpiranju prenosnika, kjer se pokrov sicer ne zaklene v zaprt položaj. Optično prenosnik zaradi dveh ožjih barvnih pasov deluje še nekoliko širše.

Dizajn se barvno nadaljuje tudi okoli tipkovnice in sledilne ploščice. Spodnji del je tako črn in gumiran, ob tipkovnici sta zvočnika zaščitena z mrežico, okvir tipkovnice in presledki med tipkami pa so kovinske barve. Tipkovnica je na otip sicer prijetna, ob uporabi pa tipke delujejo nekoliko premajhne. Funkcijske tipke pod zaslonom lahko prevzamejo multimedijske funkcije, ki bodo glede na filmski format zaslona večkrat uporabljene. Sledilna ploščica je glede na razpoložljivi prostor dovolj velika in prav tako ne razočara.

Zaslon je 14,4-palčni, sliko prikazuje v ločljivosti 1792 × 768 pik, torej dobrih 400 pik širše kot že znani ožji zasloni v prenosnikih. Zaslon torej ne prikazuje slike v polni HD ločljivosti, kot bi si morda želeli, in je zaključen z visokim sijajem, odsevi nas ali pa svetlega ozadja znajo torej nekoliko pokvariti izkušnjo. Resda je to nekoliko odvisno od formata filma, vendar pa se bomo s tem zaslonom večinoma znebili črnih robov nad sliko in pod njo ter dodobra izkoristili zaslon. Brez skrbi pa lahko pri kakšnem resnejšem opravilu drugega ob drugega postavljamo brskalnike ali urejevalnike dokumentov, torej hkrati vidimo vsaj dve okni. Ob gledanju filmov ali pa pri resnem delu bomo lahko zvok poslušali iz stereo zvočnikov Harman Kardon, ki so prijetno presenetili. Zvok je živ in poln tudi pri visoki glasnosti, katere se omenjeni zvočniki ne branijo prav zelo.

Testirani model je opremljen z Intelovim procesorjem Core i5-3317U. Gre za procesor tretje generacije Intel Core, ki teče pri 1,7 GHz, po potrebi pa se hitrost poveča na 2,4 GHz v primeru dveh aktivnih jeder in na 2,6 GHz, če je aktivno le eno jedro. V procesor vgrajena grafika Intel HD Graphics 4000 bo poskrbela za sliko na našem zaslonu, podatke pa bomo shranjevali na 320 GB disk. Da bo uporabniška izkušnja še nekolika boljša, poleg 4 GB vgrajenega pomnilnika poskrbi še 32 GB disk SSD, ki pa ni dosegljiv uporabnikom za shranjevanje podatkov.

Za povezljivost je dobro poskrbljeno. Na razpolago imamo brezžično in žično omrežno kartico ali bluetooth, podatke lahko prenesemo v računalnik prek čitalnika pomnilniških kartic ali pa uporabimo enega izmed treh vhodov USB 3.0. Enega izmed teh lahko uporabimo za polnjenje našega telefona tudi med spanjem računalnika.  

Ultra široki ultrabook se je na naših testih odrezal zadovoljivo, torej bo kos večini naših opravil, na bateriji pa bo, sodeč po naših testih, zdržal dobrih šest ur. To je sicer nekaj manj kot nam zagotavlja izdelovalec, a kljub temu dovolj, da nam zagotovi nekaj neodvisnosti od električnih vtičnic.

Toshiba Satellite U840W-108

Hitrost (SYSmark Productivity): 131.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 207.

Trajanje delovanja: 6 ur 1 minuta.

Mere: 36,8 × 20,0 × 2,03 cm, 1,68 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 3317U, 1,70 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, 32 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14,4-palčni, 1792 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: www.acord-92.si

Prodaja: 874 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Zaslon, zvočniki, kakovost ohišja.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji