Objavljeno: 30.9.2007 11:09 | Avtor: Vlado Robar | Monitor September 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite Pro A200-1MA

Toshibini načrtovalci so z novim prenosnikom Satellite Pro A200-1MA zadeli v polno. Naredili so namreč izdelek, ki tudi z operacijskim sistemom Windows Vista deluje tako hitro, kot bi si le želeli, in je povrhu še lep za oko. Pa pojdimo po vrsti.

Prenosnik je elegantno zaobljene oblike, črna plastika z belim logotipom podjetja na pokrovu je premišljeno izbrana. Dober prvi vtis pa nekoliko skazi orjaški napajalnik, ki tehta kar četrtino teže prenosnika.

V osrčju novega prenosnika je seveda Intelov dvojedrni procesor Core 2 Duo z oznako T7100. Procesor deluje pri taktu 1,8 GHz, sistemski nabor pa je nov - Intelov i965 PM Express (s kodnim imenom Santa Rosa). Disk je 200 GB, kar je dejansko največ, kar se trenutno dobi na trgu. Slabost diska je počasno vrtenje njegovih plošč, zmorejo "le" 4200 vrtljajev na minuto. Zato pa to več kot nadomesti v sistemski nabor zajeti bliskovni (flash) pomnilnik, velik 1 GB, ki poleg razkošnega sistemskega pomnilnika (2 GB) odločilno pripomore k resnično gladkemu delovanju okolja Windows Vista. Ta pomnilnik namesto diska gosti Vistino ostranjevalno datoteko (paging file), ki pomaga pri delu, ko potrebujemo več pomnilnika, kot ga je fizično v sistemu. Marketinško ime za to tehnologijo je Intel Turbo Memory, poleg pohitrenja sistema pa naj bi tudi podaljšala trajanje delovanja z akumulatorjem, saj se disk manj vrti.

Tudi grafična zmogljivost je zelo dobra. Grafična kartica ATI Mobility Radeon HD 2600 ima na voljo 256 MB grafičnega pomnilnika, poleg drugega zmore strojno odkodirati video visoke ločljivosti 1080p. V okolju Windows Vista je preizkus 3DMark 2001 prikazal visokih 15.131 točk, še boljši rezultat pa smo pričakovali v Windows XP. To okolje smo namestili naknadno zato, da bi računalnik preizkusili s programi, ki jih uporabljamo že nekaj let. Žal Business Winstone 2004 (BWS), Battery Mark Business Winstone 2004 (BMBWS) in Winstone Multimedia Content Creation 2004 (MCC) odhajajo v pokoj, saj ne delujejo v okolju Vista. No, Satellite Pro A200 se v okolju XP ni obnesel, saj nismo mogli namestiti gonilnikov za grafiko (in zvok). Za to sicer ne moremo kriviti Toshibe, temveč izdelovalca grafične kartice ATI. Dejstvo pa je, da v Toshibi Windows XP de facto upokojujejo. Za novi rod prenosnikov z okoljem Windows Vista smo tako uporabili nov program za preizkušanje zmogljivosti računalnikov, SYSmark 2007. Ta je sestavljen iz štirih delov, Productivity, Video Creation, E-Learning in 3D. Prva dva ustrezata BWS in MCC, dosedanji rezultati pa seveda ne povedo kaj dosti, saj še nimamo prave primerjave. Več na to temo si lahko preberete v tokratnem uvodniku k rubriki Najboljši izdelki.

Satellite Pro A200 je dostojno opremljen z vmesniki in priključki. Štirim vtičem USB in vmesniku firewire delajo družbo modem, ožičena omrežna kartica, priključka VGA in S-Video. Za brezžično opremljenost prenosnika poskrbita vgrajena bluetooth in brezžična omrežna kartica. Slednja podpira (še ne dokončno uveljavljeni) standard 802.11Draft-n, ki omogoča petkrat večji pretok podatkov kot 802.11g.

Za vgrajeni akumulator lahko mirno zatrdimo, da je podpovprečen. Zmogljivost 4000 mAh zagotavlja energijo za zgolj uro in četrt dela v okolju XP, v Visti pa je zdržal uro in pol.

Tipkovnica je večinoma prijetna za uporabo, sorazmerno moteča je dokaj ozka vnosna tipka (Enter). Sledna ploščica dobro opravlja svoje delo, njena gumba pa ležita preblizu spodnjega roba prenosnika. Ta je na srečo zaobljen, kar ublaži neudobnost pri uporabi gumbov.

V Toshibi so bili vselej radodarni s programsko opremo. Satellite Pro A200 prihaja prednaložen z okoljem Windows Vista za rabo v poslovnih okoljih. Dodani so še varnostni program Norton Internet Security 2007 (različica, ki dovoljuje 90-dnevno posodabljanje) ter prgišče Toshibinih programov za delo s prenosnikom (predvajalnik filmov DVD, program za izdelavo optičnih nosilcev).

Prenosnik Satellite Pro A-200 1MA nam po sprejemljivi ceni prinaša srečanje z najnovejšo tehnologijo na področju prenosnih računalnikov.

Toshiba Satellite Pro A200-1MA

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 72,6.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 68,4.

Trajanje delovanja: 1 ura 13 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 8.

Mere: 36,2 × 26,8 × 3,6 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7100, 1,8 GHz, 2 GB RAM, 200 GB disk, DVD?RW/DVD-RAM, WLAN 802.11a/b/g/Draft-N.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1272 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Zmogljivost, opremljenost, videz.

Proti: Težek in velik električni napajalnik, tipkovnica, trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji